Ugrás a tartalomra
Tanjug

A második világháborúban kivégzettek előtt tisztelegtek Jajinciben

2020-10-04
16:01
2020-10-04
17:21
Forrás
Pannon RTV
Azokról az ártatlan szerbekről, romákról és zsidókról emlékeztek meg ma Jajinciben, akiket a második világháború ideje alatt végeztek ki.

1944-ben több tízezer embert öltek meg a Belgrádhoz közeli helyen.

A megemlékezésen mások mellett részt vett Ana Brnabić is.

A szerb miniszterelnök beszédében hangsúlyozta, kötelességünk még nagyobb buzgalommal építeni a társadalmat, függetlenül a vallási, etnikai és ideológiai hovatartozástól: „Tisztelettel adózunk őseinknek, akik a szabadság és az igazságosság eszméiért harcoltak. Nekik, akiket csak azért öltek meg, mert mások voltak, mert nem volt ugyanaz az etnikai, a vallási vagy az ideológiai hovatartozásuk, mint a gyilkosaiknak. Azért, mert a gyilkosaik úgy ítélték meg, hogy az útjuk nem volt eléggé fehér, vagy a hajuk színe túl sötét volt, esetleg a család- és vezetéknevük nem volt megfelelő. De legfőképp azért, mert volt világnézetük, mertek gondolkodni, álmodni és magukénak érezni azt az országot, amelyről maguk akartak dönteni.”

Jajinci
második világháború
megemlékezés
Ana Brnabić

Most

15:57, Frissítve: 16:09

Veszélyben a hólyagfű

A források elterelése veszélyezteti a Pešter-fennsík aljában található lápot, amely egy ritka húsevő növénynek, a hólyagfű egy fajtájának az egyedüli élőhelye a Balkán-félszigeten.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.