Ugrás a tartalomra
Tanjug

A második világháborúban kivégzettek előtt tisztelegtek Jajinciben

2020.10.04
16:01
2020.10.04
17:21
Forrás
Pannon RTV
Azokról az ártatlan szerbekről, romákról és zsidókról emlékeztek meg ma Jajinciben, akiket a második világháború ideje alatt végeztek ki.

1944-ben több tízezer embert öltek meg a Belgrádhoz közeli helyen.

A megemlékezésen mások mellett részt vett Ana Brnabić is.

A szerb miniszterelnök beszédében hangsúlyozta, kötelességünk még nagyobb buzgalommal építeni a társadalmat, függetlenül a vallási, etnikai és ideológiai hovatartozástól: „Tisztelettel adózunk őseinknek, akik a szabadság és az igazságosság eszméiért harcoltak. Nekik, akiket csak azért öltek meg, mert mások voltak, mert nem volt ugyanaz az etnikai, a vallási vagy az ideológiai hovatartozásuk, mint a gyilkosaiknak. Azért, mert a gyilkosaik úgy ítélték meg, hogy az útjuk nem volt eléggé fehér, vagy a hajuk színe túl sötét volt, esetleg a család- és vezetéknevük nem volt megfelelő. De legfőképp azért, mert volt világnézetük, mertek gondolkodni, álmodni és magukénak érezni azt az országot, amelyről maguk akartak dönteni.”

Jajinci
második világháború
megemlékezés
Ana Brnabić

Most

16:19, Frissítve: 16:35

Újrahasznosítják a szennyvíziszapot Szabadkán

Biomasszát állítanak elő a felhasználásával. Ez egyelőre egy kísérleti projekt. Az ehhez szükséges tesztültetvények a Regionális Hulladéktároló és Hulladékgazdálkodási Kft. területén találhatók. Az illetékesek bemutatták az eddig elért eredményeket.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.