Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Matematikából próba-kisérettségiztek a diákok

2023.03.24
13:43
2023.03.24
16:19
Forrás
Pannon RTV
Országszerte ma birkóztak meg a fiatalok az érettségi első állomásának számító próba-kisérettségivel. Pénteken a matematikával birkóztak meg, szombaton pedig az anyanyelv és a választott tantárgy tesztlapjai következnek.

Az adai diákok is felkészülten, némi izgalommal vágtak neki a próba-kisérettséginek. Pénteken matematikából tehették próbára eddig megszerzett tudásukat. Puszenyik Petra a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium média szakán szeretne továbbtanulni. „Szerintem nagyon jó, mert így legalább megláthatjuk, hogy milyen lesz majd élesben a rendes érettségi. Készültem, elég sokat.”

Adankó Bianka is bizakodóan állt hozzá a teszt kitöltéséhez. Elmondta, nyugodtabban áll neki a megmérettetésnek tudva, hogy nincs igazi tétje. „Megtapasztalhatjuk, hogy milyen is ez valójában és felkészülhetünk arra is, hogy milyen lesz így kiállni mások elé, meg hogy akár ilyen hivatalosabb helyeken is hogy kell előadásokat tartani vagy valami hasonló.”

Idén változások léptek életbe az érettségi terén, a kötelező matematika és anyanyelv mellett már nem kombinált tesztet kell kitölteniük a diákoknak, hanem egy választott tantárgyból kell vizsgázniuk.

Ferencz József, igazgató, Cseh Károly Általános Iskola, Ada: „Maga a próba-érettségi lényege az abban rejlik, hogy úgy kell megcsinálni és igyekszünk is úgy megcsinálni, ahogy majd júniusban is találkoznak ezzel a gyerekek. Ez nagyon fontos, hogy megszokják, hisz ugyanígy lesznek a padok felállítva terveink szerint, ugyanezek a számok lesznek, tehát tudni fogják már, hogy hová kell, hogy üljön. Egy kicsit automatizálódik, tehát ebből a részből is a gyerekeknek a stresszszintjét tudjuk csökkenteni, és tényleg csak azzal kell, hogy foglalkozzon, amiből írja a tesztet.”

A tanárok számára is könnyebbnek ígérkezik az új rendszer, a tavalyi évhez képest átláthatóvá válnak az életbe lépett változások. További újítás, hogy idén már a nyolcjegyű kódok helyett tízjegyűek használatosak.

matematika
próba-kisérettségi
vizsga
teszt
tudásfelmérő

Most

11:42, Frissítve: 11:56

Tűzvédelmi előadások a gazdáknak

Tűzvédelmi előadás sorozatot tart Magyarkanizsa községben a községi Önkéntes Tűzoltó Szövetség. A tűzvédelmi előadás hosszú évek után került újból megszervezésre, célja pedig, hogy a termelőket felkészítse az aratási időszakra.
08:46

Ma Sevilla-Roma Európa-liga döntő

A budapesti Puskás Aréna ad otthont a labdarúgó Európa-liga idei döntőjének, ahol a Sevilla és AS Roma mérkőzik meg a bajnoki címért. A spanyol csapat az Európa-liga, míg a Roma a kupadöntők specialistája.

Népszerű