Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Mától egy almát sem vihetünk Szerbiából Magyarországra

2019-12-14
05:47
2019-12-14
06:53
Forrás
Pannon RTV
December 14-től, azaz szombattól lép életbe az új EU-s előírás.

Eszerint csak abban az esetben lehet valamilyen élő növényt az Európai Unió területére vinni, ha az rendelkezik növényegészségügyi bizonyítvánnyal. Ez azt jelenti, hogy egy almát sem vihetünk Szerbiából Magyarországra. A rendeletet az unió hozta meg annak érdekében, hogy a károsítók ne jussanak be az EU területére. Öt növény termése képez kivételt csupán: a datolya, a durián, az ananász, a banán és a kókusz. Székely Tamás, a NÉBIH növényegészségügyi osztályvezetője: „Az új EU-s rendeletek kifejezetten definiálják azt, hogy mit tekintenek növénynek, és ebbe beletartozik gyakorlatilag minden, ami nem feldolgozott, tehát a terméstől a levélen keresztül, a gyökerek, a hagymák, az élő cserepes növények, vagy akár a növényi szaporítóanyagok, minden.”

A Közügyekben bővebben foglalkozutnk a témával:

Skapinyecz Péter, a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. cégvezetője beszélt a témában:

Székely Tamás, a NÉBIH növényegészségügyi osztályvezetője beszélt bővebben a Közügyeknek:

EU-s előírás
növényegészségügyi bizonyítvány
Nébih
szerb-magyar határ

Most

21:24, Frissítve: 21:59

Harry és Meghan lemondott királyi titulusáról

Lemondott királyi titulusáról Harry herceg és felesége, Meghan hercegnő és a továbbiakban egyikük sem lát el hivatalos feladatokat a brit királyi családban - közölte szombat este a Buckingham-palota.
18:51, Frissítve: 18:56

Felkészülési mérkőzést játszott a TSC

Lejátszotta első felkészülési mérkőzését a tavaszi folytatásra a topolyai TSC labdarúgó csapata. Szabó Zoltán együttese a szomszédos, szabadkai Spartacus együttesével 1:1-es döntetlent játszott.

Népszerű

Leégett egy szabadkai autószerelő műhely

Tűz ütött ki ma délelőtt egy autószerelő műhelyben Szabadkán. A Koszovó utcában lévő autószervizben jelentős anyagi kár keletkezett, sérültről azonban nem szólnak a hírek.