Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Mától egy almát sem vihetünk Szerbiából Magyarországra

2019-12-14
05:47
2019-12-14
06:53
Forrás
Pannon RTV
December 14-től, azaz szombattól lép életbe az új EU-s előírás.

Eszerint csak abban az esetben lehet valamilyen élő növényt az Európai Unió területére vinni, ha az rendelkezik növényegészségügyi bizonyítvánnyal. Ez azt jelenti, hogy egy almát sem vihetünk Szerbiából Magyarországra. A rendeletet az unió hozta meg annak érdekében, hogy a károsítók ne jussanak be az EU területére. Öt növény termése képez kivételt csupán: a datolya, a durián, az ananász, a banán és a kókusz. Székely Tamás, a NÉBIH növényegészségügyi osztályvezetője: „Az új EU-s rendeletek kifejezetten definiálják azt, hogy mit tekintenek növénynek, és ebbe beletartozik gyakorlatilag minden, ami nem feldolgozott, tehát a terméstől a levélen keresztül, a gyökerek, a hagymák, az élő cserepes növények, vagy akár a növényi szaporítóanyagok, minden.”

A Közügyekben bővebben foglalkozutnk a témával:

Skapinyecz Péter, a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. cégvezetője beszélt a témában:

Székely Tamás, a NÉBIH növényegészségügyi osztályvezetője beszélt bővebben a Közügyeknek:

EU-s előírás
növényegészségügyi bizonyítvány
Nébih
szerb-magyar határ

Most

21:44

Szombaton is extrém lesz az UV-sugárzás

8,3-as, extrém UV-B-sugárzás várható - közölte a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.
19:08, Frissítve: 19:23

Orbán Viktor: Jó évet zár a V4

Jónak nevezte a Visegrádi Együttműködés (V4) országainak elmúlt egy évét Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma Varsóban, a kormányfők csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón.

Népszerű