Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina, Szkocsovszki László

Mától kötelező a téli abroncs használata a gépjárműveken

2019-11-01
17:32
Forrás
Pannon RTV
A téligumi meglétét április elsejéig ellenőrizhetik a rendőrök.

A kötelezés azonban csak akkor érvényes, ha az időjárási viszonyok azt indokolják, havazik vagy erősen csúszósak az utak. Mindenképp jobb, ha eleget teszünk az előírásnak, ugyanis a mellőzéssel többféle kellemetlenségbe ütközhetünk.

Pannon RTV/Gál Hermina, Szkocsovszki László

November elsejétől kötelező a téligumik használata Szerbiában, ha ezt az időjárási körülmények megkívánják, tehát fagyban és hóban. Szabadkán kielégítő a téligumik kínálata. Ezeket 3,5 ezertől egészen 30 ezer dináros áron vásárolhatjuk meg, mérettől és gyártótól függően.

Pannon RTV/Gál Hermina, Szkocsovszki László

Damir Brajkov gumiszerviz-tulajdonos elmondta, vásárlói előszeretettel vesznek hazai gyártmányú gumikat is, hiszen megfelelnek a biztonsági követelményeknek, és árban is hozzáférhetőbbek. „Új gumit vásároljanak, ne használt gumit. Ha nincs sok pénzük, olcsóbb gumit, de mégis új gumit, mert egész más a használt gumi. Megvan, hogy miért váltotta le valaki, úgyhogy csak új gumi.”

Pannon RTV/Gál Hermina, Szkocsovszki László

Minden három-négy évben szerel fel új téli gumikat a gépjárművére a szabadkai Baracskai Ernő. „Az autóra feltesszük a téli gumit, mert itt az ideje, és nem csak a csapadék miatt, hanem a hőmérséklet miatt is, mert sokkal biztonságosabb.”

Pannon RTV/Gál Hermina, Szkocsovszki László

Hópehely a jelzés és mélyebb elvezetőcsatornák, durvább bordázás jellemzi a téli abroncsot. Vujković Róbert sofőrkollégánk gondoskodik róla, hogy a Pannon RTV gépjárműveire idejében felkerüljenek az időjárásnak megfelelő gumik. Ezek nyári változata nagyban különbözik. „A bordázása olyan, hogy kivezeti a vizet, de nem annyira mint a téli, teljesen más a bordázása, a víz mennyiség kivezetése.”

Az állaga is más. A hidegben időben a téli gumi nem szilárdul meg, és jobban tapad az úttesthez. Sosem éri meg kockáztatni – mondja Vujković Róbert. „A rendőrség nem büntet, amíg az útviszonyok nem téliek. Ha pedig - ne adj Isten! - valami baleset történik a nyári gumival, a biztosító nem köteles kifizetni a kárt, mert azt mondhatja, nem volt rajta a téli gumi.”

Pannon RTV/Gál Hermina, Szkocsovszki László

Ezenkívül van még a négy évszakos gumi is. Ezt a fajta elfogadható a téli és a nyári időszakban is, amennyiben nincsenek nagyon extrém időjárási, hegyvidéki vagy sivatagi körülmények.

Az előírások országonként változók, ugyanakkor a saját és mások biztonsága érdekében mindenképp ajánlott téli gumira váltani. Emellett a kocsiban legyen hólánc is, mert kötelezően nálunk kell lennie április elsejéig.

Összegzésképpen a lényeg:

10 és 20 ezer dináros büntetéssel kell számolniuk azoknak, akik nyári gumikkal merészkednek a jeges vagy havas utakra november elseje és április elseje között. A jogi személyek ennél sokkal borsosabb bírságra számíthatnak, 100 ezer és 800 ezer dinár közötti pénzbüntetést is kiróhatnak a rend őrei. Amennyiben valaki nyári gumikkal felszerelt autóval okoz halálos balesetet, akár letöltendő börtönbüntetésre is ítélhető. A biztosítótársaságok sem kimetélések a nem megfelelően felszerelt járművek tulajdonosaival. Baleset esetén nem kötelesek minden esetben megtéríteni a kárt, ha a kerekeken nyári gumik voltak. A Szerbiában érvényben levő közlekedésbiztonsági törvény értelmében a járműveknek november elseje és április elseje között téli gumikkal kell rendelkezniük, amennyiben az utak jegesek és havasak. A vonatkozó jogszabály értelmében a rendőrök száraz útviszonyok mellett nem büntetnek.

téli gumi
abroncs
kerék
gumiszerviz
gumiszerelő műhely
tél
téli útviszonyok
rendőrség

Most

16:00, Frissítve: 16:10

Antalfalván is folyamatos az oltás

Javában zajlik a koronavírus elleni oltás beadása Antalfalva községben is. A kínai Sinopharm, az amerikai-német Pfizer-BioNTech és a brit-svéd AstraZeneca által gyártott oltóanyagok közül választhatnak az oltakozni vágyók.
14:13, Frissítve: 16:54

Mi a teendő, ha valakit kutyatámadás ér?

Nemrég súlyos kutyatámadás ért egy szabadkai nőt. Az eset igencsak felborzolta a kedélyeket a városban, hiszen gyakran látni kóbor kutyákat az utcákon, a parkokban, a tereken magányosan vagy kisebb-nagyobb csoportokba verődve.

Népszerű

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.