Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csendir Viktor/Info TV

Mától lehet antitesttesztet készíttetni

2020-06-01
08:45
2020-06-01
17:04
Forrás
Szerbiai RTV, Tanjug
A szerbiai polgárok mától jelentkezhetnek antitesttesztelésre, hogy megállapítsák, rendelkeznek-e a koronavírus ellen termelt ellenanyagokkal. A teszt ára 1200 dinár.

A tesztelést az egészségházakban és a közegészségügyi intézetekben végzik, ahogy a koronavírustesztet is. Az első napokban még lehetnek fennakadások, de hamarosan mindenhol lehetőség lesz a tesztelésre.

Dr. Predrag Kon járványügyi szakorvos a szerb közmédia reggeli műsorában elmondta, csak a negatív teszteredmény ad egyértelmű információt. Ha a teszt kimutatja az antitestek valamelyikének jelenlétét, el kell menni infektológushoz, virológushoz, vagy immunológushoz. Ez a három szakorvos tudja elmagyarázni a helyzetet, mert ekkor további kivizsgálásra van szükség. Hozzátette: ha valaki arra gyanakszik, hogy átesett a koronavíruson, de nem biztos benne, jobban teszi, ha elvégezteti a tesztet.

Dr. Predrag Kon járványügyi szakorvos: „Rengeteg ember gondolja úgy, hogy átesett a koronavírus-fertőzésen. Ez azért van, mert a koronavírus-járvány szinte összeolvadt az influenza-járvánnyal, és sokaknál előfordulhat, hogy a tünetek alapján összetévesztik a két betegséget. Teszt nélkül senki sem állíthatja, hogy volt-e koronavírusos vagy sem. Ezért kezdtük el a lakosság ilyen típusú tesztelését is. Ha valaki abban a hitben él, hogy átesett a betegségen, ezáltal védve van, akkor nem viselkedik már elég felelősségteljesen, ezért jobb, ha tudja, hogy mi is a pontos helyzet.”

antitestteszt
koronavírus
Szerbia
teszt

Most

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.