Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Még a kisebb határátkelőkön is többórás várakozás alakult ki Magyarország felé

2022.01.08
16:00
2022.01.09
08:15
Forrás
Pannon RTV
Hatalmas a torlódás a szerb-magyar határátkelőkön, a Szerbiából kilépő oldalon. A Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások tömegesen térnek vissza, de az ortodox karácsonyt ünneplők közül is sokan kirándulnak a hétvégén Magyarországra.

A leghosszabb várakozás most is a Horgos-Röszke autópálya-határátkelőhelyen van, de szinte mindegyik átkelőn, még a legkisebbeken is többórás várakozás alakult ki a nap folyamán.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Az autósok, a kamionosok és az autóbuszosok is hangos dudaszóval adtak hangot elégedetlenségüknek a többórás várakozás miatt, ami a Horgos-Röszke autópálya-határátkelőhelyen a Szerbiából való kilépő oldalon alakult ki. Szombaton a kora délutáni órákban mintegy öt kilométeres sort tapasztaltunk, a sor vége egészen a horgosi felüljárónál volt. Az autósok közül többen azt mondták, kilenc órát is várakoztak, amíg a sor végétől eljutottak, a határ másfél kilométeres közelségét jelző tábláig.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A hosszú sorokban lassan araszoló autókban általában a Nyugat-Európába munkahelyeikre visszatérő vendégmunkások várakoztak, sokan Bulgáriából indultak el.

„- Reggel 7 óra előtt álltunk be.
- Most 13 óra múlt, tehát már több mint hat órája várnak?
- Hét. Hét órája. És nem is tudjuk, mikor fogunk átérni. Itt vannak a kisgyerekek.”

Az átutazók többsége felkészült a hatalmas torlódásra, így elegendő italt és élelmet vitt magával.

„- Én Prištinából utazom.
- Hova megy?
- Németországba. Hamburgba.
- Mióta vár itt a határon?
- Reggel 7 óra óta várok. Ez szerintem normális ilyenkor, eddig hat órát vártam.
- És mennyi lesz még?
- Lesz még három biztos, mire Magyarországra érek.”

Sokan 10-12 órát vesztegeltek a sorban, mire ki tudtak lépni Szerbiából.

„Ez szenvedés. Esik a hó, látod, a gyerekek sírnak. Káosz.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Hatalmas sor fogadta stábunkat a Királyhalom-Ásotthalom átkelőnél. A sor vége a legnagyobb csúcsforgalom idején is általában a határ felé vezető utca végéig ért. Most egészen az autópályán átívelő felüljáróig ért. Hat-nyolc órát várakoztak itt is az átutazók.

„Szabadkán voltunk a rokonoknál. És szeretnénk hazajutni Szegedre. És hát már kifele is láttuk, hogy a határon komoly sorban állás van, de most így visszafele ez igen-igen hosszú.”

A Kelebia-Tompa átkelőn az Y-elágazás irányából és a város felől is sokan várakoztak Magyarország felé, 5-6 órás veszteglés alakult ki. A körforgalomban időnként a rendőrök próbálták irányítani a járművezetőket.

A közösségi oldalak határfigyelő csoportjainak bejegyzései szerint a kisebb, kevésbé forgalmas átkelőkön is mindenütt többórás volt a várakozás szombat délután.

A szerbiai határrendőrség illetékesei szerint a szerb-magyar határátkelők Szerbiából kilépő oldalán hasonló torlódásokra kell számítani egészen január közepéig.

A Horgos-Röszke közúti átkelőt vasárnap is csak a Magyarországra belépő forgalom számára tartják fenn. Január 16-ig hosszabbított nyitvatartással várja az átutazókat a Királyhalom-Ásotthalom átkelő 7-től-22, és a Bajmok-Bácsalmás 7-től 24 óráig.

határ
sor
várakozás
Horgos
Ásotthalom-Királyhalom határátkelőhely
Kelebia-Tompa átkelő

Most

Népszerű