Ugrás a tartalomra
Kovács Róbert/Pannon RTV

Még mindig gyűjtik az aláírásokat a nemzeti régiók védelmében

2021.04.07
22:38
Forrás
Közlemény
Még pontosan egy hónap áll rendelkezésünkre a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezésének aláírásgyűjtésére, mivel második alkalommal is meghosszabbította az Európai Bizottság a világjárvány miatt.

Ezzel újabb kört nyitott meg számunkra a 2019. május 7-én indított kampányban - közölte Szili Katalin magyar miniszterelnöki megbízott szerdán az MTI-vel.

A mai napig 10 országból 1 152 486 aláírás gyűlt össze. Ez azt jelenti, hogy a jogszabályi érvényességi feltételnek akkor felel meg a kezdeményezés, ha az egyes tagországok hatóságai hitelesítik az aláírásokat. Ezért nem dőlhetünk még hátra. Ki kell használnunk az előttünk álló egy hónapot egyrészről azért, hogy az érvényesség biztonsággal, kellő rátartással garantált legyen, másrészt, hogy azt a szolidáris közösséget, mely ezen ügy mellett felsorakozott, a lehető legszélesebbre bővítsük - fogalmazott Szili Katalin.

Az SZNT kezdeményezése azt célozza, hogy az Unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól, s ezen sajátosságok fenntartásához biztosítja a strukturális alapokhoz való közvetlen hozzáférés esélyegyenlőségét. A polgári kezdeményezésről szóló szabályozás értelmében a polgároknak az Unió demokratikus és politikai életében való részvétele révén ez az intézmény hozzájárul az Unió demokratikus működésének javításához.

A még rendelkezésre álló időben mozgósítsuk barátainkat, ismerőseinket az EU tagországaiban, hogy írják alá a kezdeményezést, ezzel is növelve a támogatók táborát, hiszen több mint két és félmillió aláírás gyűlt össze a másik polgári kezdeményezéssel, a Minority SafePackkel együtt az őshonos kisebbségek ügyeiért. Ezen eredményből kiindulva, nyugodtan tekinthetjük polgári kezdeményezéseink hatását mozgalomnak, amely európai értéket teremtett. Ezért is, miközben óvjuk egymást és egészségünket, adjunk egy perc figyelmet a nemzeti régióknak! - hangoztatta a magyar miniszterelnöki megbízott.

Székely Nemzeti Tanács
Szili Katalin
nemzeti régiók európai védelme
aláírásgyűjtés

Most

19:13, Frissítve: 19:40

A szabadkai kisipar története

Bemutatták Dragutin Miljković: A szabadkai kisipar története című könyvét ma Palicson. Az esemény a Könyvtár a szabadban elnevezésű programsorozat folytatása volt.
18:09, Frissítve: 19:23

Fák százait ültették el Topolyán

Faültetési akciót tartottak ma Topolyán. Mintegy 290 facsemetét ültettek el a helyi piactér környékén, illetve a tűzoltóság udvarában. Az eseményt az önkormányzat, a Caritas és az Arcus Környezetvédő Egyesület szervezte.

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!