Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Még mindig rendkívüli a kánikula, de érkezik a hidegfront

2019-07-02
13:55
2019-07-02
16:35
Forrás
Pannon RTV
A legmelegebb órákban 35-37 fokot mértek Észak-Bácskában. A trópusi hőség miatt sokan fordultak orvoshoz, a gyógyszertárakban pedig a magas faktorszámú napvédő krémeket keresik.

Palicson a szökőkút körüli padokon, a fák hűs árnyékában kerestek menedéket az emberek. Kósa Tímea és kislánya, Mia is nehezen viselik a hőséget. „Igyekszünk vízközelben lenni, legyen az az otthoni medence, vagy elmegyünk valahova fürdeni” - nyilatkozták.

Rendkívül erősen tűzött a nap kedden délelőtt Palicson. A tó partján már 10 órakor 30 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála. Egy, a térségünket is érintő hidegfront hatására azonban az elkövetkező napokban pár fokot mérséklődik majd a kánikula és kisebb lehűlés várható. Némi enyhülést a szerda hozhat, a csúcs akkor 28 fokra csökken, és néhány felhő is felbukkan. Péntektől azonban ismét visszatérhet a trópusi hőség. A nagy melegben ajánlott minél több szezonális zöldség és gyümölcs fogyasztása.

Most még viszonylag drága, 75 dinár az import görögdinnye kilója. A sárgadinnye 110-120, a meggy 150, a sárga- és az őszibarack 100-150 dinár, a paradicsom pedig 110. A Vértó partján a legforróbb déli órákban is akadtak horgászok. Stevan Arančić azt mondja, a kánikula ellenére jól harapnak a halak. „Megy a kárász, a babuska, lehet esetleg süllőzni. Aki türelmes, az süllőzik. Van ponty is és törpeharcsa. Elég nehéz a kánikulában horgászni, de a hűtőtáskában van hideg ital, a hűvösbe egy kicsit beállunk.”

Fürödni ugyan nem, de napozni lehet Palicson. Extrém magas az UV-sugárzás, ezért a gyógyszertárakban kelendők a napvédő készítmények, főleg a nagyobb, 30-tól 50-es faktorszámúak. Kiss Torma Andrea, gyógyszerész-technikus: „Leginkább talán a gyerkőcöket kell védeni a magas UV-sugárzástól, de egyaránt ajánlott e felnőtteknek is kenni magukat naptejjel. Így lehet védekezni. Ha már valaki leégett, arra is vannak különböző készítmények, amelyek jól hidratálják a bőrt, védenek a pirosság és a hólyagosodás ellen.”

A nagy meleg és a fronthatások a legegészségesebb emberi szervezetet is megviselik, ezért elsősorban a táplálkozásra kell odafigyelni. Kalória- és zsírszegény, idényjellegű növényi eredetű ételek fogyasztása ajánlott. Dr. Kiss Csaba, általános orvos: „A kálium, foszfor és egyéb ásványi anyagok ezekben fordulnak elő, ami hiányállapothoz vezethet nagyon gyorsan ezekben a melegekben, tehát könnyebb ételek fogyasztása, több folyadék, ami ne legyen csak víz, hanem ásványvíz, limonádé, cukormentes, koffeinmentes folyadékok fogyasztása.”

Az éjszaka folyamán feltámadó északi, északnyugati széllel hidegfront érkezhet, elszórtan záporokkal, zivatarokkal. Az érkező hidegfront miatt sokaknál görcsös panaszok jelentkezhetnek, és felerősödhetnek a reumatikus, kopásos eredetű valamint az ízületi fájdalmak. Szédülés jelentkezhet, tompábbak lehetünk és ingadozhat a vérnyomásunk.

UV-sugárzás
kánikula
hőség

Most

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Január 18-a Piroska napja

Időjárás szempontjából a mai napnak különleges jelentése van, ugyanis, ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy - tartja a mondás.