Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Még mindig üresek a postaládák

2019.12.12
15:31
2019.12.12
20:53
Forrás
Pannon RTV
Mivel a számlák sem érkeznek, a szolgáltatók és a szabadkai közvállalatok különböző módon próbálják megoldani a helyzetet. Saját alkalmazottaik viszik házhoz a számlákat.

Szerbia-szerte folytatódik a postai alkalmazottak, elsősorban a levélkihordók sztrájkja. Jobb munkafeltételeket és magasabb béreket követelnek. Észak-Bácskában folyamatban van a nyugdíjak kifizetése a postahivatalokban is, de a küldeményeket továbbra sem viszik házhoz. Már egy ideje üresek a postaládák. Csütörtökön sem volt ez másként. Telefonon kerestük a Szerbiai Posta Közvállalat szabadkai kirendeltségének igazgatóját, aki kamerán kívül csak annyit mondott, hogy a fizetésforgalom folyamatos. Viszont, állítása szerint, a postai küldemények kézbesítése akadozik.

Egy üres postástáskával, és csomagok nélküli kosárral kerékpározó postás kamerán kívül azt mondta, semmilyen küldeményt sem visznek házhoz.

Ceković Piroska sem találkozott már hosszabb ideje a levélkihordóval. Elmondta: „Nincs semmi számla. Úgy jöttem a vizet is, szemetet is kifizetni, hogy hoztam a régi számlát, és annak alapján fizettem ki.”

Sugár György, a szabadkai vízművek igazgatója azt mondta, önerőből igyekeznek eljuttatni a novemberi számlákat. Kiemelte: „Saját munkatársainknak sikerülni fog, ugye ezt kikézbesíteni, körülbelül úgy számoljuk, hogy hétfő munkaidő végéig, tehát 16-án munkaidő végéig, esetleg 17-én, mivel ugye 20-án kell a számlákat befizetni.”

 

A szabadkai villanyáram-elosztó tolóablak szolgálatánál kinyomtatják és a pénztárnál be is lehet fizetni a novemberi tartozást, a helyi távfűtőművek pedig szintén úgy döntött, péntektől saját dolgozói hordják szét a múlt havi számlákat. Predrag Bobić igazgató azt mondta: „A hét végéig felhasználóink postaládáiban ott kellene majd lenniük a fűtési számláknak.”

A Szabadkai Gázművek január 10-ig meghosszabbította a befizetési határidőt. Ződi Ildikó igazgató kiemelte: „Ha a posta elkezd dolgozni, akkor postán kézbesítjük, ha pedig nem, akkor január 1-én, 2-án amikor a leolvasók mennek leolvasni a gázórákat, akkor ki fogják vinni a számlákat.”

A három szerbiai mobilszolgáltató sms-ben értesítette felhasználóit, hogy a novemberi számlákat a kirendeltségekben fizethetik be. Ugyanez a helyzet a telefon-, internet- és a különféle televíziós szolgáltatások számláival is.

A palicsi postán csütörtök délelőtt zavartalan volt a nyugdíjak kifizetése. Szalvai József is végre felvehette járandóságát. Elmondta: „Most sikerült, harmadik napja jövök, mindig hiába.”

Kispiacon a település egyik civil szervezete áll szerződésben a Szerbiai Posta Közvállalattal, így a hivatalnok nem a posta alkalmazottja. Nem is sztrájkol, mégsem tud dolgozni. Börcsök Ildikó elmondta: „Nyugdíj kifizetésére egyetlen egyszer kaptam pénzt, meg mára ígértek, de eddig még nem érkezett meg.”

Egyébként más vajdasági településeken is akadoznak a szolgáltatások, a számlák befizetésével kapcsolatban érdemes felkeresni a helyi közvállalatokat, hogy biztosítanak-e lehetőséget azok befizetésére.

Törökbecsén is gondot okoz a postások sztrájkja. A településen nemcsak a nyugdíjasoknak, hanem a vállalkozóknak és a közintézményeknek is problémát jelent a postássztrájk. A bánáti falu postai kirendeltségében ugyanis december 3-tól szünetel a szolgáltatás.

A Közügyekben bővebben foglalkoztunk a témával.

Szerbiai Posta
postás
sztrájk
Vízművek és Csatornázási KKV
Szabadkai Távfűtőművek
Szabadkai Gázművek
Kispiac
Szabadka

Most

Népszerű