Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Még nem tudni, milyen lesz az iskolakezdés Szerbiában

2020-07-13
12:44
2020-07-13
18:34
Forrás
Szerbiai RTV
Több forgatókönyv, több modell is szóba jöhet, ha a járványhelyzet nem csitul.

Több tucat forgatókönyvet dolgoznak ki a szakemberek a szeptemberi iskolakezdésre. A távoktatás nem elég, különösképpen az elsősök esetében – jelentette ki Mladen Šarčević oktatási miniszter a közmédia reggeli műsorában. Hogy pontosan hogyan néz majd ki a szeptemberi oktatás, az a járvány erősségétől függ majd. Több modellt és almodellt is kidolgoztak, mert nincs két olyan iskola, amelyik ugyanolyan feltételek mellett működik - magyarázta a miniszter.

Mladen Šarčević, oktatási miniszter, Szerbia: „Ami az idősebb tanulókat illeti, a középiskolásokat és az egyetemi hallgatókat, nincs semmilyen probléma. Elég nagy termeink vannak, hogy felváltva, ciklusonként járhassanak be az intézményekbe. A gond az általános iskolásoknál van, egyrészt mert a kisebbeknek sokkal fontosabb az épület, mert tudjuk, hogy van egy olyan törvénycikk, miszerint a gyerekek a 12. életévükig nem maradhatnak otthon egyedül. Emiatt nem kellene rendkívüli állapotot hirdetni, mert akkor egy teljes forgatókönyvet ki kellene dolgozni. Mi már készítjük. Egész nyáron dolgozunk. Folytatódnak a felvételezés előkészületei az önök médiaházával karöltve is, habár mostantól otthonról, a professzoraink otthonában készülnek a videók, és szeptemberben javában folynak majd a felvételezések.”

A középiskolákban ma zárul az iratkozás. A miniszter szerint a második iratkozási körben 1380 diák került be valamelyik középiskolába, és már csak 30-an vannak az országban, akiknek a továbbtanulása augusztusban dől majd el.

Šarčević elmondta, számos újításra kell készülni szeptembertől. Ezek közül az egyik, hogy nemzetközi mintára 10 szerbiai gimnáziumban, köztük az újvidéki Zmaj Jovinában is, harmadik és negyedik osztályban kettővel megemelik a maximálisan kapható osztályzatot, azaz ezentúl nem az ötös, hanem a hetes lesz a legmagasabb jegy. Több városban pedig különleges tantervet állítanak össze a sport, az audio-vizualitás, illetve a színház felé orientálódó diákok számára.

oktatás
iskolakezdés
járvány
Mladen Šarčević

Most

14:46, Frissítve: 14:53

Játszik a US Openen Đoković

Az ATP világranglista első helyezettjének részvételéle a New York-i tornán bizonytalan volt, most azonban Đoković megerősítette, hogy ott lesz az amerikai Grand Slam-en.

Népszerű

Karantén vár a Szerbiába utazókra?

Szerbia PCR-teszt kötelezettséget és karantént róhat ki az országba utazó külföldiek számára - erről ír a szerb sajtó. A hírt Branislav Tiodorović, a válságstáb tagja is megerősítette.