Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

Megáldották az új kenyeret Keviben

2022.08.08
07:00
Forrás
Pannon RTV
Az esemény szervezője a helyi Móra István Művelődési Egyesület volt.

Ünnepi szentmisével kezdődött a hagyományos kenyérszentelő Keviben. A szentmisét követően lovaskocsisok felvonulásával folytatódott a falu egyik legnagyobb ünnepsége. Horti Aranka 1992-ben az első kenyérünnepen is részt vett.

Horti Aranka, Kevi: „Kocsis felvonulás az volt mindig, azon volt a hangsúly. A lányok el voltak helyezve házaknál, és úgy mentek kikérni őket. Az is nagyon szép dolog volt. Volt vőfély, aki kikérte a lányokat. A kocsisokkal volt zenekar, és akkor így mentek végig a faluba és szedték ki a lányokat.”

Pannon RTV/Rácz László

A helyi Móra István Művelődési Egyesület idén harmincadik alkalommal szervezte meg a kenyérszentelést.

Perpauer Attila, elnök, Móra István Művelődési Egyesület, Kevi: „Eleink is megszervezték. Egy kicsit másképpen. A kenyeret a régi időkben is megáldották, majd mulatságot szerveztek a nagygazdáknál. Mi annyiban módosítottuk ezt, hogy a kenyeret a plébános úr megszenteli, majd pedig utána egy kultúrműsorral, valamint egy kocsisfelvonulással ünnepeljünk.”

Pannon RTV/Rácz László

Az eseményen elhangzott, a hagyományok ápolása mellett fontos, hogy együtt lehet a közösség.

Burány Hajnalka, tartományi parlamenti képviselő, VMSZ: „Nagyon fontos, hogy a hagyományainkat ápoljuk. Kisebb közösségben meg inkább jelentősége van ennek, hiszen az emberek ezekhez az ünnepi alkalmakhoz tudnak kapcsolni fontosabb eseményeket. Nagyon fontos, hogy itt vagyunk, hogy együtt vagyunk. Ezt a szentmisét meghallgattuk, ami a léleknek balzsam.”

A felvonulást követően a művelődési műsorban felléptek a helyi és a környező falvakból érkezett hagyományápoló csoportok tagjai is.

Kevi
Burány Hajnalka
Perpauer Attila
Móra István Művelődési Egyesület
kenyér

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:58, Frissítve: 20:24

Falunapot ünnepelt Adorján

Színes programsorozattal várták a szervezők a helyieket. Adorjánon1998 óta ünnepelik a falunapot, akkor volt ugyanis a település 800 éves.
18:30, Frissítve: 20:08

Szüreti napok Horgoson

Változatos, ünnepi és szüreti programsorozattal várták a látogatókat pénteken és szombaton Horgoson a 32. Szüreti napokon, melyet a Juvenior Polgárok Egyesülete és Horgos Helyi Közössége, közösen szervezett meg.
17:29, Frissítve: 20:18

Kettő az egyben sport a lovasíjászat

Az adai Lovasvölgyben szerveztek először hivatalos lovasíjász versenyt az országban. A több fordulóból álló esemény célja az volt, hogy a térségünkben jelenleg kevésbé ismert sportra felhívja a figyelmet, egyben megszerettesse azt a közönséggel.

Népszerű

Súlyos közúti baleset a határátkelő közelében

Szerencsétlenség történt az Újvidék-Horgos autópályán, a határátkelőtől 2 kilométerre. A baleset 15 óra körül történt, egy személy elhunyt - erősítették meg a szerb közmédiának az illetékesek.