Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Megállítható-e a népességfogyás?

2020.11.06
22:28
2020.11.06
22:53
Forrás
Pannon RTV
Elvándorló családok, kiüresedő Szerbia. Hogyan követhető az elvándorlók száma? Mennyire megbízhatóak a szerbiai mutatók? A Közügyek című hírháttér műsorunkban Gábrity Molnár Irén szociológussal beszélgettünk a témával kapcsolatban.

A bánáti Tóba soha nem volt nagy település. A legtöbben a múlt század hatvanas éveiben éltek a faluban: ezerötszázan. Az egykori dohánytermesztők utódai mégis egy virágzó közösséget építettek ki maguknak Az elmúlt harminc évben azonban minden megváltozott: négyszázan sincsenek a faluban és csak minden második házban laknak. De országosan sem sokkal jobbak a mutatók. A felmérések szerint Szerbiát évente csaknem 60 ezer ember hagyja el, és még rosszabb a helyzet, ha figyelembe vesszük, hogy egy esztendő alatt átlagosan 40 ezerrel többen halnak meg, mint születnek.

Gábrity Molnár Irén
elvándorlás
Közügyek

Most

18:29

Egy kis deszka is menthet életet

A frissen kirepült fecskék és más kismadarak eleinte ügyetlenek és hamar képesek beleesni egy medencébe, vagy vízgyűjtőbe - hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás.
16:06

Elmaradt a meglepetés

Búcsúzott a wimbledoni tenisztorna további küzdelmeitől Filip Krajinović. A zombori játékost a második körben a favoritnak számító Nick Kyrgios győzte le.
15:51, Frissítve: 17:09

Aranyos Delfinek

Megnyerte az Algériában zajló Mediterrán Játékokat a szerb férfi vízilabda-válogatott. Szerbia a fináléban Montenegrót múlta felül 9:8 arányban.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.