Ugrás a tartalomra
Tanjug/Dragan Kujundzic

Megemlékezés az Európa-napról Belgrádban

2020.05.09
16:41
2020.05.09
17:05
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában idén a belgrádi Botanikus Kertben emlékeztek meg az államvezetés képviselői és a meghívott vendégek az Európa-napról.

Az eseményen többek között Ana Brnabić szerb miniszterelnök, Jadranka Joksimović európai integrációért felelős miniszter és Sem Fabrizi, az Európai Unió szerbiai küldöttségvezetője is részt vett. A politikusok egyetértettek abban, hogy a koronavírus járvány által okozott krízist csakis közös erővel lehet legyőzni, ehhez pedig jó útirányt mutathatnak a hét évtizeddel ezelőtti európai döntések. Sem Fabrizi beszédében emlékeztetett, hogy az unió a járvány idején sem feledkezett meg a Nyugat-Balkán országairól, és anyagi támogatást biztosított.

Tanjug/Dragan Kujundzic

 Ana Brnabić örömét fejezte ki, amiért a koronavírus-járvány ellenére sikerült megemlékezni Európa napjáról: „Azok a döntések, amelyeket hét évtizeddel ezelőtt, egy hasonlóan nehéz időben hoztak meg az akkori európai vezetők, most útirányt adhatnak nekünk az aktuális válságra, legyen az bármilyen kihívásokkal teletűzdelve. Most is hasonlóképpen válaszolunk: összetartozással és szolidaritással. Ebből kifolyólag Szerbia válaszként az Európai Bizottság felkérésére, 2 millió eurót adományozott a Covid-19 elleni közös harchoz.”

Belgrád
Ana Brnabić
Európa-nap
Sem Fabrizi
Jadranka Joksimović

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.