Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Nino Gualtieri

Megemlékezés és iskolanap a hajdújárási általános iskolában

2019-03-15
13:46
2019-03-15
17:30
Forrás
Pannon RTV
A diákok és a tanárok számára március 15-e nem csak a forradalom miatt nagyon fontos. A Petőfi Sándor Általános Iskolában ugyanis ezen a napon ünneplik az iskolanapot is.

A gyerekek nagyon jól ismerik Petőfi Sándor és a magyar szabadságharc történetét a hajdújárási iskolában. A diákok sokat készültek erre a jeles napra.

Engi Teodóra, tanuló, Petőfi Sándor Általános Iskola, Hajdújárás: „A Pilvax kávéházban összegyűltek a fiatalok. Megírták a 12 pontot, azután elvonultak a városházához, és ott felolvasták a 12 pontot, ahol Petőfi a Nemzeti dalt is felolvasta. Ez igazából azért volt, hogy a magyar szabad nép legyen.”

Az iskola nevét a költőről kapta, ezért március 15-én kétszeresen is ünnepelnek.

Kis Csenge, tanuló, Petőfi Sándor Általános Iskola, Hajdújárás: „Mivel az iskolánkat Petőfi Sándorról nevezték el, így meg szoktuk koszorúzni a kopjafát, illetve elmegyünk az otthonba, és műsorral szoktunk kedveskedni a nézőknek.”

Lackó Roland, tanuló, Petőfi Sándor Általános Iskola, Hajdújárás: „A kopjafát megkoszorúzzuk, és néhány lány a nyolcadikosok és a hatodikosok közül mond verset.”

A koszorúzás után a diákok átvonultak a helyi közösség épületébe, ahol egy rendhagyó műsorral készültek az iskolanapra.

Szűcs Anna, igazgató, Petőfi Sándor Általános Iskola, Hajdújárás: „Igyekszünk egy kicsit elrugaszkodni néha a sablonoktól és a nagyon hagyományostól. Talán egy kicsit néha elcsépeltnek is tűnik, de én úgy gondolom, hogy szép lesz és felemelő.”

A közönség beszámolókat hallhatott a forradalomról, megtudhatták, hogy például a szabadságharcosok mit ettek és ittak a Pilvax kávéházban. Az eseményen részt vett Horvát Tímea Szabadka alpolgármestere és De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke is.

Hajdújárás
1848-49-es forradalom és szabadságharc
iskolanap

Most

14:33, Frissítve: 16:17

Magyar pártok az EP-választáson

Hogy áll össze az Európai Parlament? Hány képviselő van, hány a magyar? Összefoglalónkból kiderül, melyik magyar pártoknak volt képviselőjük az előző EP-ben, és melyik pártcsaládokkal dolgoztak.

Népszerű

Ebolagyanús pácienset kezelnek

Elszabadult a kongói Ebola-járvány

Megfékezhetetlenné vált a Kongói Demokratikus Köztársaságban kitört Ebola-járvány, s a helyzet olyan súlyos lehet, mint a 2013-2016 közötti, három államra kiterjedő egészségügyi válság idején volt.