Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Nino Gualtieri

Megemlékezés és iskolanap a hajdújárási általános iskolában

2019-03-15
13:46
2019-03-15
17:30
Forrás
Pannon RTV
A diákok és a tanárok számára március 15-e nem csak a forradalom miatt nagyon fontos. A Petőfi Sándor Általános Iskolában ugyanis ezen a napon ünneplik az iskolanapot is.

A gyerekek nagyon jól ismerik Petőfi Sándor és a magyar szabadságharc történetét a hajdújárási iskolában. A diákok sokat készültek erre a jeles napra.

Engi Teodóra, tanuló, Petőfi Sándor Általános Iskola, Hajdújárás: „A Pilvax kávéházban összegyűltek a fiatalok. Megírták a 12 pontot, azután elvonultak a városházához, és ott felolvasták a 12 pontot, ahol Petőfi a Nemzeti dalt is felolvasta. Ez igazából azért volt, hogy a magyar szabad nép legyen.”

Az iskola nevét a költőről kapta, ezért március 15-én kétszeresen is ünnepelnek.

Kis Csenge, tanuló, Petőfi Sándor Általános Iskola, Hajdújárás: „Mivel az iskolánkat Petőfi Sándorról nevezték el, így meg szoktuk koszorúzni a kopjafát, illetve elmegyünk az otthonba, és műsorral szoktunk kedveskedni a nézőknek.”

Lackó Roland, tanuló, Petőfi Sándor Általános Iskola, Hajdújárás: „A kopjafát megkoszorúzzuk, és néhány lány a nyolcadikosok és a hatodikosok közül mond verset.”

A koszorúzás után a diákok átvonultak a helyi közösség épületébe, ahol egy rendhagyó műsorral készültek az iskolanapra.

Szűcs Anna, igazgató, Petőfi Sándor Általános Iskola, Hajdújárás: „Igyekszünk egy kicsit elrugaszkodni néha a sablonoktól és a nagyon hagyományostól. Talán egy kicsit néha elcsépeltnek is tűnik, de én úgy gondolom, hogy szép lesz és felemelő.”

A közönség beszámolókat hallhatott a forradalomról, megtudhatták, hogy például a szabadságharcosok mit ettek és ittak a Pilvax kávéházban. Az eseményen részt vett Horvát Tímea Szabadka alpolgármestere és De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke is.

Hajdújárás
1848-49-es forradalom és szabadságharc
iskolanap

Most

Népszerű

Bombarobbanás történt Topolyán

Csütörtök éjjel fél tizenegy körül a Ljubljanai utca 16-os szám alatt, B. L. otthona előtt robbant a bomba egy magyar rendszámtáblás autó alatt – adta hírül egy helyi (mojabackatopola.rs) hírportál.
Mentőautó

Holtan találtak egy 15 éves fiút Topolyán

A topolyai Bartók Béla utca egyik házában ma a reggel holtan találták a 15 éves O. A. -t. A kiskorú holttestét állítólag barátjának a dédanyja találta meg az ágyban.