Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Megemlékezés, kiállítás, irodalmi előadás

2022.10.23
12:06
2022.10.23
16:42
Forrás
Pannon RTV
Ünnepi beszéddel és a kegyelet virágainak elhelyezésével tisztelegtek és emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire Horgoson szombat délután.

A megemlékezést követően képzőművészeti kiállítás és irodalmi előadás várta az érdeklődőket.

A 2015-ben felállított 1956-os emlékműnél Danyi Bernadett történész idézte fel a szabadságharc pillanatait: „Bár egy kudarcba fulladt szabadságharcról, forradalomról van szó, mégis ünnep az emléknapja számunkra, ugyanis a szabadságért, az erkölcsi helytállásért küzdöttek akkor a magyarok és ez máig érték és mindenféleképpen ünnepelnivaló számunkra is.”

A beszédeket követően a jelenlévők megkoszorúzták az emlékművet.

A megemlékezést képzőművészeti kiállítás követte ahol a horgosi Sárkány Márk 13 éves alkotó rajzait tekintették meg az egybegyűltek. A képek nyáron készültek az elfogadásról szólnak: „Ezek akvarellel készültek, a nyáron készítettem őket és igazából azzal a céllal készültek, hogy nyissuk ki a szemünket és lássuk meg, hogy mi van körülöttünk. Tehát, hogy nézzünk át az alapvető dolgokon és lássuk meg bennük a szépet.”

A kiállítást követően a Rügyfakadás című irodalmi előadást mutatták be. Rókus Zoltán és Magyar Zsófia tolmácsolásában Szabó Lőrinc életének egyik szelete került bemutatásra. Az előadást az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör és a Perem Magyar Színházi Egyesület közösen hozta létre.

Rókus Zoltán, színész, Szabadkai Népszínház Magyar Társulata: „Szabó Lőrincnek feleségével való kapcsolata és élete legnagyobb szerelmének a kapcsolata. Szerelmi háromszögről beszélünk, mert egyiket sem tudta elengedni egészen a szeretőjének a haláláig, és ez olyan esemény volt az életében, ami a legtöbb embert érdekli.”

A megemlékezést és az ünnepi műsort a helyi Művelődési Ház és Horgos Helyi Közössége közösen szervezte meg.

1956-os forradalom és szabadságharc
1956-os magyar forradalom és szabadságharc
1956-os megemlékezés
Horgos
Rókus Zoltán
Szabadkai Népszínház Magyar Társulata

Most

Népszerű