Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Megemlékezés a Sárga háznál

2021.09.23
11:24
2021.09.23
11:29
Forrás
Pannon RTV
80 évvel ezelőtt a szabadkai Sárga ház épülete igazságtalanságok és kínzások helyszínévé vált - hangzott el a ma megtartott koszorúzáson.
Pannon RTV

1941-ben ide börtönözték be azokat a lakosokat, akikről úgy vélték, hogy az akkori magyar rendszer ellenségei. Margareta Bašaragin, a Női Tanulmányok és Kutatások képviselője elmondta, hogy közel száz nőt is megkínoztak a ma a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karnak otthont adó épületben. Véleménye szerint fontos, hogy minden év szeptemberében megemlékezzenek az akkori áldozatokról. Dejan Mrkić, a szabadkai Történelmi Levéltár munkatársa szerint embertelen módon kínozták meg a Sárga házban raboskodókat és közülük sokakat ki is végeztek. Hozzátette, hogy 1944/45-ben a bevonuló partizánok szintén itt kínozták áldozataikat.

Pannon RTV
Sárga ház
Szabadka
kínzás
áldozat

Most

22:52, Frissítve: 23:00

Kocsis Máté: életbe lép a Gyurcsány - Márki-Zay paktum

A baloldal hatalmat akar, annak viszont feltétele, hogy a miniszterelnök-jelölt és a legnagyobb baloldali párt elnöke ezt megkösse - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki előválasztásra reagálva vasárnap közösségi oldalán.
22:28, Frissítve: 22:46

Márki-Zay Péter nyerte az előválasztást

A Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje 57-43 arányban nyert a magyarországi ellenzéki előválasztás második fordulójában. A voksolás másik miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára gratulált Márky-Zay Péternek az előválasztáson elért sikeréhez.

Népszerű

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.