Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Megemlékezések sora a falunap keretében Horgoson

2023.03.11
16:25
2023.03.11
20:18
Forrás
Pannon RTV
Felszentelték Reök Iván felújított síremlékét, valamint az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra is emlékeztek Horgoson a falunap keretében. Március 11-én Kossuth Lajosra és Kárász Benjaminra is emlékeznek a településen.

Reök Iván egykori vízügyi mérnök, a szegedi Reök-palota építtetője, tulajdonosa és földbirtokos nagy szerepet játszott Szeged és Horgos életében. A falu határában pedig nemcsak birtokai voltak, hanem a településen építtetett egy villát is.

Horgos Csongrád-Csanád vármegye támogatásával állíttatta helyre Reök Iván sírját. Az eseményen részt vettek az egykori földbirtokos leszármazottai, köztük Reök György, az egyik dédunoka is.

„12 évvel ezelőtt voltam itt édesapámmal utoljára, aki a századik évében volt akkor. Innen, amikor hazamentünk Pestre, két hónap múlva meghalt. Akkor ez a sír gyatra állapotban volt, le volt robbanva, el voltak hagyva bizonyos részei. Például a Krisztus-korpusz nem volt meg, ha jól emlékszem, a fénykép sem volt meg. Tehát, nagyon rossz állapotban volt. Most, ahhoz képest, gyönyörűen rendbe van hozva.”

A falunap keretében március 11-én Horgos újratelepítésének évfordulójáról is minden évben megemlékeznek.

Sós Nóra, programkoordinátor, Művelődési Ház, Horgos: „Többszörösen is emlékezünk a mai napon, hiszen Reök Iván halálának 100. évfordulójára is emlékeztünk a Reök-birtokon, valamint ezt folytattuk az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékezetére a Kossuth-táblánál. Továbbá a falunap apropóján a Kárász család sírboltjánál is.”

1771. március 11-én kapta meg Mária Teréziától Kárász Miklós a mostani Horgos területének felügyeletét - nyilatkozta Sors Róbert. Horgos Helyi Közösségének tanácselnöke hozzátette, a március 11-e pedig már nincs messze március 15-től. Emiatt a faluban erre a két eseményre hagyományosan egy napon emlékeznek.

„Számunkra abból a szempontból fontos, hogy az 1771-es évben kezdődött egy élet el ezen a területen. A másik pedig, hogy az 1848/49-es forradalommal egy új szín, egy új élet alakult ki az elődeink számára is.”

Az eseményen mások mellett koszorúztak a horgosi helyi közösség, a Magyar Nemzeti Tanács, Magyarkanizsa Önkormányzata és a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői.

Horgos
Sors Róbert
Sós Nóra
Reök Iván
sírhely
felszentelés

Most

15:20, Frissítve: 16:28

Később érik a feketicsi meggy

A szokásosnál hidegebb és csapadékosabb időjárás miatt a termés is károsodhat. A termelők szerint a gyümölcsöt az alacsony felvásárlási ár miatt nem érdemes eladni, ezért feldolgozva próbálják értékesíteni.

Népszerű