Ugrás a tartalomra

Megérezni a világban működő Isten szelíd erejét

2021.09.20
21:18
Forrás
Pannon RTV
Hosszú ideig élhetünk a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus élményéből - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek Budapesten.

A szeptember 5. és 12. között Budapesten megrendezett katolikus világeseményt értékelő sajtótájékoztatón Erdő Péter kiemelte: sok minden megmarad a kongresszus után, több műfajban, az irodalom, a zene, a képzőművészet területén is születtek új alkotások.

83 ország zarándokait látta vendégül Budapesten az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szeptember 5. és 12. között - ismertette a kongresszust értékelő sajtótájékoztatón Zsuffa Tünde. A NEK sajtófőnöke elmondta, 2500 önkéntes, köztük hatszáz cserkész összesen 75 ezer órát dolgozott. A kongresszusra 600 újságíró, fotós regisztrált, a világ mintegy 250 országában közvetítették élőben a nyitó, a záró szentmisét, valamint a gyertyás körmenet egy-egy részletét. Mint mondta, nem csak idősebbek látogattak el a magyar fővárosba, a kongresszus regisztrációhoz kötött eseményeire a legnagyobb számban a 16 és 25, valamint a 46 és 55 év közöttiek találhatók. A kongresszus keretében megtartott Forráspont Ifjúsági Esten is rengeteg fiatal volt.

Zsuffa Tünde, sajtófőnök, Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus: „Az első alkalmon 2500-an voltunk, a másodikon ötezren, és a harmadikon, a kongresszus ideje alatt 13 ezer fiatal majd' szétrobbantotta a Papp László Sportarénát.”

A NEK hírnökei egyebek mellett országjárások keretében népszerűsítették a kongresszust, és mindezt ingyen vállalták. Az egyik NEK-hírnök Lackfi János költő-műfordító volt.

Lackfi János költő-műfordító, a NEK hírnöke: „Kedves barátom lakik a Hősök tere környékén, és ő azt mondta, hogy érdekes, hogy a pápás mise után -  így emlegettük - napokig valahogy más hangulat volt az egész környéken, tehát ez az úgynevezett szellemi világ, amiről beszélünk, nem egy képzeletbeli valami, vagy bevettünk valami tablettát, hanem ez egy létező világ, csak kevésszer hagyjuk szóhoz jutni.”

A kongresszus legfontosabb tapasztalata az, hogy nem mi csináltuk, hanem rengeteg ember fáradozott érte, mégsem emberi munka eredménye volt - fogalmazott Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. Hozzátette: ez volt a kongresszus célja, hogy "megérezzük a világban működő Isten ellenállhatatlan, szelíd erejét".

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek: „Milyen volt az a - mondjuk háromszázezres - tömeg, aki vonult a körmenetben? Az nem egy katonásan szervezett tömeg volt. Ott voltak kisgyerekek, voltak idősek, ott a katonáknak szerintem kicsit nehezükre esett, hogy olyan ünnepélyes, lassú menetben jöjjenek az Oltáriszentség előtt. Az egy szelíd tömeg volt, egy szelíd közösség. És talán ezt érezték meg a pápai misén is. Szerintem magának Ferenc pápának is ez jelenthetett valami plusz élményt.”

A budapesti kongresszus után egy segítő hálózatot létesítettek a szervezők. A bizdramagad.hu oldalon számos problémára, a párválasztásra, a függőségre, a gyermeknevelés nehézségeire, a házassági krízisre, a magányra, a demenciára kínálnak segítséget az egyház által ajánlott szakemberek.

Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus
Erdő Péter
Erdő Péter bíboros

Most

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.