Ugrás a tartalomra
Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljevic

Megérkezett Csehországba a Szerbia által adományozott vakcina

2021.05.31
17:38
2021.05.31
17:53
Forrás
MTI
Több mint 100 ezer adag Pfizer/BioNTech adag koronavírus elleni védőoltást adományozott Szerbia Csehországnak.

Az adomány egy cseh katonai repülőgéppel érkezett Belgrádból Prágába. Aleksandar Vučić szerb államfő május 20-án történt prágai hivatalos látogatása során jelentette be, hogy Szerbia Pfizer/BioNTech vakcinát ajándékoz a cseheknek. A 10,7 millió lakosú Csehországban eddig több mint 5,2 millió adag oltóanyagot adtak be.

Andrej Babis cseh kormányfő közölte, hogy a vakcinákat a prágai repülőtérről az Általános Egyetemi Kórházba (VFN) szállítják, ahonnan az állami gyógyszerfelügyelet engedélyének kiadása után átviszik a főváros Liben nevű kerületében lévő O2 universum oltóközpontba. Ezt a központot a közelmúltban helyezték üzembe, és napi több ezer vakcina beadására alkalmas.

A járványügyi helyzet az utóbbi hetekben jelentősen javult Csehországban. Vasárnap 113-ra csökkent a napi igazolt fertőzések száma, ami egyharmaddal kevesebb, mint egy hete, és a tavaly augusztus eleji adatoknak felel meg. A koronavírus-járványban elhunytak száma eddig 30 108. A múlt hét végén kevesebb mint tíz ember halt meg a Covid következtében. Az aktív fertőzöttek száma vasárnap 11 ezerre csökkent.

vakcina
védőoltás
Csehország
adomány

Kapcsolódó tartalmak

Most

08:13

Mit jelent a Zöld távhő?

A környezetbarát, zöld távfűtés a nemzetközi gyakorlatban egyre elterjedtebb, főként Nyugat-Európában, de a Szerbiával szomszédos országokban is láthatunk már erre megvalósult jó gyakorlatokat.
07:27, Frissítve: 07:33

Bírja a meleget? - ha igen, ma jó napja lesz

Még két napig tarthat a pokoli hőség. Mára a tegnapinál is melegebb időt jósolnak a meteorológusok, a hét legforróbb napjára kell felkészülnünk, 38-39 fokos délutáni csúccsal.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.