Ugrás a tartalomra
TANJUG/MILOS MILIVOJEVIC/bs

A meggyilkolt diákokra és tanárokra emlékeztek Kragujevacon

2021.10.21
13:41
2021.10.21
23:14
Forrás
Szerbiai RTV
80 évvel ezelőtt ezelőtt tömeges gyilkosság történt Kragujevacon.

1941. október 21-én a német megszálló erők gyerekeket és tanárokat lőttek le a helyi gimnáziumban. Pontos adatok nincsenek az elhunytak számáról, de a civilek közül mintegy 300 diák és tanár vesztette ekkor életét. A tömeges mészárlás a német hadsereg egyik legnagyobb bűntette a második világháború alatt. Erre a tragédiára emlékeztek ma.

TANJUG/MILOS MILIVOJEVIC/bs

Az eseményen Aleksandar Vučić szerb államfő mellett a szerb kormány képviselői, miniszterei is részt vettek,  és helyezték el az emlékezés virágait a halálos áldozatok emlékére évekkel ezelőtt állított emlékműnél.

Darija Kisić-Tepavčević szerb szociálpolitikai miniszter azt mondta, a történteket sohasem szabad elfelejteni: „80 év elteltével azon a helyen állunk, ahol hatalmas tragédia történt, ahol seregnyi diák halt meg ugyanazon a napon. És itt vagyunk 80 év elteltével, részt vettünk a megemlékezésen ezen a helyen, amit soha nem szabad elfelejteni. Nem szabad megengednünk, hogy valaha is hasonló eset bárhol is megismétlődjön.”

Valójában ez egy bosszú volt, amiért 1941. október 19-én, 20-án és 21-én lelőttek 10 német katonát, 26 pedig megsérült a németek és partizánok, valamint a csetnikek közötti összetűzésben. A parancs értelmében egy megölt német katonáért 100 embert lőnek le, egy sérültért pedig 50-et.

második világháború
Kragujevac
megemlékezés
áldozatok
gyerekek
diákok
tanárok

Most

16:03, Frissítve: 17:19

Döntetlent játszott a TSC

A TSC a szerb Szuperliga tizenkilencedik fordulójában döntetlenre mérkőzött a niši Radnički ellen. A topolyai együttesnek a bírói ráadásban sikerült megmentenie az egy pontot, így maradt a táblázat alsó házában.

Népszerű