Ugrás a tartalomra
Ünnepség a művelődési központ udvarában
Pannon RTV/Lukács Attila

Meggyújtották az összetartozás lángját Újvidéken

2019-08-19
15:27
2019-08-19
17:45
Forrás
Pannon RTV
Ünnepi istentisztelettel, szentmisével, kenyérszentelővel, alkalmi műsorral emlékeztek vasárnap Újvidéken államalapító királyunkra.

A Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban meggyújtották a magyar összetartozás lángját.

Új kenyér

Az ünnepségen a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ tagjai léptek fel. Az eseményen köszöntő beszédet mondott Ladisity Melinda. A Művelődési Központ elnöke kiemelte az ünnep jelentőségét: „Az újvidéki magyarság számára nagyon fontos az ilyen alkalmak megünneplése, mert ilyenkor érzi az ember az összetartozást, az együtt lélegzést. Ez megerősíti a közösséget abban, hogy igenis érdemes itt magyarnak lenni.”

A hagyományos telepi rendezvény mindig jó alkalom arra, hogy találkozzon a székvárosban élő szórványmagyarság. „Egy gyönyörű ünnep, a magyarság jelképe, az összetartozásnak, ami felejthetetlen. Hiszen örökké magyarnak éreztem magam, magyar vagyok és a családom is az. Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen szép számban összejövünk és emlékezünk az összetartásra és az együtt maradásra” - mondta Vitkayné Kovács Vera művésznő.

A rendezvényen meggyújtották a nemzeti összetartozás lángját, amely egyben az elszármazottak és az itthon maradtak összetartozását is jelképezi. „Annak ellenére, hogy az elmúlt években, az elmúlt évtizedekben nagyon megcsappant a magyarságnak a létszáma, azért vagyunk elegen és vagyunk annyian, hogy különösen ilyenkor ezt demonstrálni tudjuk. Akár itt a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban a jelenlétünkkel. Hiszen itt több száz ember meg szokott ilyenkor fordulni. Azok az emberek, akik egyébként külföldön élnek, ezen a napon, hogyha itt vannak Újvidéken, akkor mind ellátogatnak ide” - hangsúlyozta az eseményt követően Vicsek Annamária, a Vajdasági Magyar Szövetség újvidéki városi szervezetének elnöke.

A rendezvény népünnepéllyel ért véget a Művelődési Központ udvarában.

Újvidék
Szent István napja
Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ
összetartozás

Most

11:58, Frissítve: 12:05

Trópusi vihar sújtja Texast

Több mint ezer embert evakuáltak vagy mentettek ki csütörtökön az Egyesült Államokban a texasi Houston városából, amelyet az Imelda nevű trópusi vihar sújt.
08:19, Frissítve: 08:42

Javában zajlik a BorTér 2019 Szegeden

Több tucat pincészet képviselteti magát a BorTér 2019 Őszi Bormustrán Szegeden a Dóm téren kialakított rendezvényterületen. Helyszíni tudósítások a Pannon Presszóban az FM 91.5-ön!

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.