Ugrás a tartalomra
Ünnepség a művelődési központ udvarában
Pannon RTV/Lukács Attila

Meggyújtották az összetartozás lángját Újvidéken

2019-08-19
15:27
2019-08-19
17:45
Forrás
Pannon RTV
Ünnepi istentisztelettel, szentmisével, kenyérszentelővel, alkalmi műsorral emlékeztek vasárnap Újvidéken államalapító királyunkra.

A Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban meggyújtották a magyar összetartozás lángját.

Új kenyér

Az ünnepségen a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ tagjai léptek fel. Az eseményen köszöntő beszédet mondott Ladisity Melinda. A Művelődési Központ elnöke kiemelte az ünnep jelentőségét: „Az újvidéki magyarság számára nagyon fontos az ilyen alkalmak megünneplése, mert ilyenkor érzi az ember az összetartozást, az együtt lélegzést. Ez megerősíti a közösséget abban, hogy igenis érdemes itt magyarnak lenni.”

A hagyományos telepi rendezvény mindig jó alkalom arra, hogy találkozzon a székvárosban élő szórványmagyarság. „Egy gyönyörű ünnep, a magyarság jelképe, az összetartozásnak, ami felejthetetlen. Hiszen örökké magyarnak éreztem magam, magyar vagyok és a családom is az. Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen szép számban összejövünk és emlékezünk az összetartásra és az együtt maradásra” - mondta Vitkayné Kovács Vera művésznő.

A rendezvényen meggyújtották a nemzeti összetartozás lángját, amely egyben az elszármazottak és az itthon maradtak összetartozását is jelképezi. „Annak ellenére, hogy az elmúlt években, az elmúlt évtizedekben nagyon megcsappant a magyarságnak a létszáma, azért vagyunk elegen és vagyunk annyian, hogy különösen ilyenkor ezt demonstrálni tudjuk. Akár itt a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban a jelenlétünkkel. Hiszen itt több száz ember meg szokott ilyenkor fordulni. Azok az emberek, akik egyébként külföldön élnek, ezen a napon, hogyha itt vannak Újvidéken, akkor mind ellátogatnak ide” - hangsúlyozta az eseményt követően Vicsek Annamária, a Vajdasági Magyar Szövetség újvidéki városi szervezetének elnöke.

A rendezvény népünnepéllyel ért véget a Művelődési Központ udvarában.

Újvidék
Szent István napja
Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ
összetartozás

Most

15:45, Frissítve: 15:56

Véget ért a kényszerszünet

Visszatértek az iskolapadokba a szerbiai diákok. Ez csaknem 137 és fél ezer általános iskolás diákot és 62 ezer középiskolás tanulót jelent Vajdaságban.

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.
Helyszín

Holttestet találtak Óbecsén

Egy férfi holttestét találták meg ma reggel az óbecsei katolikus temető bejáratánál - írja a vajdasági közmédia.