Ugrás a tartalomra

Meghosszabbítják a jelenlegi korlátozásokat és negatív PCR-teszt kell a határon

2020.12.15
06:49
2022.05.17
17:36
Forrás
Pannon RTV
Meghosszabbítják a jelenleg is érvényben lévő korlátozásokat, és szigorítást vezetnek be a szerb állampolgárok és a külföldiek Szerbiába való belépésekor a koronavírus miatt - ezt közölte Dr. Darija Kisić Tepavčević a válságstáb ülése után.

Az országba való belépéskor a hazatérő vendégmunkásoknak negatív PCR-teszttel kell rendelkezniük, ellenkező esetben tíznapos karanténba kell vonulniuk, amit teszteléssel válthatnak ki.

December 20-tól nagy valószínűséggel jövő év január 10-ig minden Szerbiába belépő külföldi állampolgárnak negatív PCR-teszttel kell rendelkeznie - mondta Dr. Darija Kisić Tepavčević.

„Arról döntöttünk, amikor a nemzetközi utasforgalomban résztvevőkről van szó, hogy minden külföldi állampolgárnak negatív PCR-tesztet kell felmutatnia, függetlenül attól, melyik országból jönnek be, és ez december 20-tól lesz érvényben, valószínűleg január 10-ig. Mindez az aktuális járványügyi helyzettől függ majd.”

Ami a külföldről hazatérő szerbiai állampolgárokat illeti, az Alkotmány garantálja, hogy hazajöhetnek, de a határátlépést követően 10 napig karanténban kell maradniuk, ha nincs negatív tesztjük. A karantént megszakíthatják, ha PCR-tesztet végeznek, és az negatívnak bizonyul - tette hozzá a szerbiai válságstáb tagja.

A meglévő intézkedések már eredményeket mutatnak, amelyeket leginkább az elmúlt napokban csökkenő betegszámok tükröznek, de ez nem elegendő egyes intézkedések megszüntetéséhez. Épp ellenkezőleg, a görbe, ahogy az epidemiológusok mondanák, lapos, de az esetszám magas, ami azt jelenti, hogy naponta még mindig több ezer fertőzöttünk van. December 18-ig, péntekig, tehát a meglévő szigorítások maradnak érvényben - emelte ki Dr. Darija Kisić Tepavčević.

„Minden létesítménynek be kell zárnia 17 órakor. Ez alól kivételt képeznek az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak és a benzinkutak. Tehát mindaz, ami eddig is érvényes volt.”

A szakember arra figyelmeztetett, hogy az előttünk álló ünnepi időszak nagyobb kockázatot jelent a fertőzés terjedésére, az összejövetelek, valamint a külföldön dolgozó szerb állampolgárok hazatérése miatt. A szerbiai válságstáb pénteken ül ismét össze, és fogalmazhat meg újabb ajánlásokat vagy szigorításokat az ünnepekre.

válságstáb
korlátozás
PCR-teszt
Darija Kisić

Most

10:01, Frissítve: 10:08

A niši Radničkit fogadja a TSC

Ismét hazai pályán játszik ma a TSC labdarúgó csapata. A topolyaiak a bajnokság 17. fordulójában a niši Radnički együttesét látják vendégül.
07:39, Frissítve: 07:54

Támadás az Eiffel-toronynál, egy halott

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy "Allah Akbar".
07:03, Frissítve: 07:29

Advent első vasárnapja

Eljött az ideje, hogy meggyújtsuk az első gyertyát az adventi koszorún. Az idei ünnepkör azonban rendhagyó, különbözik a korábban megszokottaktól.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.