Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Szabadkán is meghosszabbítják a népszámlálást

2022.10.31
16:06
2022.10.31
16:58
Forrás
Pannon RTV
Szabadkán az országos átlagnál jobb eredményt mutat a népszámlálás. A Statisztikai Intézet közleménye szerint Szerbiában eddig a lakosság 90 százalékát sikerült összeírniuk a kérdezőbiztosoknak.

Szabadkán viszont ez az arány a vasárnap esti adatok szerint 94 százalék feletti. Aki szándékosan elutasította az összeírást, annál már akár holnaptól megjelenhet a rendőrség, és szabálysértési eljárásra számíthat.

Szabadkán, a Vasutas településen élő Balaton Máriánál szinte az utolsó pillanatban, a hétvégén járt a népszámlálási biztos. Mégsem félt attól, hogy esetleg nem lesz összeírva.

„Nem, mert mi kaptunk a postaládába értesítést, és akkor egyeztettünk, hogy mikor leszünk itthon. Úgyhogy nem féltem attól, mert mondom, előre pár nappal kaptam értesítést. Csak nem tudom, nem tetszett nekem ez az összeírás, mert nem mentek sorba. Most mondjuk, nálam voltak, akkor egész csak fönn a parton voltak. Négy házat kihagytak, kihagyott az a fiatalember. Mondom neki, nem mész sorba, mint ahogy kellene, hogy sorba menjél? Hogy egy utcát megfogsz, és akkor jobb feléről, bal feléről, és tudod, hogy hol voltál.”

Szabadkán vasárnap estig a lakosság 94 százaléka került összeírásra, ami jobb az országos átlagnál, mondta Csonka Brigitta, Szabadka Város Népszámlálási Bizottságának tagja.

„Szerintem a mai nap folyamán ehhez még rá tudunk tenni még egy-két százalékot, és egy ilyen 96-97 százalékos aránnyal tudunk végezni ma estig.”

A szerbiai népszámlálást országszerte mintegy harminc településen hosszabbítják meg. A hírt Petar Korović, a Köztársasági Statisztikai Intézet igazgatóhelyettese jelentette be.

Korović elmondta, hogy a mai nap folyamán hivatalosan is ismertetik, hogy hol és hány nappal hosszabbítják meg a népszámlálást. Elmondása szerint egyelőre biztosra vehető, hogy Belgrád, Újvidék, Kragujevac és Niš egyes részein ez meg fog történni.

A népszámlálás befejezésének eredeti határideje ma, október 31-én este 8 órakor lenne. Korović emlékeztetett arra, hogy a népszámlálást 2011-ben a nagyobb városokban és községekben öt nappal hosszabbították meg.

Szabadkán egy héttel hosszabbították meg a népszámlálást, habár korábban az illetékesek nem tartották valószínűnek, hogy erre szükség lesz.

Csonka Brigitta: „Az, hogy kik nem lettek összeírva, nos nem lettek összeírva azok, akik valamilyen oknál kifolyólag nem tartózkodtak otthon. Legyen az külföldi munkavállalás, legyen az esetleg egészségügyi okok miatt, nekik, róluk, hogyha a szomszédság vagy más családtag nem tudott adatot szolgáltatni, ők sajnos nem kerülnek összeírásra.”

Ennek nem lesz semmilyen következménye. Viszont ha valaki kategorikusan elutasította a számlálóbiztos fogadását, többszöri próbálkozás után is, arra számíthat, hogy a rendőri szervek megkeresik, felveszik az adatait, és szabálysértési eljárást indítanak ellene.

Szabadka Város Népszámlálási Bizottságának tagja azt javasolta azoknak, akiknél még nem jártak a kérdezőbiztosok, hogy a sűrűn foglalt központi telefonszám helyett inkább a szabadkai 024/626-970-es telefonszámon jelentkezzenek.

népszámlálás
Szerbia
összeírás
Szabadka
Csonka Brigitta

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:52

Ki Ladik Katalin?

Ha hangköltészet és performance, akkor Ladik Katalin. A művésznő köré épített gondolatokat és a konceptuális művészet alapelveit állította színpadra legújabb előadásában a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.