Ugrás a tartalomra
Pixabay/mohamed_hassan

Megjelent-e már vidékünkön a gyermekeket támadó májbetegség?

2022.04.30
06:50
2022.04.30
08:12
Forrás
Pannon RTV
Új járvány terjed a gyerekek körében, a fertőző májgyulladás. Legfőbb tünete a sárgaság. Felső légúti vírus támad, általában immunhiányos gyerekek máját támadja meg, most azonban korábban egészséges gyerekek mája is megbetegszik.

Világszerte több mint 190 esetről tudnak eddig, 17 gyerek szorult májátültetésre.

A Közügyekben dr. Bohucki Nebojsa járványügyi szakorvos mondta el, van-e mitől tartanunk Szerbiában.

Több országban megugrott a 10 év alatti kisgyermekeknél a súlyos májgyulladást okozó adenovírus-fertőzések száma. Az adenovírusok főleg légúti megbetegedéseket okoznak, legyengült immunrendszer esetén viszont megtámadják a májat is. Most éppen az a probléma, hogy egészséges gyerekek máját támadja meg, és súlyos tüneteket okoz Májtranszpalntációra eddig 17 gyerek szorult.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ múlt heti jelentése alapján elsősorban Nagy-Britanniában halmozódnak ezek az esetek. Először ott számoltak be az ismeretlen eredetű súlyos akut hepatitisz esetek számának váratlan, jelentős növekedéséről fiatal, általában korábban egészséges gyermekeknél. Néhány eset volt Nyugat-Európában és Romániában, az Egyesült Államokban, Izraelből 12 esetet jelentettek. Az, hogy több gócban is megtalálhatók a megbetegedések, nem azt valószínűsíti, hogy valamilyen új kórokozóról lenne szó. Szerbiában még nem azonosítottak ilyen esetet.

Szakorvosok szerint a helyzet azért újszerű, mert arra következtetnek, hogy nem az eddig hepatitiszt okozó vírusok egyike, hanem az általában légúti tüneteket okozó adenovírus váltja ki a betegséget.

Ivana Kitić, gasztroenterológus, Anya- és Gyermek-egészségvédelmi Intézet, Belgrád: „A betegségnek ez az új változata azonban nem az immunproblémával küzdő gyermekeknél terjed, hanem egészséges, háromtól öt éves, legfeljebb 16 éves gyermekek között. Meg kell említeni, hogy a klinikai kép változatos, a vezető tünet a sárgaság, a bőr sárga elszíneződése, a szemfehérje besárgulása, rendkívül sötét vizelet és fehér széklet.”

Az Egészségügyi Világszervezet a betegség kapcsán kiadott közleménye szerint sok esetben emésztőrendszeri tünetekről számoltak be, beleértve a súlyos akut hepatitis megjelenését megelőző hasi fájdalmakat, hasmenést és hányást, valamint a májenzimek emelkedett szintjét és a sárgaságot. A legtöbb esetben láz nem jelentkezett. A májgyulladásra utaló tünetek esetén a kisgyermekekkel azonnal orvoshoz kell fordulni. A betegséget megelőzni a higiénés rendszabályok betartásával lehet. Szakorvosok szerint figyelemre okot adó a betegség, de a terjedése nem tűnik gyorsnak. A fertőzött betegek elkülönítése nem szükséges. A WHO szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és együttműködik az Egyesült Királyság egészségügyi hatóságaival, más tagállamokkal és partnerekkel. A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján az Egészségügyi Világszervezet nem javasol semmilyen korlátozást az utazásra és/vagy kereskedelemre vonatkozóan az Egyesült Királysággal vagy bármely más olyan országgal kapcsolatban, ahol eseteket azonosítottak.

májbetegség
fertőzés
gyermekek

Most

17:54, Frissítve: 18:01

Kórházba szállították Ferenc pápát

Korábban tervezett orvosi vizsgálatok céljából kórházba szállították Ferenc pápát – jelentette be a vatikáni szóvivő. Matteo Bruni nem tért ki arra, milyen vizsgálatokat végeznek, és azt sem tudni, ezek mennyi időt vesznek igénybe.
17:19

Pályázat női vállalkozóknak

Idén is támogatja a női vállalkozókat a Tartományi Kormány. Az érintettek gépek és felszerelések vásárlására, számítógépekre, szoftverekre, valamint innovációs, digitalizációs fejlesztésre is kaphatnak vissza nem térítendő támogatást.
17:01

Az IFRC és a WHO budapesti központját is bővítik

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC), valamint az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) is bővítik a budapesti központját - jelentette be a Genfben tárgyaló magyar külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.