Ugrás a tartalomra
Wikipedia

Megjelent a kanyaró Újvidéken

2023.02.03
14:14
Forrás
Szerbiai RTV
Eddig 25 esetet jegyeztek Szerbiában , az újvidéki mellett Smederevóban regisztráltak kanyarós betegeket.

A betegek közül 14-en két év alattiak, akik még nem vették fel a kanyaró elleni védőoltást, három gyerek óvodás, heten pedig felnőttek, akiknek az átoltottsága nem teljes vagy nem ismert. Két gyereknél tüdőgyulladás is fellépett. Az újvidéki páciens kilenc éves, és nem volt beoltva a kanyaró ellen. Állapota komplikálódása miatt Belgrádba helyezték át. A smederevói kanyarójárványt január 12-én jelentette az illetékes hatóság, azóta ország-szerte fokozott járványügyi felügyelet van érvényben a betegségre vonatkozóan.

Szerbiában 1971 óta elérhető a kombinált, MMR vakcina, mely más betegségek mellett a kanyaró ellen is véd. Első dózisát egyéves korig, a másodikat hétéves korig adják be. A kanyaró egy rendkívül fertőző, vírus okozta betegség, amely bármilyen életkorban elkapható, és amely gyorsan, széles körben képes terjedni. Első tünetei a megfázásra hasonlítanak, orrfolyással, köhögéssel és nem magas lázzal, a harmadik és hetedik nap között akár magas láz jelentkezik, majd vörös kiütések jelennek meg, amelyek az arcon kezdődnek, majd az egész testre kiterjednek. Súlyos szövődményekhez vagy akár halálhoz is vezethet. A kanyaró oltatlan személyek között könnyen terjed. Becslések szerint egyetlen kanyarós személy átlagosan 12-18 fogékony személyt is megfertőzhet.

kanyaró
MMR-védőoltás

Most

16:27, Frissítve: 16:57

Új kutat fúrnak Csantavéren

A régiek már elavultak, ezért december óta egy újat fúrnak, amely beüzemeltetése a nyár végén esedékes. A helyieknek egyébként szerencséjük van, mert a település talajában jó minőségű vízre lehet bukkanni, amely nem tartalmaz arzént.
15:02, Frissítve: 16:24

Emberek a kulisszák mögött

Renata Rudićtyal, a szabadkai Szabadegyetem oktatási programszervezőjével beszélgetett a Kortárs Galéria munkatársa, az emberek a kulisszák mögött című beszélgetős esten.
14:52, Frissítve: 16:25

Orvoshiánnyal küzd Magyarkanizsa község

Egyebek mellett erről is szó esett a Községi Képviselő-testület mai ülésén. Elfogadtak továbbá egy rendeletjavaslatot, amely az Európai Charta esélyegyenlőségi akciótervének helyi szintű megvalósítását irányozza elő.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.