Ugrás a tartalomra
Pixabay/sasint/illusztráció

Megjelent a Kawasaki-kór Szerbiában

2020-05-19
11:50
2020-05-19
17:55
Forrás
B92
Szerbiában is megjelent a Kawasaki betegség a gyerekeknél. Két 5 évnél idősebb beteget ápolnak. Mindketten koronavírus-fertőzöttek voltak, és a Kawasaki tünetei közül csupán néhány jelentkezett náluk.

Kezelésük zökkenőmentesen zajlik. A Kawasaki Szerbiában nagyon ritka betegség. Magas láz, a száj és a torok nyálkahártyájának gyulladása, vöröses bőrkiütés és a nyirokmirigyek duzzanata jellemzi. A Kawasaki-kór az USA-ban és Európában is felütötte a fejét, a szakemberek szerint azonban jól gyógyítható, ha időben megkezdik a kezelését.

Dr. Vladislav Vukomanović, gyermekkardiológus, Anya- és Gyermekvédelmi Intézet, Belgrád: „Miért is olyan jelentős a Kawasaki-kór? Jelenlétével befolyásolhatja a kis és a közepes ereket. Ezek közül a legfontosabb a koszorúér, amely a szívet táplálja. A betegség következtében kitágulhatnak ezek az erek, emellett vérrög is keletkezhet bennük, valamint infarktus is előfordulhat. A Kawasaki-kór az egyik leggyakoribb oka az infarktusnak a gyermekek eseté

Szerbia
betegség

Most

Népszerű

Megtalálták a csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.