Ugrás a tartalomra
Magyarságismereti Mozgótábor, logó

Megjelent a Magyarságismereti Mozgótábor pályázata

2018-02-07
14:11
A kanadai Rákóczi Alapítvány pályázatot hirdet a 25. Diákok Határok Nélkül - Magyarságismereti Mozgótáborban való részvételre 2018-ban.

Tölts egy élmény dús kirándulást Magyarországon! Ismerd meg múltunkat és járulj hozzá a jövő építéséhez! Mindehhez nem kell mást tenned, mint pályázni a Rákóczi Mozgótáborra! Tanulmányaikban eredményes, tehetséges, kreatív, talpraesett 15-19 éves középiskolai, gimnáziumi, líceumi, szakközépiskolai tanulói jogviszonnyal rendelkező fiatalok jelentkezését várjuk, akik érdeklődnek népünk történelme, hagyományai, irodalma és műemlékei iránt.

A Magyarságismereti Mozgótábor célja: magyarországi körút során mélyebben megismerkednek a résztvevők a magyar történelemmel, kultúrával, művészetekkel. Megismerkednek egymással, az otthonról hozott kulturális értékeket (ének, tánc, stb.) a tábor tagjai számára közkinccsé teszik.

helyszínei:
Pécs, Miskolc (3-3 nap), Budapest (4 nap)
időpontja: 2018. június 28. - 2018. július 9.
szervezői: II. Rákóczi Ferenc Alapítvány a Kárpát-medencei Fiatalokért (Budapest), Rákóczi Alapítvány (Kanada), a magyarországi Templomos Lovagrend

Pályázhatnak:
azok a magyar fiatalok, akik a Kárpát-medencében határon túli magyar területen élnek;
15. életévüket 2018. június 28-ig betöltötték és még nem töltötték be a 19. életévüket;
elkötelezetten érdeklődnek a magyar történelem és kultúra iránt;
az alább megadott pályatételek egyikét kidolgozzák és benyújtják a területileg illetékes referensnek;
korábban nem vettek részt Magyarságismereti Mozgótáborban;
vallásukat gyakorló fiatalok, felekezeti hovatartozástól függetlenül.
A pályázathoz csatolni kell: önéletrajz – a családi és a szociális környezet részletezésével, és elérhetőségek megjelölésével (levelezési és e-mail cím, telefonszám); eddigi tanulmányok,
iskolák, vallási kapcsolatok, érdeklődési körök, szakkörök, önképzőkörök, versenyek és azon elért helyezések; közösségi és egyházi feladatok;
tanár (osztályfőnök, esetleg igazgató), lelkész ill. közéleti személyiség ajánlását (összesen 2db ajánlás);
becsületbeli nyilatkozat arról, hogy korábban még nem vett részt Magyarságismereti Mozgótáborban;
saját címre megcímzett és felbélyegzett válaszboríték (adott országon belül);
A pályázat benyújtásának határideje: 2018. április 6. (postai bélyegző dátuma).

A pályázat elbírálásnak ideje és értesítés a pályázatról: változó régiók szerint, a helybeli referens mindenesetben értesíti a pályázókat.

A pályatételek:
kidolgozandó az egyik, min. 2 max. 3 oldal terjedelemben (times new roman betűtípus, 12-es betűméret):

1. Mátyás király emlékév
A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2018-ban Mátyás király emlékévet hirdet születésének 575. és uralkodása megkezdésének 560. évfordulója alkalmából. Olyan királyról van szó, aki Kolozsváron született, első győzelme volt a Felvidék megtisztítása a rabló cseh hadaktól, 1467-ben felszabadította a területet, így Mátyás királyt magukénak érzik nemcsak a magyarok, de a szlovákok, horvátok, sőt a románok is. Sok oldalról meg lehet közelíteni, máig él a népmesékben, legendákban, mindannyian ismerjük az „Igazságos királyt.”
Tudjuk, hogy a legendákkal érdemes csínján bánni, hisz nem mindig az igazat mesélik el, vagy kicsit eltúloznak dolgokat. Válassz ki egy Mátyás királyról szóló népmesét vagy legendát és vesd össze a történelmi tényekkel. Keresd meg mi igaz, és mi a tiszteletből és szeretetből adódó túlzás, vagy a szájhagyomány útján terjedő elferdítés?
Mit üzen ma számodra Mátyás király? Meséld el életét, miért tartják magukénak nem csak a magyarok, de a szlovákok és a románok is?

2. Semmelweis emlékév
2018 - Semmelweis születésének 200 évfordulója
Semmelweisnek, az anyák és a csecsemők megmentőjének élete örök példaként szolgál arra, hogy nem  elég  kitartó,   bátor   és   elkötelezett   tudományos   kutató   munkával   feltárni   a   bajok   okát   és megoldási lehetőségét, annak alkalmazásáért is  harcolni kell. Nem elég  legyőzni a kórt, de meg kell győzni a kort is. Ez gyakran még nehezebb feladat. Semmelweis történetének tanulságaként az utóbbi   időben  egy   új   kifejezés,   a   „Semmelweis-refex”   –   terjedt   el,   azt   kifejezve,   amikor   a szakemberek,   vagy   a   társadalom jelentős   felismeréseket,   felfedezéseket,   tényeket   vizsgálat   és indoklás nélkül, automatikusan, refexszerűen elutasítanak.
Mesélj Semmelweis életéről, munkásságáról, milyen nagy felismerése volt és milyen nehézséggel kellett megküzdenie?  Milyen példát mutat számodra Semmelweis?   Te hogyan tudsz - tudnál példát mutatni társaidnak?

3. „Esküszünk, esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk!”
170 éve volt az 1848-as szabadságharc.
Milyen módon emlékeznek meg lakhelyeden, a közösségedben a szabadságharcról? Miről mesélnek a régi feljegyzések?
Válassz ki egy 48-as hőst, és fogalmazz meg egy levelet az ő szemszögéből, az akkori korból, az akkori forradalmi hangulatból.

4. ,,A nemzet vagy nemzettudat és a sport összefonódása" 
Hős magyarországi, vagy határon túli magyar  olimpikonok, focisták, más sportágban  kimagasló egyének   hatásai   a   nemzettudatunkra.   Sokan   vannak   köztük   akik   magyarként   valamelyik szomszédos   országot   képviselték   egy-egy   nemzetközi   eseményen,   ez   által   hidat   képezve kisebbségünk es a velünk együtt élő többségi nemzetek között! 

5."Menni vagy maradni - elvándorlás contra szülőföldön maradás" - videópályázat
Ez a téma mostanában nagyon aktuális az egész Kárpát-medencében. 5-15 perces videót várunk, melyet a pályázó készít. Technikailag ezt már egy telefonnal ki lehet vitelezni. A pályázó készíthet interjút   barátokkal,   családtagokkal,   tanárokkal,   közéleti   személyiségekkel,   bemutathatja   benne szülőföldjét képekben is.  Tartalmas flmeket várunk, melyet szakmai zsűri bírál el. 

A nyertes pályázók részt vehetnek a Magyarságismereti Mozgótáborban melynek  a részvétel költségeit az Alapítvány fedezi. A pályázatokat elsősorban elektronikusan várjuk a  rakoczidelvidek@gmail.com e-mailcímre. A pályázat postai úton is beküldhető (ez esetben is kérjük az elektronikus verziót megküldeni a fenn említett e-mailcímre) az alábbi címre: Gergely Barnabás, Ivo Lole Ribara 1/2, 21235 Temerin.

Most

11:54, Frissítve: 12:00

Stabilizálták a Notre-Dame szerkezetét

Az építészek és az építőmunkások stabilizálták a párizsi Notre-Dame székesegyház tűzvészben meggyengült struktúráját, a tűzoltók pedig péntek éjjel megkezdték a levonulást a katasztrófa helyszínéről.
10:43, Frissítve: 11:27

Eltűnnek a vizes élőhelyek

Továbbra is nagy gondot okoz a szárazság, nemcsak a mezőgazdaságban, hanem a vizes élőhelyek, az állóvizek megmaradását is veszélyezteti.
21:52, Frissítve: 22:37

A Szerbia Jövője kampány Belgrádban

Szerbia nem megosztott ország, tisztességes emberek lakják, akik dolgoznak és fejlődést szeretnének - hangzott el a Szerbia Jövője kampánysorozat központi nagygyűlésén, Belgrádban.

Népszerű

Holttestet találtak a Tiszában

Megtalálták annak a 62 éves férfinek a holtestét a Tiszában Adorjánnál, aki március 24-én tűnt el Törökkanizsán.