Ugrás a tartalomra
Pixabay/geralt

Megjelent a majomhimlő Szerbiában

2022.06.17
15:33
2022.06.17
20:23
Forrás
Pannon RTV
A Batut Közegészségügyi Intézet közlése szerint a férfi a betegséget külföldről, Németországból hurcolta be az országba, a páciens a megfelelő terápiát kapja.

Az eset kapcsán a vizsgálatokat a Torlak Intézetben végezték el. A szakemberek feljegyezték a fertőzött adatait, tesztelték és a szabályok szerint megtesznek mindent, hogy megakadályozzák a betegség továbbterjedését. A majomhimlő szerbiai megjelenéséről az illetékesek értesítették a nemzetközi szervezeteket is. A Batut felhívja a lakosság figyelmét, hogy a betegségmegelőzés érdekében tegyenek meg mindent a saját egészségük védelmében, és kövessék az ajánlásokat.

A majomhimlő egy zoonózis, vagyis állatról emberre terjedő betegség, de képes emberről emberre terjedni. Május 7-e óta számos európai ország majomhimlő okozta megbetegedéseket jelentett a WHO felé. A betegség típusosan 2-4 hétig tart. Bár a majomhimlő az évszázadokon át rettegett fekete himlő rokona, annál sokkal kevésbé súlyos, és a legtöbb ember három-négy héten belül felépül belőle. A kezdeti tünetek közé tartozik a magas láz, a nyirokcsomók duzzanata, a fejfájás, a hátfájás és az izomfájdalom.

majomhimlő

Most

Népszerű