Ugrás a tartalomra
Pixabay/geralt

Megjelent a majomhimlő Szerbiában

2022.06.17
15:33
2022.06.17
20:23
Forrás
Pannon RTV
A Batut Közegészségügyi Intézet közlése szerint a férfi a betegséget külföldről, Németországból hurcolta be az országba, a páciens a megfelelő terápiát kapja.

Az eset kapcsán a vizsgálatokat a Torlak Intézetben végezték el. A szakemberek feljegyezték a fertőzött adatait, tesztelték és a szabályok szerint megtesznek mindent, hogy megakadályozzák a betegség továbbterjedését. A majomhimlő szerbiai megjelenéséről az illetékesek értesítették a nemzetközi szervezeteket is. A Batut felhívja a lakosság figyelmét, hogy a betegségmegelőzés érdekében tegyenek meg mindent a saját egészségük védelmében, és kövessék az ajánlásokat.

A majomhimlő egy zoonózis, vagyis állatról emberre terjedő betegség, de képes emberről emberre terjedni. Május 7-e óta számos európai ország majomhimlő okozta megbetegedéseket jelentett a WHO felé. A betegség típusosan 2-4 hétig tart. Bár a majomhimlő az évszázadokon át rettegett fekete himlő rokona, annál sokkal kevésbé súlyos, és a legtöbb ember három-négy héten belül felépül belőle. A kezdeti tünetek közé tartozik a magas láz, a nyirokcsomók duzzanata, a fejfájás, a hátfájás és az izomfájdalom.

majomhimlő

Most

14:12

Kevesebb a migráns Horgoson

Rendszeresen begyűjtik Észak-Bácskában a határ menti övezetben megbúvó migránsokat, ők azonban visszaszivárognak. A települések központját elkerülik, napközben most nem is igazán mozognak, mert elkezdődött a harmincnapos muszlim böjt, a ramadán.
14:02

Faültetési akciót tartottak Palicson

Mintegy 300 facsemetével gazdagodott a palicsi természeti park. A magas vízszint miatt egyes fajták elkezdtek korhadni, aminek következtében csökkent a fafajták sokszínűsége a parkban. Ezen szeretne javítani a Palics-Ludas Közvállat az ültetéssel.
13:30, Frissítve: 13:38

Uniós csúcs Brüsszelben

Ma kezdődött a kétnapos uniós csúcs Brüsszelben. A tárgyalások fő témái közé tartozik az Ukrajnának nyújtott fegyverkezési és pénzügyi támogatás, a migráció, az uniós gazdasági versenyképesség.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.