Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Megkeserítik a migránsok a lakosok életét

2022.04.21
22:26
Forrás
Pannon RTV
A hivatalos adatok szerint csaknem 4500 bevándorló érkezett márciusban Szerbiába. Sokuk embercsempészek által jut az országba és azok segítségével is folytatják az útjukat az Európai Unióba. Mindezért több ezer eurót fizetnek.
Pannon RTV

Nap mint nap sok bevándorló tartózkodik a belgrádi buszpályaudvar melletti parkban. Itt találkoznak az embercsempészekkel és innen indulnak tovább a magyar, a román, vagy a horvát határ felé. Az egyik migráns azt mesélte, vannak olyan, elsősorban afgán migránsokból álló csoportok, amelyek embercsempészekkel dolgoznak együtt és folyamatosan szervezik a bevándorlók továbbszállítását.

A szerb fővárosba sok tehetős migráns is érkezik. Ők szállodákban, vagy motelekben szállnak meg. Az egyik belgrádi buszpályaudvar közelében lévő hostel tulajdonosa meg is mutatta, hogy nála egy indiai csoport szállt meg. Éjszakánként 10 eurót fizetnek. Többen repülővel érkeznek Belgrádba, majd embercsempészek segítségével mennek tovább.

Pannon RTV

Amióta a szerb rendőrség rendszeresen razziázik, valamelyest javult a helyzet a belgrádi utcákon. De ez csak rövid ideig tart, mert folyamatos az utánpótlás. A szerb főváros ugyanakkor csak átmeneti helyszínt jelent számukra, aki csak teheti, minél előbb a határmenti településekre utazik, hogy mihamarabb próbálkozhasson a továbbjutással.

A nagykikindai befogadóközpontban közel félezer bevándorló tartózkodik. A legtöbben afgán, pakisztáni és bangladesi bevándorlók. A különböző nemzetiségű migránsok nehezen tűrik meg egymást. Gyakoriak az összetűzések. Az egyik bangladesi csoport nemrég érkezett Belgrádból. Azt mondják, eredetileg nem erre akartak jönni, de a szerb fővárosból elűzték őket az afgán csoportok. Ezért jöttek a román határhoz. Most innen vágnak neki Nyugat-Európának.

A Közügyek stábja megkérdezte a Majdány-Rábé helyi közösség elnökét, hogy a lakosok hogyan élnek együtt már évek óta a migránsáradattal. Makra Péter elmondta, hogy a valamikor biztonságos, békés kis falvak életét az illegális bevándorlók jelenléte teljesen a feje tetejére állította. Az embereknek olyanra is gondolniuk kell, amire egyébként, békeidőben nem: a gyerekek az utcákon nem játszhatnak, naplementével észszerű mindenkinek otthon maradni, a kapukat napközben is zárva kell tartani, őrizni kell a veteményeseket, a gyümölcsösöket, a lakatlan házakat, sőt már a villanypóznákat is védelmezni kell, mert a migránsok az áramot is megtanulták onnan lopni.

migráns
Belgrád
Majdány-Rábé
illegális bevándorló

Most

21:35, Frissítve: 21:45

Spanyolország a világbajnok!

Spanyolország 6–5-re megnyerte az ötméterespárbajt, így övék a világbajnoki cím! A budapesti világbajnokságon a férfi vízilabdatorna címvédője, Olaszország ötméteresekkel kapott ki a fináléban.
20:07, Frissítve: 20:21

Sainz pályafutása első futamgyőzelmét aratta

Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjat Silverstone-ban, amely a rajt utáni hatalmas baleset miatt egyórás kényszerszünetet követően folytatódott.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.