Ugrás a tartalomra
pixabay/thedigitalartist

Megkezdődhet a harmadik orosz vakcina tesztelése

2020-09-22
17:42
2020-09-22
18:04
Forrás
MTI
A koronavírus elleni védőoltást a moszkvai Mihail Csumakov Immunbiológiai Készítmények Kutatásának és Kidolgozásának Szövetségi Tudományos Központja fejlesztette ki.

Egy újabb koronavírus elleni orosz vakcina tesztelését engedélyezték. A fővárosi Gamaleja Intézet és a novoszibirszki Vektor Központ vakcinája után ez már a harmadik tesztelésre engedett oltóanyag Oroszországban. A vakcinát háromezer önkéntesen Kirovban, Szentpéterváron és Novoszibirszkben fogják kipróbálni, az Egészségügyi Világszervezet és a nemzetközi szabályozók előírásaival összhangban. A kísérlet részvevőit az oltás után 16 napig elkülönítve orvosi megfigyelés alatt tartják. Ajdar Ismuhametov, az Orosz Tudományos Akadémiához tartozó Csumakov Központ vezérigazgatója szerint a klinikai tesztelést a tervek szerint novemberben fogják befejezni.

A Gamaleja Intézet augusztus 11-én bejegyzett és "posztregisztrációs" (harmadik, tömeges) tesztelési szakaszban lévő vakcináját már gyártják, és az első tételeket már a régiók nagy részébe le is szállították.

A Vektor féléves immunitást adó, EpiVacCorona oltóanyaga klinikai tesztelésének lezárása szeptember 30-ára, bejegyzése pedig október 15-re várható Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) szerint ezt követően kezdődik meg a 60 évesnél idősebb és krónikus beteg önkéntesek bevonása a kipróbálásba. A peptid antigén alapú vakcina gyártásának kezdete novemberre várható.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (6 857 967), India (5 562 663) és Brazília (4 558 040) után.

koronavírus
védőoltás
Oroszország

Most

16:49

Biztonság és felelősség 2020

Ma tartja ötödik szakkonferenciáját a Tijana Jurić Alapítvány Biztonság és felelősség 2020 címmel. A témák között szerepel az is, hogy hogyan védhetjük meg a gyermekeinket az internetes világban.
16:29

Tatai vadlúd sokadalom

Rekordszámú vadludat figyeltek meg hétfőn a tatai Öreg-tavon, Magyarországon. Az 1980-as évek közepétől nem számoltak a madár- és természetvédelmi szakemberek annyi vadludat a tavon, mint december első napján.

Népszerű

Az új év új nyugdíjkorhatárt hoz

Két hónappal hosszabb ideig kell dolgozniuk a nőknek Szerbiában 2021. január elsejétől, hogy öregségi nyugdíjba vonulhassanak. Be kell tölteniük a 60 év, két hónapot.

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.