Ugrás a tartalomra

Megkezdődik a lakosság vakcinációja Szerbiában

2021.01.14
15:09
2021.02.02
07:35
Forrás
Pannon RTV
Megkezdődik azoknak az oltása, akik az eUprava portálon keresztül online igényelték a vakcinát - tudta meg a Tanjug. Mától telefonon is kérhető a koronavírus elleni védőoltást Szerbiában.

Pénteken kezdődik annak az első ezer 75 év feletti szerbiai lakosnak a koronavírus elleni beoltása, akik az eUprava portálon keresztül online igényelték a vakcinát - tudta meg a Tanjug. Korábban az jelent meg a médiában, hogy már csütörtökön megkezdik az oltást. A Tanjug információ szerint az oltás az elkövetkező napokban zajlik majd.

Ma reggelig összesen 175 ezren jelentkeztek a koronavírus elleni védőoltásra az eUprava portálon. Az igénylők közül 50 ezren mondták azt, hogy bármelyik gyártmányú oltás megfelel nekik.

Szerbia olyan helyzetben lesz majd, hogy a lakosságának 80 százalékát be tudja oltatni - erre számít Aleksandar Vučić. A szerb elnök a telefonos védőoltás-igénylésről is beszélt. Azt mondta, reggel 8 óra óta él a vonal, és alig két óra alatt 17 ezer kérelmet fogadtak. A nagy érdeklődésre valót tekintettel újabb telefonvonalakat nyitnak majd a vakcinaigényléshez. Vučić elárulta, hogy egyelőre idős szülei sem kapták meg a védőoltást, és senki a családjából. Ő maga mindenképpen vár a beoltással, ki fogja várni a sorát. A szerb államfő azt mondta, mindegy neki, melyik gyártó vakcináját adják majd be neki.

A Szputnyik V koronavírus elleni orosz védőoltás a legnépszerűbb a szerbiai lakosok körében - erről tanúskodnak az eUprava portálon kitöltött online igénylések, tudta meg a Blic. Az orosz vakcinától csak leheletnyire van lemaradva a Pfizer-féle amerikai-német védőoltás. A többi gyártmány kevésbé népszerű a szerbiaiak körében, bár az arányok változhatnak az idő múlásával és azzal, hogy most már telefonon is kérhető a vakcina.

Hónapok múlva kaphatják meg a koronavírus elleni vakcinát az egészséges fiatalok az oltási terv szerint Szerbiában. Először a covid-részlegek és kórházak dolgozóit, az idősotthonok lakóit, majd a 75 évnél idősebbeket és a 65 évnél idősebb krónikus betegeket oltják be, később következnek a fiatalabb alapbetegséggel rendelkezők és az állami szervek alkalmazottai, továbbá a tanügyesek. A fiatal, egészséges személyek kapják meg legutoljára a vakcinát, amennyiben kérik, de nem kell egy évet várniuk. Becslések szerint - ha folyamatosan érkeznek az oltóanyagok újabb és újabb dózisai - ők május végén, illetve június közepén kerülnek sorra. Ez azt jelenti, hogy a lakosság teljes vakcinnációja legkorábban nyár elejére történhet meg.

Mától telefonon is kérhetjük a koronavírus elleni védőoltást Szerbiában. Már reggel 8 órától igényelhetjük telefonon keresztül a vakcinát. A hívható szám: 0800 222 334. Az eUprava portálon hétfő óta lehet kitölteni a jelentkezéshez szükséges elektronikus űrlapot, ám az egyedül élő időseknek feltehetően jobban megfelel a telefonos igénylés, ezért biztosították a 0800 222 334-es számot a jelentkezéshez.

Belgrádban már a tömeges oltásra készülődnek. A Belgrádi Vásár 11-es számú csarnokát készítik elő arra, hogy nagyobb számban fogadják az embereket. Harminc oltóhelyet alakítanak ki. Számítások szerint egy óra alatt 700 személyt tudnak majd ott beoltani koronavírus ellen. A szerb fővárosban nem csak a Vásár területén, hanem a tervek szerint még 17 másik helyen is lesznek oltópontok a tömeges vakcinációhoz. Korábban az illetékesek azt mondták, már januárban, a hónap vége felé megkezdhetik a tömeges oltást.

Korai még arról beszélni, hogy komolyan javult a járványhelyzet Szerbiában - ezt mondta Srđa Jaković. A kétezer körüli napi új fertőzött semmi esetre sem kevés, és emberekről beszélünk - tett hozzá az immunológus. Úgy véli, lehet, hogy a jelenlegi koronavírus-számok jobbak, mint az év vége felé, de kérdés, mennyire reálisak ezek az adatok, mert az ünnepek alatt kevesebben keresik fel az orvost. A vakcinára való jelentkezés szerinte szolíd tempóban halad. Érthető, hogy vannak, akik kétszer meggondolják, kérjék-e, de a mi feladatunk, hogy meggyőzzük az embereket arról, hogy a védőoltások bevizsgáltak, hatásosak és biztonságosak - magyarázta a szerbiai válságstáb tagja.

158 egészségház igazgatójával egyeztetnek ma az Egészségügyi Minisztérium munkatársai. A téma: a rendelőkben dolgozók beoltása koronavírus elleni vakcinával. Aleksandar Stefovski, a tárca államtitkára bejelentette, hogy minden olyan egészségügyi dolgozó megkapja az oltást, aki kéri. A mai megbeszélésen elemzik az egészségházak munkáját, és tervet dolgoznak ki az ott dolgozók vakcinációjára.

Világ

Az első koronavírus elleni vakcina beadása óta, egy hónapja és egy hete, mintegy 28 millió dózist kaptak meg az emberek világszerte. Az Egészségügyi Világszervezet illetékese azonban aggodalmát fejezte ki, hogy a védőoltások legnagyobb részét a gazdag országokban adták be. A WHO kimutatása szerint összesen 46 államban kezdték meg a vakcinációt a jelenleg rendelkezésre álló öt különböző gyártmányú oltóanyaggal. Az országok közül 38 gazdagnak számít, és csak egyet nevezhetünk közülük szegénynek - közölte a WHO munkatársa.

védőoltás
koronavírus
koronavírus-járvány
Szerbia
euprava
vakcináció

Most

10:01, Frissítve: 10:08

A niši Radničkit fogadja a TSC

Ismét hazai pályán játszik ma a TSC labdarúgó csapata. A topolyaiak a bajnokság 17. fordulójában a niši Radnički együttesét látják vendégül.
07:39, Frissítve: 07:54

Támadás az Eiffel-toronynál, egy halott

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy "Allah Akbar".
07:03, Frissítve: 07:29

Advent első vasárnapja

Eljött az ideje, hogy meggyújtsuk az első gyertyát az adventi koszorún. Az idei ünnepkör azonban rendhagyó, különbözik a korábban megszokottaktól.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.