Ugrás a tartalomra
Tanjug/Strahinja Aćimović

Megkezdődik a lakosság vakcinációja Szerbiában

2021-01-14
15:09
2021-02-02
07:35
Forrás
Pannon RTV
Megkezdődik azoknak az oltása, akik az eUprava portálon keresztül online igényelték a vakcinát - tudta meg a Tanjug. Mától telefonon is kérhető a koronavírus elleni védőoltást Szerbiában.

Pénteken kezdődik annak az első ezer 75 év feletti szerbiai lakosnak a koronavírus elleni beoltása, akik az eUprava portálon keresztül online igényelték a vakcinát - tudta meg a Tanjug. Korábban az jelent meg a médiában, hogy már csütörtökön megkezdik az oltást. A Tanjug információ szerint az oltás az elkövetkező napokban zajlik majd.

Ma reggelig összesen 175 ezren jelentkeztek a koronavírus elleni védőoltásra az eUprava portálon. Az igénylők közül 50 ezren mondták azt, hogy bármelyik gyártmányú oltás megfelel nekik.

TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/nr

Szerbia olyan helyzetben lesz majd, hogy a lakosságának 80 százalékát be tudja oltatni - erre számít Aleksandar Vučić. A szerb elnök a telefonos védőoltás-igénylésről is beszélt. Azt mondta, reggel 8 óra óta él a vonal, és alig két óra alatt 17 ezer kérelmet fogadtak. A nagy érdeklődésre valót tekintettel újabb telefonvonalakat nyitnak majd a vakcinaigényléshez. Vučić elárulta, hogy egyelőre idős szülei sem kapták meg a védőoltást, és senki a családjából. Ő maga mindenképpen vár a beoltással, ki fogja várni a sorát. A szerb államfő azt mondta, mindegy neki, melyik gyártó vakcináját adják majd be neki.

TANJUG/ RADE PRELIC /bs

A Szputnyik V koronavírus elleni orosz védőoltás a legnépszerűbb a szerbiai lakosok körében - erről tanúskodnak az eUprava portálon kitöltött online igénylések, tudta meg a Blic. Az orosz vakcinától csak leheletnyire van lemaradva a Pfizer-féle amerikai-német védőoltás. A többi gyártmány kevésbé népszerű a szerbiaiak körében, bár az arányok változhatnak az idő múlásával és azzal, hogy most már telefonon is kérhető a vakcina.

Tanjug/Rade Prelić

Hónapok múlva kaphatják meg a koronavírus elleni vakcinát az egészséges fiatalok az oltási terv szerint Szerbiában. Először a covid-részlegek és kórházak dolgozóit, az idősotthonok lakóit, majd a 75 évnél idősebbeket és a 65 évnél idősebb krónikus betegeket oltják be, később következnek a fiatalabb alapbetegséggel rendelkezők és az állami szervek alkalmazottai, továbbá a tanügyesek. A fiatal, egészséges személyek kapják meg legutoljára a vakcinát, amennyiben kérik, de nem kell egy évet várniuk. Becslések szerint - ha folyamatosan érkeznek az oltóanyagok újabb és újabb dózisai - ők május végén, illetve június közepén kerülnek sorra. Ez azt jelenti, hogy a lakosság teljes vakcinnációja legkorábban nyár elejére történhet meg.

PRESS ITE

Mától telefonon is kérhetjük a koronavírus elleni védőoltást Szerbiában. Már reggel 8 órától igényelhetjük telefonon keresztül a vakcinát. A hívható szám: 0800 222 334. Az eUprava portálon hétfő óta lehet kitölteni a jelentkezéshez szükséges elektronikus űrlapot, ám az egyedül élő időseknek feltehetően jobban megfelel a telefonos igénylés, ezért biztosították a 0800 222 334-es számot a jelentkezéshez.

Belgrádban már a tömeges oltásra készülődnek. A Belgrádi Vásár 11-es számú csarnokát készítik elő arra, hogy nagyobb számban fogadják az embereket. Harminc oltóhelyet alakítanak ki. Számítások szerint egy óra alatt 700 személyt tudnak majd ott beoltani koronavírus ellen. A szerb fővárosban nem csak a Vásár területén, hanem a tervek szerint még 17 másik helyen is lesznek oltópontok a tömeges vakcinációhoz. Korábban az illetékesek azt mondták, már januárban, a hónap vége felé megkezdhetik a tömeges oltást.

Korai még arról beszélni, hogy komolyan javult a járványhelyzet Szerbiában - ezt mondta Srđa Jaković. A kétezer körüli napi új fertőzött semmi esetre sem kevés, és emberekről beszélünk - tett hozzá az immunológus. Úgy véli, lehet, hogy a jelenlegi koronavírus-számok jobbak, mint az év vége felé, de kérdés, mennyire reálisak ezek az adatok, mert az ünnepek alatt kevesebben keresik fel az orvost. A vakcinára való jelentkezés szerinte szolíd tempóban halad. Érthető, hogy vannak, akik kétszer meggondolják, kérjék-e, de a mi feladatunk, hogy meggyőzzük az embereket arról, hogy a védőoltások bevizsgáltak, hatásosak és biztonságosak - magyarázta a szerbiai válságstáb tagja.

FoNet/Xinhua

158 egészségház igazgatójával egyeztetnek ma az Egészségügyi Minisztérium munkatársai. A téma: a rendelőkben dolgozók beoltása koronavírus elleni vakcinával. Aleksandar Stefovski, a tárca államtitkára bejelentette, hogy minden olyan egészségügyi dolgozó megkapja az oltást, aki kéri. A mai megbeszélésen elemzik az egészségházak munkáját, és tervet dolgoznak ki az ott dolgozók vakcinációjára.

Világ

Az első koronavírus elleni vakcina beadása óta, egy hónapja és egy hete, mintegy 28 millió dózist kaptak meg az emberek világszerte. Az Egészségügyi Világszervezet illetékese azonban aggodalmát fejezte ki, hogy a védőoltások legnagyobb részét a gazdag országokban adták be. A WHO kimutatása szerint összesen 46 államban kezdték meg a vakcinációt a jelenleg rendelkezésre álló öt különböző gyártmányú oltóanyaggal. Az országok közül 38 gazdagnak számít, és csak egyet nevezhetünk közülük szegénynek - közölte a WHO munkatársa.

védőoltás
koronavírus
koronavírus-járvány
Szerbia
euprava
vakcináció

Most

10:05

Đoković beérte Federert

Novak Đoković világelső szerb teniszező a 310. hetet kezdte meg a férfi teniszezők ATP világranglistájának az élén, ezzel beérte az eddigi rekorder svájci Roger Federert.
09:53, Frissítve: 10:03

Juhtenyésztés: igen vagy nem?

Elégedetlenek a vajdasági juhtenyésztők, de bíznak abban, hogy a lassanként emelkedő árak miatt a jövőben is érdemes lesz birkák és bárányok tenyésztésével foglalkozni.
08:43

Pártok közti párbeszéd kezdődik

A szerb köztársasági parlament égisze alatt, az Európai Parlament közvetítésével a pártok közötti párbeszéd ma Ivica Dačićtyal, a szerb parlament elnökének videokonferenciájával kezdődik.
07:50, Frissítve: 09:08

Ma kezdődik a Berlinale

koronavírus-járvány miatt közönség és sztárok nélkül kezdődik hétfőn a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale), amelyen a szemle 71 éves történetében először egyszerre két magyar nagyjátékfilm is indul a legjobb filmnek járó Arany Medvéért.
07:38

Megszigorítják az óvintézkedéseket Szlovákiában

Szlovákiában a következő napokban tovább szigorítják, illetve módosítják a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére szolgáló óvintézkedéseket - döntött vasárnap este az Igor Matović miniszterelnök vezette koalíciós kormány.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.