Ugrás a tartalomra

Megkezdődött a Benyovszky-emlékév

2021.05.25
15:12
2021.05.25
18:50
Forrás
Pannon RTV
Benyovszky Móric 280 éve született, híres utazó, kalandor, író. Az emlékévet a budapesti Fővárosi Állat- és Növénykertben lévő emlékszobornál nyitották meg. Fővédnöke Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Tudományos kiadványok, konferenciák, új Benyovszky-szobrok, a Magyar Posta által kiadott emlékbélyeg és egy Benyovszkyról írt musical bemutatója is szerepel az emlékév programjában. G. Németh György, elnök, Benyovszky Nemzeti Bizottság és a Benyovszky Társaság: „Sokan Madagaszkár királyának tekintik őt. Mi ezt a királyt mindig idézőjelbe tesszük. Nem volt király, hanem tulajdonképpen kormányzó lehetett Madagaszkár szigetén, sokat tett persze a szigetért.”

Benyovszky Móricot magukénak vallják a magyarok, a lengyelek, a szlovákok, de egy kicsit az osztrákok is. Az idei kettős évforduló alkalmat ad arra, hogy egy nyughatatlan lelkű, négy földrészen is megfordult magyar világutazóra, felfedezőre, kiváló hajósra és katonára emlékezhessenek tisztelői - mondta el Potápi Árpád János. A magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár hozzátette, az emlékév egyik célja, hogy Benyovszky életének több, eddig homályos pontját tisztázzák. „Lehetőséget teremt újabb tudományos igénnyel megírt könyvnek az elkészítésére ez az emlékév, illetve elkészült egy magyar musical Benyovszkyról, ez is szeretnénk az év során is bemutatni Magyarországon, és esetlegesen pedig külföldön is.”

Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. elnöke bemutatta a 70 ezer példányban kiadott bélyeget, melyen a Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság logója és egy korabeli látcső szerepel. „Miért is bélyeg az informatika és az elektronikus levelezés világában? Azért, mert a bélyeg is utazik. A bélyeg utazik a világ minden tájára, viszi hírünket, Magyarország hírét, a magyar tájak hírét és a magyar emberek hírét a világba.”

A Fővárosi Állat- és Növénykert 950 faj egyedeit, köztük Benyovszky utolsó otthona, Madagaszkár élővilágának képviselőit mutatja be. A Madagaszkár vezetőjeként elhunyt Benyovszky Móricra az állatkertben 2010 óta szobor is emlékeztet.

Benyovszky Móric
Benyovszky-emlékév
Budapest

Most

20:11, Frissítve: 20:24

Az ukrán elnökkel tárgyalt a szerb államfő Tiranában

Az Ukrajna-Délkelet-Európa csúcstalálkozón Aleksandar Vučić egyebek mellett a két ország területi integritásáról, az ENSZ Alapokmányának tiszteletben tartásáról és a béke megteremtésére tett erőfeszítésekről egyeztetett Volodimir Zelenszkijjel.
19:03, Frissítve: 19:10

Kedvezmények a Forum Könyvkiadónál

A Forum Könyvkiadó Intézet felhívja a figyelmet, hogy a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat elismert alkotásait további két hétig árusítják 20%-os kedvezménnyel a weboldalukon (https://forumliber.rs/shop).
18:36, Frissítve: 18:44

Ajándék a hölgyeknek

Miközben még az előző koncert hatása alatt állunk, a Szabadkai Népszínház és a Szabadkai Szimfonikus Zenekar újabb közös eseményre készül.

Népszerű