Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Megkezdődött a Benyovszky-emlékév

2021.05.25
15:12
2021.05.25
18:50
Forrás
Pannon RTV
Benyovszky Móric 280 éve született, híres utazó, kalandor, író. Az emlékévet a budapesti Fővárosi Állat- és Növénykertben lévő emlékszobornál nyitották meg. Fővédnöke Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Tudományos kiadványok, konferenciák, új Benyovszky-szobrok, a Magyar Posta által kiadott emlékbélyeg és egy Benyovszkyról írt musical bemutatója is szerepel az emlékév programjában. G. Németh György, elnök, Benyovszky Nemzeti Bizottság és a Benyovszky Társaság: „Sokan Madagaszkár királyának tekintik őt. Mi ezt a királyt mindig idézőjelbe tesszük. Nem volt király, hanem tulajdonképpen kormányzó lehetett Madagaszkár szigetén, sokat tett persze a szigetért.”

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Benyovszky Móricot magukénak vallják a magyarok, a lengyelek, a szlovákok, de egy kicsit az osztrákok is. Az idei kettős évforduló alkalmat ad arra, hogy egy nyughatatlan lelkű, négy földrészen is megfordult magyar világutazóra, felfedezőre, kiváló hajósra és katonára emlékezhessenek tisztelői - mondta el Potápi Árpád János. A magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár hozzátette, az emlékév egyik célja, hogy Benyovszky életének több, eddig homályos pontját tisztázzák. „Lehetőséget teremt újabb tudományos igénnyel megírt könyvnek az elkészítésére ez az emlékév, illetve elkészült egy magyar musical Benyovszkyról, ez is szeretnénk az év során is bemutatni Magyarországon, és esetlegesen pedig külföldön is.”

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. elnöke bemutatta a 70 ezer példányban kiadott bélyeget, melyen a Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság logója és egy korabeli látcső szerepel. „Miért is bélyeg az informatika és az elektronikus levelezés világában? Azért, mert a bélyeg is utazik. A bélyeg utazik a világ minden tájára, viszi hírünket, Magyarország hírét, a magyar tájak hírét és a magyar emberek hírét a világba.”

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

A Fővárosi Állat- és Növénykert 950 faj egyedeit, köztük Benyovszky utolsó otthona, Madagaszkár élővilágának képviselőit mutatja be. A Madagaszkár vezetőjeként elhunyt Benyovszky Móricra az állatkertben 2010 óta szobor is emlékeztet.

Benyovszky Móric
Benyovszky-emlékév
Budapest

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.