Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Megkezdődött a felsőoktatási tájékoztató körút

2021.12.22
18:44
2021.12.22
22:24
Forrás
Pannon RTV
Óbecsén a végzős diákoknak tartottak előadást az itthoni továbbtanulási lehetőségekről, valamint kiosztották a felsőoktatási tájékoztató füzeteket is.

Elindult a felsőoktatási tájékoztató körút, amely a Magyar Nemzeti Tanács és a VaMaDiSz közös programja.

Az Óbecsei Gimnázium volt a felsőoktatási tájékoztató körút házigazdája. A végzős magyar nyelvű diákok megismerkedhettek az itthoni továbbtanulási lehetőségekkel. Tóth Nikoletta, tanuló, Óbecsei Gimnázium: „A magyar tanszéket tűztem ki célul és nagyon szeretném, hogy az itteni magyarság megmaradjon, és ezért is választottam ezt az egyetemet. Hallottam már az MNT felsőoktatási programjáról és nagyon szimpatikusnak találom, hogy ennyire segítik az itthoni, kisebbségben lévő magyarokat.”

Vámosi Viola is itthon szeretne továbbtanulni műszaki menedzserként. Újvidék a cél. Emellett az MNT ösztöndíját is szeretné megpályázni. „A továbbtanulásomat nagyban befolyásolta az, hogy hallottam az ösztöndíjprogramokról, illetve az Európa Kollégiumnak a kiválóságáról és arról, hogy igazán modern és nagyon szépen be van rendezve. Akik ott tanulnak nagyon jól érzik magukat.”

A tájékoztató körutat 2013 óta szervezik meg. Az illetékesek ellátogatnak minden olyan vajdasági középiskolába, ahol magyar nyelvű tanítás folyik. Bóka Olivér, elnök, Vajdasági Magyar Diákszövetség: „Ebben a 34-35 iskolában magyar nyelven zajlik az oktatás. Igyekszünk mindenhova eljutni és mindenkit tájékoztatni arról, hogy milyenek az otthoni tanulási lehetőségek, egyetemek, karok, szakok.”

A programon az MNT tagok mellett gyakorló egyetemisták is előadást tartanak, elmondják tapasztalataikat és tanáccsal látják el a végzős középiskolásokat. De Negri Ibolya, tag, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Nagyon jónak tartjuk azt, hogy gyakorló egyetemisták tartják ezeket a tájékoztató előadásokat hiszen ők tudják leghitelesebben elmondani azt, hogy milyenek itt, Vajdaságban az egyetemi évek, hogy zajlanak. A tapasztalataikat, az élményeiket eltudják mondani a jövendőbeli egyetemistáknak.”

Felsőoktatási tájékoztató füzetet is kapnak a végzős diákok, amelyben részletesen olvashatnak a továbbtanulási lehetőségekről és az MNT komplex ösztöndíjprogramjáról is.

MNT
VaMaDisz
felsőoktatás
tájékoztató körút
Bóka Olivér
De Negri Ibolya

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:15, Frissítve: 18:25

Palicson is várják a nyuszit

Színes műsorral várta a húsvéti ünnepeket megelőző szombaton az érdeklődőket a Palics Magyar Művelődési Egyesület a helyi Magyar Művelődési Központban.
16:15, Frissítve: 18:21

Húsvétváró kiállítás Felsőhegyen

Húsvéti sonka, ünnepi kalács, a tavasz virágai és ünnepkört meghatározó díszes tojások is díszítették mindazok standját, akik részt vettek a felsőhegyi Könyvtár Kör által szervezett Húsvétváró Kiállításon.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.