Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Megkezdődött a szelektív lehalászás a Palicsi-tó negyedik szektorában

2020-08-06
13:25
2020-08-06
16:28
Forrás
Pannon RTV
Naponta egy-másfél tonna ezüstkárászt fognak ki a tóból, ugyanis ez az özönfaj túlságosan elszaporodott.
Pannon RTV/Huszár Krisztián

A hazai, kívánatos halfajokat, mint a süllő, a csuka, vagy a ponty, a halászok visszaeresztik a vízbe. A Palics-Ludas Közvállalat dolgozói csónakból, speciális hálóval végzik a munkát.

A lehalászás egy úgynevezett biomanipulációs tevékenység, amelynek célja, hogy a halállomány összetételét a megfelelő szintre tudják visszaállítani. Jelenleg ugyanis az özönfajok dominálnak, tehát azok a nem őshonos fajok, amelyek több kárt is okozhatnak a meglévő halállományban, illetve a növényzetben.

Vinkó Tamás, természetvédelmi szakmunkatárs, Palics-Ludas Közvállalat: „Jelenleg az ezüstkárász az, ami több mint 90 százalékát kiteszi ennek a Palicsi-tóban lévő halállománynak, és ezt szeretnénk csökkenteni, illetve csökkentjük már évek óta a lehalászások által. Most jelenleg ott tartunk, hogy a nagyjából 150 tonnára becsült ezüstkárász mennyiséget mostanra már olyan 25 tonnával csökkentettük, és ugye még egy 50 tonna van tervben.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A lehalászott halak helyébe más fajokat telepítenek: ragadozóhalakat, elsősorban süllőt, valamint csukát és egy kevés sügért. A sporthorgászokra is gondolva pontyot, később akár compót is. Hivatalos kivizsgálások nincsenek, de a vízminőség javulásának jele, hogy idén nem volt tömegesebb halpusztulás. Megfigyelhető, hogy az algák továbbra is fokozottan jelen vannak, emiatt zöld a tó vize, de mind több helyen észrevehető a négyes szektorban, hogy a víz egyre átlátszóbb.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Dobó Márta, a Palics-Ludas Közvállalat igazgatója kiemelte, hogy a Németországnak köszönhetően zajló, úgynevezett KfW-projekt fontos része a szelektív lehalászás. Tavaly 16 tonna ezüstkárászt vettek ki a tóból speciális hálókkal.

„Mivel az idei évben a német szakértői csoport nem tudott részt venni ebben a tevékenységben, ezért az arra előirányzott pénzt szintén hálók vásárlására hagyták jóvá, így a tavaly már megkapott halászhajó, illetve öt halászháló mellett újabb három halászhálóval bővült a közvállalat tulajdona.”

Pannon RTV

Naponta 1300-1400 kilogramm ezüstkárászt halásznak le. Ezeket a Palicsi Állatkert kapja, ahol az állatok etetésére használják fel.

Palics
Palicsi-tó
lehalászás
szektor
Palicsi Állatkert
Palics-Ludas
halász
ezüstkárász
süllő
ponty
csuka
sügér
alga
zöld
halpusztulás

Most

12:20, Frissítve: 12:35

Orbán: Közösen kell eldönteni, hogy hogyan nyitunk

Szükséges a konzultáció folytatása, mert közösen kell eldönteni, hogy hogyan nyitunk, hány lépésben, hány fokozatban, a védettségi igazolványhoz milyen kedvezményeket kapcsoljunk - mondta a magyar miniszterelnök, aki a leendő támogatásokról is szólt.
12:08, Frissítve: 12:28

Ferenc pápával találkozott Azbej Tristan Moszulban

Azbej Tristan, a magyar Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítésért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára a meghívott vendégek közül elsőként találkozott Ferenc pápával a katolikus egyházfő moszuli látogatásán.

Népszerű

Újabb szigorítások hétvégére

Döntött a szerbiai válságtörzs, szigorítások várnak ránk a hétvégén a koronavírus gyors terjedése miatt. Szombat déltől hétfő reggel 6 óráig csaknem minden bezár az országban. Az új intézkedéseket a Szerb Kormány is jóváhagyta.