Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Megkezdődött a szelektív lehalászás a Palicsi-tó negyedik szektorában

2020-08-06
13:25
2020-08-06
16:28
Forrás
Pannon RTV
Naponta egy-másfél tonna ezüstkárászt fognak ki a tóból, ugyanis ez az özönfaj túlságosan elszaporodott.

A hazai, kívánatos halfajokat, mint a süllő, a csuka, vagy a ponty, a halászok visszaeresztik a vízbe. A Palics-Ludas Közvállalat dolgozói csónakból, speciális hálóval végzik a munkát.

A lehalászás egy úgynevezett biomanipulációs tevékenység, amelynek célja, hogy a halállomány összetételét a megfelelő szintre tudják visszaállítani. Jelenleg ugyanis az özönfajok dominálnak, tehát azok a nem őshonos fajok, amelyek több kárt is okozhatnak a meglévő halállományban, illetve a növényzetben.

Vinkó Tamás, természetvédelmi szakmunkatárs, Palics-Ludas Közvállalat: „Jelenleg az ezüstkárász az, ami több mint 90 százalékát kiteszi ennek a Palicsi-tóban lévő halállománynak, és ezt szeretnénk csökkenteni, illetve csökkentjük már évek óta a lehalászások által. Most jelenleg ott tartunk, hogy a nagyjából 150 tonnára becsült ezüstkárász mennyiséget mostanra már olyan 25 tonnával csökkentettük, és ugye még egy 50 tonna van tervben.”

A lehalászott halak helyébe más fajokat telepítenek: ragadozóhalakat, elsősorban süllőt, valamint csukát és egy kevés sügért. A sporthorgászokra is gondolva pontyot, később akár compót is. Hivatalos kivizsgálások nincsenek, de a vízminőség javulásának jele, hogy idén nem volt tömegesebb halpusztulás. Megfigyelhető, hogy az algák továbbra is fokozottan jelen vannak, emiatt zöld a tó vize, de mind több helyen észrevehető a négyes szektorban, hogy a víz egyre átlátszóbb.

Dobó Márta, a Palics-Ludas Közvállalat igazgatója kiemelte, hogy a Németországnak köszönhetően zajló, úgynevezett KfW-projekt fontos része a szelektív lehalászás. Tavaly 16 tonna ezüstkárászt vettek ki a tóból speciális hálókkal.

„Mivel az idei évben a német szakértői csoport nem tudott részt venni ebben a tevékenységben, ezért az arra előirányzott pénzt szintén hálók vásárlására hagyták jóvá, így a tavaly már megkapott halászhajó, illetve öt halászháló mellett újabb három halászhálóval bővült a közvállalat tulajdona.”

Naponta 1300-1400 kilogramm ezüstkárászt halásznak le. Ezeket a Palicsi Állatkert kapja, ahol az állatok etetésére használják fel.

Palics
Palicsi-tó
lehalászás
szektor
Palicsi Állatkert
Palics-Ludas
halász
ezüstkárász
süllő
ponty
csuka
sügér
alga
zöld
halpusztulás

Most

Népszerű

Az új év új nyugdíjkorhatárt hoz

Két hónappal hosszabb ideig kell dolgozniuk a nőknek Szerbiában 2021. január elsejétől, hogy öregségi nyugdíjba vonulhassanak. Be kell tölteniük a 60 év, két hónapot.

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.