Ugrás a tartalomra

Megkezdődött a szelektív lehalászás a Palicsi-tó negyedik szektorában

2020.08.06
13:25
2020.08.06
16:28
Forrás
Pannon RTV
Naponta egy-másfél tonna ezüstkárászt fognak ki a tóból, ugyanis ez az özönfaj túlságosan elszaporodott.

A hazai, kívánatos halfajokat, mint a süllő, a csuka, vagy a ponty, a halászok visszaeresztik a vízbe. A Palics-Ludas Közvállalat dolgozói csónakból, speciális hálóval végzik a munkát.

A lehalászás egy úgynevezett biomanipulációs tevékenység, amelynek célja, hogy a halállomány összetételét a megfelelő szintre tudják visszaállítani. Jelenleg ugyanis az özönfajok dominálnak, tehát azok a nem őshonos fajok, amelyek több kárt is okozhatnak a meglévő halállományban, illetve a növényzetben.

Vinkó Tamás, természetvédelmi szakmunkatárs, Palics-Ludas Közvállalat: „Jelenleg az ezüstkárász az, ami több mint 90 százalékát kiteszi ennek a Palicsi-tóban lévő halállománynak, és ezt szeretnénk csökkenteni, illetve csökkentjük már évek óta a lehalászások által. Most jelenleg ott tartunk, hogy a nagyjából 150 tonnára becsült ezüstkárász mennyiséget mostanra már olyan 25 tonnával csökkentettük, és ugye még egy 50 tonna van tervben.”

A lehalászott halak helyébe más fajokat telepítenek: ragadozóhalakat, elsősorban süllőt, valamint csukát és egy kevés sügért. A sporthorgászokra is gondolva pontyot, később akár compót is. Hivatalos kivizsgálások nincsenek, de a vízminőség javulásának jele, hogy idén nem volt tömegesebb halpusztulás. Megfigyelhető, hogy az algák továbbra is fokozottan jelen vannak, emiatt zöld a tó vize, de mind több helyen észrevehető a négyes szektorban, hogy a víz egyre átlátszóbb.

Dobó Márta, a Palics-Ludas Közvállalat igazgatója kiemelte, hogy a Németországnak köszönhetően zajló, úgynevezett KfW-projekt fontos része a szelektív lehalászás. Tavaly 16 tonna ezüstkárászt vettek ki a tóból speciális hálókkal.

„Mivel az idei évben a német szakértői csoport nem tudott részt venni ebben a tevékenységben, ezért az arra előirányzott pénzt szintén hálók vásárlására hagyták jóvá, így a tavaly már megkapott halászhajó, illetve öt halászháló mellett újabb három halászhálóval bővült a közvállalat tulajdona.”

Naponta 1300-1400 kilogramm ezüstkárászt halásznak le. Ezeket a Palicsi Állatkert kapja, ahol az állatok etetésére használják fel.

Palicsi-tó
lehalászás
szektor
Palics-Ludas
halász
ezüstkárász
süllő
ponty
csuka
sügér
alga
zöld
halpusztulás

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:20, Frissítve: 18:10

Hagyományok téli fesztiválja Palicson

Tepertősütő verseny, szalonna- és hagymaszeletelő verseny, kézműves kiállítás, forralt bor, jó hangulat és kellemes idő - így zajlik az idei Hagyományok téli fesztiválja Palicson. Az eseményre idén közel ezer személy érkezett.
15:54, Frissítve: 18:21

Ma sorsolják ki az EB-csoportokat

A sorsolás előtt a résztvevőket 4 kalapba osztották szét, ezek kialakítása az Eb-selejtezőben nyújtott teljesítmény alapján történt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.