Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Megkezdték a nyugdíjas kártyák kiosztását Szabadkán

2018-03-14
14:43
2018-03-14
17:49
Forrás
Pannon RTV
Megkezdték a fejlett európai országok mintájára készült szerbiai nyugdíjas kártyák kiosztását. Szabadkán mintegy 33 ezer nyugállományban élő személynek kézbesítik őket.

A Városháza kék termében ma délben adták át az első darabokat néhány szabadkai nyugdíjasnak. A kártyák nem csak az általuk megvalósítható kedvezmények, hanem az adatvédelem szempontjából is rendkívül fontosak.

A nyugdíjas kártyákkal különböző kedvezményeket tudnak majd igénybe venni az idős polgárok. A nyugdíjalap április végéig minden szerbiai nyugdíjas számára a lakcímére postázza majd ki a nyugdíjas kártyákat, amelyek ingyenesek és amelyekből összesen 1.750.000 példány készül.

Ábrahám Etel az elsők közt kapta meg a kártyát.

Ábrahám Etel: „Ha bevásárlásra, üzletekbe lehet, akkor szerintem ilyenre fogom használni. De én különben, ha azt mondhatom, én jobb szerettem volna, ha kaptam volna kicsit nagyobb nyugdíjat, és akkor azt beosztom.”

A kártyák az adatvédelem szempontjából is rendkívül fontosak. Eddig ugyanis bármilyen kedvezmény igénylésekor a legutóbbi nyugdíjcsekket kellett felmutatni, amelyen az érintettek neve mellett lakcímük és személyi számuk is szerepelt - emelte ki Snežana Marić, a Köztársasági Nyugdíjbiztosítási Alap Szabadkai Fiókintézetének igazgatója.

Snežana Marić, igazgató, Köztársasági Nyugdíjbiztosítási Alap Szabadkai Fiókintézete: „A nyugdíjasnak többé nem kell vinnie a nyugdíjcsekket vagy a nyugdíjaztatási végzést, hanem mindenütt a nyugdíjas kártyájával igazolja magát. A nyugdíjcsekken vagy a végzésen mégiscsak vannak kompromittáló adatok, mint amilyen a lakcím vagy a nyugdíj összege, ami ugye nem igazán lenne nyilvános, és visszaélésekre adhat lehetőséget.”

Az új kártyákon ugyanis csak a nyugdíjas neve, a területileg illetékes város neve és egy kódszám szerepel. Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális ügyekkel megbízott tagja kiemelte: a városvezetés mindent megtesz azért, hogy minél több kedvezmény illesse meg a mintegy 33 ezer szabadkai nyugdíjast.

Ilija Đukanović, szociális ügyekkel megbízott tag, Városi Tanács, Szabadka: „Rajtunk, a városvezetésen áll, hogy tárgyaljunk a magánvállalkozókkal, a társadalmilag felelős vállalatokkal és, hogy megnézzük, vajon a kommunális szolgáltatások esetében, hogyan tudnánk minél jobb feltételeket felkínálni nyugdíjasainknak.”

Ez Európa legfejlettebb országaiban is így működik, de már Belgrádban is bevált, hogy egyre több kereskedelmi lánc, szolgáltató és kommunális vállalat ad különféle kedvezményeket, biztosít ingyenes utazást a tömegközlekedési eszközökön illetve ad engedményeket a vendéglátóipari és üdülési szolgáltatásokra - mondták az illetékesek.

nyugdíjas kártyák
Szabadka

Most

13:28, Frissítve: 13:54

Vučić: Itt kell tartanunk az ápolónőket

2022 végéig a belgrádi Gyermekklinika új épületet kap - jelentette be a szerb elnök. Arra számít, hogy jelentős béremelés lesz az egészségügyben dolgozók, főleg az ápolónők számára.
11:56, Frissítve: 12:47

Legyél te is hős!

Az elsősegély világnapja alkalmából “Legyél te is hős!” címmel a Magyarkanizsai Egészségház bemutatót tartott a városháza előtti parkban. Az akción 48 középiskolás diák vett részt.
10:48, Frissítve: 11:50

Reneszánszát éli a fotózás Törökbecsén

Parkban pihenő nyugdíjasok, fürdőző gyerek, fagyizó édesanya és csemetéje, nyári délutáni szundikálás. Néhány pillanatkép a Törökbecseiek arca című fotókiállításról a Művelődési Ház képtárában.

Népszerű

nő babakocsival, kisgyerekkel

Változik a családtámogatás rendszere Vajdaságban

A tartományi kormány megszüntette a harmadik gyermek után járó támogatást Vajdaságban, mivel a 2017.december 24-e után született gyermekek után ezentúl a szerb kormány folyósítja a támogatást.

Elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV munkatársa

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV magyarkanizsai tudósítója, Aranytoll-díjas újságíró, kedves kollégánk. Tegnap töltötte be 65. életévét és vonult nyugdíjba.
Szabadkai Zsinagóga beltere

Teljes pompában a szabadkai Zsinagóga beltere

Határidőn belül, 2017. december 31-én befejezték a szabadkai Zsinagóga felújításának belső munkálatait. A három kupola helyreállítása is a megfelelő ütemben halad - mondják az illetékesek.