Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Megkezdték a nyugdíjas kártyák kiosztását Szabadkán

2018-03-14
14:43
2018-03-14
17:49
Forrás
Pannon RTV
Megkezdték a fejlett európai országok mintájára készült szerbiai nyugdíjas kártyák kiosztását. Szabadkán mintegy 33 ezer nyugállományban élő személynek kézbesítik őket.

A Városháza kék termében ma délben adták át az első darabokat néhány szabadkai nyugdíjasnak. A kártyák nem csak az általuk megvalósítható kedvezmények, hanem az adatvédelem szempontjából is rendkívül fontosak.

A nyugdíjas kártyákkal különböző kedvezményeket tudnak majd igénybe venni az idős polgárok. A nyugdíjalap április végéig minden szerbiai nyugdíjas számára a lakcímére postázza majd ki a nyugdíjas kártyákat, amelyek ingyenesek és amelyekből összesen 1.750.000 példány készül.

Ábrahám Etel az elsők közt kapta meg a kártyát.

Ábrahám Etel: „Ha bevásárlásra, üzletekbe lehet, akkor szerintem ilyenre fogom használni. De én különben, ha azt mondhatom, én jobb szerettem volna, ha kaptam volna kicsit nagyobb nyugdíjat, és akkor azt beosztom.”

A kártyák az adatvédelem szempontjából is rendkívül fontosak. Eddig ugyanis bármilyen kedvezmény igénylésekor a legutóbbi nyugdíjcsekket kellett felmutatni, amelyen az érintettek neve mellett lakcímük és személyi számuk is szerepelt - emelte ki Snežana Marić, a Köztársasági Nyugdíjbiztosítási Alap Szabadkai Fiókintézetének igazgatója.

Snežana Marić, igazgató, Köztársasági Nyugdíjbiztosítási Alap Szabadkai Fiókintézete: „A nyugdíjasnak többé nem kell vinnie a nyugdíjcsekket vagy a nyugdíjaztatási végzést, hanem mindenütt a nyugdíjas kártyájával igazolja magát. A nyugdíjcsekken vagy a végzésen mégiscsak vannak kompromittáló adatok, mint amilyen a lakcím vagy a nyugdíj összege, ami ugye nem igazán lenne nyilvános, és visszaélésekre adhat lehetőséget.”

Az új kártyákon ugyanis csak a nyugdíjas neve, a területileg illetékes város neve és egy kódszám szerepel. Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális ügyekkel megbízott tagja kiemelte: a városvezetés mindent megtesz azért, hogy minél több kedvezmény illesse meg a mintegy 33 ezer szabadkai nyugdíjast.

Ilija Đukanović, szociális ügyekkel megbízott tag, Városi Tanács, Szabadka: „Rajtunk, a városvezetésen áll, hogy tárgyaljunk a magánvállalkozókkal, a társadalmilag felelős vállalatokkal és, hogy megnézzük, vajon a kommunális szolgáltatások esetében, hogyan tudnánk minél jobb feltételeket felkínálni nyugdíjasainknak.”

Ez Európa legfejlettebb országaiban is így működik, de már Belgrádban is bevált, hogy egyre több kereskedelmi lánc, szolgáltató és kommunális vállalat ad különféle kedvezményeket, biztosít ingyenes utazást a tömegközlekedési eszközökön illetve ad engedményeket a vendéglátóipari és üdülési szolgáltatásokra - mondták az illetékesek.

nyugdíjas kártyák
Szabadka

Most

Népszerű

Bombarobbanás történt Topolyán

Csütörtök éjjel fél tizenegy körül a Ljubljanai utca 16-os szám alatt, B. L. otthona előtt robbant a bomba egy magyar rendszámtáblás autó alatt – adta hírül egy helyi (mojabackatopola.rs) hírportál.