Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Megkezdték a Rákóczi-ösztöndíj kiosztását a vajdasági elsősöknek

2018.10.25
16:18
2018.10.25
17:21
Forrás
Pannon RTV
Gomboson, Bácsgyulafalván és Nemesmiliticsen is részesültek a diákok a támogatásban.

Vajdaságban két nap alatt 302 gyermeknek adják át a 10 ezer forintot, vagyis a mintegy 3600 dinárt tartalmazó borítékokat.

Kovács Trisztán kedvenc tantárgya a magyar. A kisfiú esetében nem volt kétséges, hogy szülei olyan iskolába íratják, ahol az anyanyelvén folyik a tanítás.

Kovács Trisztán, tanuló, József Attila Általános Iskola, Gombos:
„- Magyarul tanultam meg elsőnek. Más nyelvet nem is tudok nagyon, és hát így bennem maradt ez a magyar.
- Mit szoktatok csinálni magyarórán?
- Olvasni. Meg tanulunk betűket. Eddig tanultunk 15 betűt.”

A gombosi iskolában évről-évre egyre kevesebb magyar ajkú diák van, emiatt a mostani elsősök összevont tagozatban tanulnak a harmadikosokkal.

Blagojevics Mária, igazgató, József Attila Általános Iskola, Gombos: „Két elsős diákunk van egy kislány és egy kisfiú, és az öt harmadikos, akik már átestek ezen két évvel ezelőtt.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Bácsgyulafalván 5 elsős diák kapta meg a támogatást. Sučević Tea rajzolni szeret a leginkább. Az ösztöndíjból, most akár egy új rajzfelszerelést is vásárolhat magának.

Sučević Tea, tanuló, Kiss Ferenc Általános Iskola, Bácsgyulafalva:
„- Szoktunk gyurmázni, rajzolni meg minden.
- Mit szoktál rajzolni? Mi a kedvenced, amit le szeretsz rajzolni?
- Én mindent le szeretek rajzolni.”

A gyerekek visszafogott örömmel vették át az apró borítékokat, de a szülők annál nagyobb lelkesedéssel írták alá az átvételi dokumentumot.

Talpai Magdaléna, Bácsgyulafalva: „Sokat jelent az, hogy támogatnak minket a magyarországiak, attól függetlenül, hogy mi itt élünk és nem Magyarországon.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A Rákóczi-programot 2004-ben indították el Felvidéken. A Rákóczi Szövetség Vajdaságban 2013-tól a Magyar Nemzeti Tanáccsal közösen szervezi meg a támogatások kiosztását. Turkál Marianna, az MNT Oktatási Bizottságának tagja köszönetet mondott a szülőknek azért, hogy gyerekeiket magyar nyelvű iskolába íratták.

Turkál Marianna, tag, Oktatási Bizottság, MNT: „Vannak olyan gyerekek, akik vegyes házasságban élnek, és a szülők vállalják, hogy a gyermek magyar nyelven tanuljon. Van úgy bizony, hogy az anyuka is tanul otthon vagy az apuka is tanul a házastársától és bevállalják. Merik segítik egymást, segítséget kérnek. Jól van ez így.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Idén 8000 gyerek részesül az ösztöndíjban az egész Kárpát-Medence területén, közel 350 településre juttatják el a támogatást.

Petrovai László, magyar iskolaválasztási programokért felelős igazgató, Rákóczi Szövetség: „Önmagában a 10000 forint nem sok. A 8000-szer 10000 forint viszont soknak mondható és tudni kell, hogy ez nem állami támogatás, nem a magyar államtól kapják a családok, hanem hétköznapi magyar emberektől, önkormányzatoktól, városoktól, falvaktól, kisebb-nagyobb vállalatoktól, miniszterektől. Többek között a miniszterelnök úr is magánadományként támogatja ezt a programot.”

A Rákóczi Szövetség idén elindította a Gólyahír elnevezésű programját is, amely keretében a szülőknek egy rendhagyó babanaplót ajándékoznak, amiben több mese és vers mellett a magyar Himnusz és a Szózat is megtalálható.

Rákóczi-ösztöndíj
Petrovai László
Gombos
Bácsgyulafalva
Nemesmilitics
Turkál Marianna

Most

21:21

Vučić: Több az újszülött, mint tavaly

521-gyel több gyermek született idén, az év első 6 hónapjában Szerbiában, mint tavaly ugyanebben az időszakban - jelentette ki Aleksandar Vučić az Instagram-profilján feltöltött videóban brüsszeli hivatalos látogatása előtt.
18:36, Frissítve: 18:58

Megállapodás a napraforgó áráról

Megállapodás született a napraforgó áráról a tiltakozó gazdák és a szerb kormány között. A Szerbiai RTV szerint a napraforgó felvásárlási ára kilogrammonként 73 dinár lesz, a kifizetés határideje pedig október 15.
16:26, Frissítve: 17:37

Dániel történetén keresztül közelebb Istenhez

Új élmények, új barátok, játékok és egy kis tanulás - erről szól az idei református tábor Szabadkán. A gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a bibliai eseményekkel és ily módon közelebb kerülhetnek Istenhez.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.