Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Megkezdték a Rákóczi-ösztöndíj kiosztását a vajdasági elsősöknek

2018.10.25
16:18
2018.10.25
17:21
Forrás
Pannon RTV
Gomboson, Bácsgyulafalván és Nemesmiliticsen is részesültek a diákok a támogatásban.

Vajdaságban két nap alatt 302 gyermeknek adják át a 10 ezer forintot, vagyis a mintegy 3600 dinárt tartalmazó borítékokat.

Kovács Trisztán kedvenc tantárgya a magyar. A kisfiú esetében nem volt kétséges, hogy szülei olyan iskolába íratják, ahol az anyanyelvén folyik a tanítás.

Kovács Trisztán, tanuló, József Attila Általános Iskola, Gombos:
„- Magyarul tanultam meg elsőnek. Más nyelvet nem is tudok nagyon, és hát így bennem maradt ez a magyar.
- Mit szoktatok csinálni magyarórán?
- Olvasni. Meg tanulunk betűket. Eddig tanultunk 15 betűt.”

A gombosi iskolában évről-évre egyre kevesebb magyar ajkú diák van, emiatt a mostani elsősök összevont tagozatban tanulnak a harmadikosokkal.

Blagojevics Mária, igazgató, József Attila Általános Iskola, Gombos: „Két elsős diákunk van egy kislány és egy kisfiú, és az öt harmadikos, akik már átestek ezen két évvel ezelőtt.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Bácsgyulafalván 5 elsős diák kapta meg a támogatást. Sučević Tea rajzolni szeret a leginkább. Az ösztöndíjból, most akár egy új rajzfelszerelést is vásárolhat magának.

Sučević Tea, tanuló, Kiss Ferenc Általános Iskola, Bácsgyulafalva:
„- Szoktunk gyurmázni, rajzolni meg minden.
- Mit szoktál rajzolni? Mi a kedvenced, amit le szeretsz rajzolni?
- Én mindent le szeretek rajzolni.”

A gyerekek visszafogott örömmel vették át az apró borítékokat, de a szülők annál nagyobb lelkesedéssel írták alá az átvételi dokumentumot.

Talpai Magdaléna, Bácsgyulafalva: „Sokat jelent az, hogy támogatnak minket a magyarországiak, attól függetlenül, hogy mi itt élünk és nem Magyarországon.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A Rákóczi-programot 2004-ben indították el Felvidéken. A Rákóczi Szövetség Vajdaságban 2013-tól a Magyar Nemzeti Tanáccsal közösen szervezi meg a támogatások kiosztását. Turkál Marianna, az MNT Oktatási Bizottságának tagja köszönetet mondott a szülőknek azért, hogy gyerekeiket magyar nyelvű iskolába íratták.

Turkál Marianna, tag, Oktatási Bizottság, MNT: „Vannak olyan gyerekek, akik vegyes házasságban élnek, és a szülők vállalják, hogy a gyermek magyar nyelven tanuljon. Van úgy bizony, hogy az anyuka is tanul otthon vagy az apuka is tanul a házastársától és bevállalják. Merik segítik egymást, segítséget kérnek. Jól van ez így.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Idén 8000 gyerek részesül az ösztöndíjban az egész Kárpát-Medence területén, közel 350 településre juttatják el a támogatást.

Petrovai László, magyar iskolaválasztási programokért felelős igazgató, Rákóczi Szövetség: „Önmagában a 10000 forint nem sok. A 8000-szer 10000 forint viszont soknak mondható és tudni kell, hogy ez nem állami támogatás, nem a magyar államtól kapják a családok, hanem hétköznapi magyar emberektől, önkormányzatoktól, városoktól, falvaktól, kisebb-nagyobb vállalatoktól, miniszterektől. Többek között a miniszterelnök úr is magánadományként támogatja ezt a programot.”

A Rákóczi Szövetség idén elindította a Gólyahír elnevezésű programját is, amely keretében a szülőknek egy rendhagyó babanaplót ajándékoznak, amiben több mese és vers mellett a magyar Himnusz és a Szózat is megtalálható.

Rákóczi-ösztöndíj
Petrovai László
Gombos
Bácsgyulafalva
Nemesmilitics
Turkál Marianna

Most

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.

Fizetés- és nyugdíjemelés jön Szerbiában

7,5 százalékkal emelkedik idén a GDP Szerbiában, ami magasabb fizetéseket és nyugdíjakat jelent - mondta el az Instagram-oldalán közzétett bejegyzésében Aleksandar Vučić szerb államfő. A költségvetés módosításáról vitázik a szerbiai parlament.