Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Megkezdték a Szabadka és Zombor közötti út felújítását

2021.07.19
14:59
2021.07.19
16:24
Forrás
Pannon RTV
Először a legrosszabb állapotban lévő Sári-Nemesmilitics útszakasz kap új burkolatot. Ezt a részt a munkálatok idejére lezárták.
Pannon RTV/Molnár Edvárd

A befejezés határideje november 2-a, de a kivitelezők azt mondták, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a szóban forgó szakasz már szeptember folyamán járható legyen. A tervek szerint a Szabadka és Zombor közötti teljes, mintegy 46 kilométeres utat felújítják majd.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A Sári és Nemesmilitics közötti útszakasz felújítását két részre osztották fel. 8 kilométer hosszan a szabadkai Vojput Kft. végzi el a munkálatokat, a fennmaradó 3,8 kilométeren pedig a Jugokop-Podrinje Kft. dolgozik, két különböző technológia alkalmazásával. Mandić Tibor, terepfőnök, Vojput Kft., Szabadka: „Mi előbb, ahol rossz az aszfalt, nagyon ki van repedezve, ott Virgennel kiszedjük hat centi vastagon, és újból bitumenes sóderrel bedöngöljük, majd utána megy rá egy úgynevezett kiegyenlítő réteg, szintén bitumenes sóderből, ami 7-8 centiméter közt van, mert itt nagyon hullámos az út. És arra még jön aszfaltbeton, úgynevezett AB-11-es, 6 centi vastagon.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A másik kivitelező a meglévő aszfaltra húz 10 centi követ, ehhez 5-6 százalék cementet adnak hozzá, ezt frézereléssel dolgozzák össze. Utána ledöngölik, és erre kerül a bitumenes sóderréteg, majd 7 centi aszfaltbeton. A Vojput illetékese elmondta, a munkálatokra 120 napot láttak elő, de mivel forgalmas útszakaszról van szó, ezt szeretnék jelentősen lerövidíteni, így már szeptember elejére szeretnének készek lenni az iskolakezdés miatt, és hogy az embereknek ne keljen hatalmas kerülővel közlekedniük.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Pribilla Attila, Zombor VMSZ-es segédpolgármestere szerint nem véletlenül kezdődtek el a felújítási munkálatok éppen ezen az útszakaszon. „Ez a szakasz a legrosszabb a Zombor-Szabadka útvonalon. Méghozzá a Sári előtti 3,8 kilométer az, ami már veszélyes volt a közlekedők számára, nagyon nagy bemélyedések, kiemelkedések voltak, gyakorlatilag tönkrement az út alapja. Ezért itt, 3,8 kilométeren teljesen új utat fognak építeni, szétbontják a jelenlegit. Az út többi részén, Nemesmiliticsig pedig felújítják ugyanilyen szélességben, valamint új útpadkát hoznak létre.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Amikor ez elkészül, a Szabadka-Zombor útvonal további szakaszait is felújítják, amelyek már részben fel vannak újítva, így ezek nem igényelnek majd ennyire komoly munkálatokat - mondták el az illetékesek.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A Szabadka és Zombor közötti út felújítását a VMSZ nyugat-bácskai szervezete kezdeményezte, még az előző választások előtt. Ez később bekerült a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt közötti koalíciós megállapodásba is. Ennek köszönhetően kezdődhettek meg hétfőn a munkálatok.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Az illetékesek szerint a javasolt kerülőút Zomborból Kerényen, Bácsgyulafalván, Bácskossuthfalván, Pacséron és Bajmokon keresztül vezet Szabadkáig.

Szabadka
Zombor
útépítés
felújítás
betonozás
aszfaltozás

Most

09:56, Frissítve: 10:03

Új kormánya van Észak-Macedóniának

Megszavazta az új, balközép kormányt az észak-macedón parlament vasárnap késő este. Az új miniszterelnök Dimitar Kovacsevszki, a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) elnöke lett.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.