Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Megkondult Szent Márk és Szent Imre Oromon

2023.03.26
11:31
2023.03.26
19:49
Forrás
Pannon RTV
Megszentelték, majd a szentmisén felszerelték és megszólaltatták a két új harangot az oromi Szűz Mária Szeplőtelen Szíve templomban. A harangok Szent Márk és Szent Imre nevet kapták, melyeket a templom 50 éves fennállása alkalmából öntöttek.

A szombat délutáni ünnepi szentmise végén kondultak meg a harangok, melyek ezentúl közösen hirdetik a bánatot, gyászt, az örömöt, az ünnepet, a jeles napokat és a közösség létét a faluban. A két harangot a templom 50 éves fennállása alkalmából vásárolták, ugyanis a Szeplőtelen Szűz Mária Szíve templomot 1972-ben építették. A beruházás értéke 25 ezer euró volt, melyet a hívek másfél éves adományaiból és az igazságügyi minisztérium vallási közösségek egyházakkal megbízott igazgatósága kétmillió dináros támogatásából tudták megvásárolni.

Vajda Bernárd, pasztorális tanácstag, Orom: „Azt hiszem, minden ember számára bármelyik születésnap mérföldkő, az 50. különösképpen, ugyanis fél évszázada, hogy megépült a templomunk, amire nagyon büszkék vagyunk.”

A templom tornya 2003-ban készült el, mely három harangnak ad helyet. Az első harangot, mely 620 kilogramm, akkor fel is szerelték. A két újabb közül a nagyobb harang 322 kilogrammos, és a Szent Márk nevet viseli, míg a kisebb, a 210 kilogrammos, és a Szent Imre herceg nevet kapta.

Gombos Ferenc, harangkészítő, Őrbottyán, Magyarország: „A harangok elkészítése hat hónapot vett igénybe, ezen kívül még a tervezés, gyártás és egyéb folyamatok, tovább tartottak. A harangok felszerelése egy órát vett igénybe.”

A helyi plébános, Utasi Jenő atya, aki 45 éve szolgálja a helyi híveket, kiemelte, a lakosok összefogása példaértékű.

Utasi Jenő, plébános, Szeplőtelen Szűz Mária Szíve plébánia, Orom: „Együtt öregedtem a templommal, de a templom tovább fiatalodik. Az ember megöregszik, viszont az gyönyörű gondolat, hogy van kire hagyni, hiszen, ha élő közösség van, aki képes áldozatot hozni, akkor van jövője is a közösségnek.”

Az ünnepi szentmisét egyébként Fazekas Ferenc szabadkai egyházmegyei kormányzó celebrálta, de ez mellett tiszteletét tette Marko Nikolić, az Igazságügyi minisztérium vallásközi kapcsolatokért felelős hivatalának segédigazgatója, és Nyilas Mihály igazságügyi államtitkár is.

Orom
Utasi Jenő atya
Utasi Jenő
harangok

Most

13:43, Frissítve: 13:53

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.
13:21, Frissítve: 13:52

Július elsejétől drágul a cigaretta Szerbiában

Ez lesz a második áremelés idén és valószínűleg a szokásos 10 dinárral drágul majd. A drágulás oka a 2020 végén elfogadott jövedéki naptár, amely szerint 2025-ig minden január és július elején 1,5 dinárral emelik a cigaretta utáni külön jövedéki adót

Népszerű