Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Megkoszorúzták a Hősök sírját Topolyán

2019-03-15
09:25
2019-03-15
17:39
Forrás
Pannon RTV
A topolyai magyarság a Hősök sírjának megkoszorúzásával és ünnepi műsorral emlékezett az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésére csütörtökön.

Nyugati temetőben a VMSZ és a VMDP közös szervezésében szavalatokkal, történelmi visszatekintővel, idézték fel a március 15-i eseményeket, majd elhelyezték a kegyelet virágait a síremléknél. A Csáki Lajos Általános Iskola sportcsarnokában többek között Erdődi Edvina, az MNT alelnöke mondott ünnepi beszédet.

Felcsendült a magyar himnusz, majd a szavalók versekkel idézték fel március idusának történéseit Topolyán a Hősök sírjánál. Tomik Nimród történész, a VMSZ topolyai helyi szervezetének elnöke beszédében kiemelte az egység, az összetartás erejének fontosságát: „Egyrészt a forradalom, másrészt a szabadságharc is erről szól,t és a szabadságharc leverése után 1849 őszétől és 1850-ben is a visszaemlékezések szerint soha nem volt annyira egységes a magyar nemzet, remélem, hogy ezt az egységet sikerül megteremtenünk itt Vajdaságban, a vajdasági magyarok között is, hiszen ez az, ami meg tud bennünket tartani.”

Az Európát fenyegető veszélyről és az aktuális magyar kormány sikeres nemzetpolitikájáról beszélt Kovács László, a VMDP Topolya-Kishegyes körzeti elnöke: „Nagy veszélyt érzünk, a kereszténység, a magyar nemzet. Hála Istennek, hogy a magyar nemzetnek, Magyarországnak van egy olyan kormánya, amely kiáll a népéért, a hagyományaiért és az őseiért, ez a mi reményünk is.”

A szabadságharcban elesettek lelki üdvéért a jelenlevők közösen imádkoztak Fazekas Ferenc Tisza menti főesperes vezetésével.

A Szabadkai Magyar Főkonzulátus nevében Debreczeni Sándor alkonzul, a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Kisimre Szerda Anna, valamint a politikai pártok és civil szervezetek megkoszorúzták a Hősök sírját.

A Csáki Lajos Általános Iskola sportcsarnokában az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör és a helyi Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ E becses zászlónak, a Hazának című egész estés ünnepi műsorát tekinthette meg a közönség.

Kisimre Szerda Anna, elnök, Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ, Topolya: „A történelmi események, a vallási ünnepek nagyon belenőttek a hagyományba, különösen a negyvennyolcas forradalomnak vannak nagyon szép példái a magyar népzenében, tehát ez egyáltalán nem áll távol a néptánctól, a népzenétől, és nagyon alkalmas arra, hogy műsort készítsünk a negyvennyolcas forradalom emlékére.”

A néptánc koreográfiák mellett versek és megzenésített versek tették színesebbé az ünnepi műsort.

Topolya
1848-49-es forradalom és szabadságharc
Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör

Most

Népszerű

Bombarobbanás történt Topolyán

Csütörtök éjjel fél tizenegy körül a Ljubljanai utca 16-os szám alatt, B. L. otthona előtt robbant a bomba egy magyar rendszámtáblás autó alatt – adta hírül egy helyi (mojabackatopola.rs) hírportál.
Mentőautó

Holtan találtak egy 15 éves fiút Topolyán

A topolyai Bartók Béla utca egyik házában ma a reggel holtan találták a 15 éves O. A. -t. A kiskorú holttestét állítólag barátjának a dédanyja találta meg az ágyban.