Ugrás a tartalomra
Kenyérszentelés a művelődési egyesületben
Pannon RTV/Lukács Attila

„Megmaradunk örökmécsesnek”

2019-08-21
12:21
2020-03-15
10:21
Forrás
Pannon RTV
A Gimnáziumtemplomban bemutatott szentmisével és ünnepi műsorral emlékezett államalapító királyunkra Nagybecskerek magyarsága. A Petőfi Magyar Művelődési Egyesületben pedig kenyérszentelés volt.
Szentmise

Évente egyszer - Szent István napján - mutatnak be szentmisét a nagybecskereki Gimnáziumtemplomban, amely egykor a helybeli magyar ifjúság találkozóhelye volt. Ez a búcsúja is az 1846-ban, Szent István tiszteletére felszentelt piarista templomnak. Az idei szentmisét Német László megyéspüspök celebrálta és Tietze Jenő nyugalmazott plébános mondott szentbeszédet.

A szentmisén

„Vannak, akik külföldről jönnek haza azért, hogy Szent Istvánkor meglátogassák ezt az ünnepi misét. A prédikáció mindig meghat bennünket. Arról szól, hogy van remény, igyekezzünk. Kérjük Szent István és a Szűzanya közbenjárását. Eközben pedig reméljük, hogy több fiatal lesz ezután és nem vándorolnak külföldre” - mondta a helyi Halmai Ágnes.

Új kenyér

A szentmise után a Petőfi Magyar Művelődési Egyesületben ünnepi műsort mutattak be, melyben fellépett az Emmanuel kamarakórus és Lelle József citeraművész. Szent István méltatása mellett, Tabacski Edit összeállításából a hallgatóság megismerkedhetett a 220 éve született Kiss Ernő aradi vértanú életútjával is.

Németh Róbert, nagybecskereki önkormányzati képviselő, VMSZ: „Számunkra, itteni magyaroknak, minden ünnep nagy ünnep. Ilyenkor ugyanis össze tudunk jönni, találkozni, tanúsítani az összetartást, az összefogást és a kitartást. Így van ez ma is, augusztus 20-án, Szent István ünnepén.”

Kenyérszentelés

A nagybecskereki magyarság is folyamatosan a megmaradásért küzd. A Szent István-i példa adhat neki erőt ehhez. Varga Anna szerint elsősorban a magyar nylev és a hagyományok megőrzése a cél: „Nem vagyunk többé világítótorony. De, ha megmaradunk örökmécsesnek, akkor is jó lesz” - tette hozzá a helyi lakos.

Az új kenyeret Pastyik Róbert atya, nemrég kinevezett nagybecskereki plébános áldotta meg.

Nagybecskerek
ünnep
Gimnáziumtemplom
Petőfi Magyar Művelődési Egyesület
Szent István

Most

Népszerű