Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Fehérvári Csongor

Megnyílt a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor

2019.07.24
15:42
2019.07.25
10:10
Forrás
Pannon RTV
Megnyílt a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor a székelyföldi Tusnádfürdőn. A rendezvény idei mottója "Egy a tábor."
Pannon RTV/Fehérvári Csongor

Ennek kapcsán a ma délelőtti megnyitón Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke és Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár is beszédet mondott. A táborban közel harminc sátorban szombat estig várják különféle programokkal, előadásokkal és koncertek sokaságával a látogatókat.

Pannon RTV/Fehérvári Csongor

Alkotóműhelyek, koncertek és szociálpolitikai előadások várják Tusványoson a rendezvényre kilátogatókat. A magyarság helyzetéről, Európa jövőjéről, hagyományápolásról és sok minden másról is szó esik az idei szabadegyetemen, mindez élvezetes koncertekkel fűszerezve.

A harmincéves szabadegyetem ünnepi megnyitóján Németh Zsolt az összefogás erejének fontosságát hangsúlyozta. A magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke hozzátette: a szabadság értékéért kell dolgoznunk, a kiharcolt szabadsággal pedig jól kell bánnunk. Németh Zsolt emellett beszélt a rendszerváltásról, a közép-európai építkezésről, az európai újraegyesülésről és ennek magyar vonatkozásáról, valamint a nemzetpolitikáról is.

Németh Zsolt, elnök, Külügyi Bizottság, Országgyűlés, Magyarország: „Immáron az egész Kárpát-medencében a nemzeti összetartozás érzése erős, összekapcsol bennünket. Számítunk a határon túli magyar közösségekre, ők pedig számíthatnak az anyaországra. Egy egyedülálló erőforrássá kezd válni az egyes nemzetrészeknek az együttműködése.”

A megnyitón a magyar nemzetpolitika alakulásáról is szó volt. Potápi Árpád János kiemelte: egységes Kárpát-medencei tér jött létre kulturális, gazdasági és oktatási szempontból. A nemzetpolitikai államtitkár hozzátette: a magyar kormány erős Közép-Európában érdekelt, fontos a jó kapcsolat a szomszédos államokkal, így Szerbiával is.

Potápi Árpád János, államtitkár, Nemzetpolitikai Államtitkárság, Miniszterelnökség, Magyarország: „Minden lehetséges módon mi támogatjuk az uniós csatlakozási folyamatban Szerbiát. Örülünk annak, hogy ebben a folyamatban az ottani magyar közösség, a vajdasági magyar közösség és a VMSZ, a Magyar Nemzeti Tanács is egy fontos hidat képez Magyarország és Szerbia között, illetve a magyar kormány és a szerb kormány között.”

Pannon RTV/Fehérvári Csongor

A szervezők 28 sátorban programok, előadások és koncertek sokaságával várják az érdeklődőket, mintegy 80 ezer személyre számítanak.

A tusnádfürdői tábor szombat estig tart, a szakpolitikai előadások mellett koncertek is várják az ideérkezőket.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombat délelőtt tartja hagyományos beszédét.

Bálványos
Szabadegyetem
diáktábor
Tusnádfürdő
Székelyföld
Potápi Árpád János
magyar nemzetpolitikai államtitkárság
Németh Zsolt
magyar Országgyűlés

Most

20:50, Frissítve: 22:10

Argentína negyeddöntős, a hollandok már várják őket

1:0-ra vezetett Argentína Ausztrália ellen az első félidő végére. A második játékrészben már két gólra növelték előnyüket a dél-amerikaiak. Álvarez is betalált, majd Ausztrália szépített, de ez nem volt elég, 2:1-re győztek Messiék.

Népszerű