Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Megnyitott az ócskapiac

2020-04-28
13:36
2020-04-28
18:26
Forrás
Pannon RTV
Már nem csak gyümölcsöt és zöldséget lehet vásárolni a szabadkai ócskapiacon. Újra kapható ruhanemű, háztartási eszközök, kertész kellékek és egyéb árucikkek.

Múlt hét kedden nyitották meg az ócskapiac zöldségárusító részlegét. Akkor mindössze 5 árus hozta ki portékáját. Mostanra azonban folyamatosan bővül a számuk. Azonban nemcsak a zöldséget árusító részleg nyitott meg újra, hanem a piac egyéb részei is. Így ismét hozzájuthatunk ruhaneműhöz, háztartási berendezéshez és minden egyébhez, amit eddig is itt szereztünk be.

Az árusok szerint a vásárlók száma közel sem éri el a vírus megjelenése előttit, de folyamatosan érkeznek az emberek. Ha minden jól megy, akkor hamarosan itt is visszaáll az élet a régi kerékvágásba.

Azok a vásárlók, akik kilátogatnak az ócskapiacra, tapasztalataink szerint az előírásoknak megfelelően viselkednek. Arcmaszkban és kesztyűben vásárolnak, ügyelve arra, hogy betartsák a kétméteres távolságot. Nagyobb mennyiségű árut csak kevesen vásároltak az első nap. Thakur Mária: „Körül akartunk nézni, hogy milyen a helyzet, hogy beindult-e az egész. Ennyi.”

A legnagyobb érdeklődés ezen a napon is a zöldségek, gyümölcsök, virágok iránt volt, valamint egyre többen keresik a friss húsárút. Kartali Anna elárusító: „Múlt héten pár napot már nyitva voltunk, ezen a héten ma kezdtünk, csütörtökig itt vagyunk. Most már látják, hogy érdemes kijönni. Van zöldségáru is, húsáru, minden.”

Mivel március 22-én be kellett zárni az ócskapiacot, áprilisban a bérlőket felmentették a bér fizetése alól. Akik korábban kifizették az áprilisi összeget, azoknak a következő időszakra fogják elszámolni, és a szerződéseket is meghosszabbítják egy hónappal.

Mile Marinković tíz éve árul az ócskapiacon. Most is kipakolta kínálatát, amely férfi alsóneműkből áll. Elmondta, amíg a magyar vásárlók nem tudnak átjönni a határon, a piacosok nagy bevételtől esnek el: „A magyar és a helyi vásárlók aránya százalékban kifejezve 70-30. Valójában a Magyarországról érkező vásárlók nélkül nincs piac. Őszintén szólva ez az igazság.”

Folyamatosan fertőtlenítenek, valamint a piacra való belépéskor és távozáskor is át kell haladniuk a vásárlóknak egy fertőtlenítős taposón. Az árusok is szigorú szabályok mellett dolgozhatnak.

Marina Čović, a szabadkai Tržnica Rt. Sajtószóvivője: „Minden eladónak muszáj maszkot és kesztyűt viselnie, és be kell tartaniuk a távolságot, a minimum két métert.”

A piacon egyelőre elmarad a hangzavar és a zsongás, a megelőző intézkedéseket pedig nagyobb tömeg esetén is betartatják majd - hangsúlyozták az illetékesek.

Szabadka
ócskapiac
megnyílt

Most

Népszerű

Megtalálták a csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.