Ugrás a tartalomra

Megnyitotta kapuit az oromi építő- és szépítőtábor

2018.08.08
15:18
2024.03.19
08:41
Forrás
Pannon RTV
Az oromi szélmalom mellett mintegy 50 lelkes önkéntes vesz részt a munkálatokban, hogy a jövő héten induló Malomfesztivál teljes pompájában ragyoghasson.

Már nagyban épül, szépül az oromi szélmalom melletti tér. Idén új helyszínek és megváltozott tematika várja majd az érdeklődőket. Asztalos Kristóf, szervező, Építőtábor: „Az idén változtatunk dolgokon, nem úgy lesz mint tavaly, több emberre számítunk igazából, és hogy legyen mindenkinek hely, hogy elférjünk, ezért máshogy készítjük egy picit a Malomfesztivált, de mindenféleképpen a malom marad a középpontban.”

A fesztivál az építőtábornak köszönhetően bővül egy úgynevezett füstöskonyhával, amelyet teljesen természetes, környezetbarát anyagokból építenek fel. Horváth Lehel, építőmérnök: „Kell nekik egy füstöskonyha, ami azt jelenti, hogy egy kémény nélküli valami, tehát a népi hagyományokra építkezve a tetősíkok határozzák meg a füst harangot, és ott csak egy kis nyíláson kieresztjük a füstöt, tehát jóval egyszerűbb rendszer. Természetes anyagokból dolgozunk, tehát vályogból, sárgaföldből, amit az alapból kiástunk, üvegtörmelékből, amiket itt összeszedtünk, palackokból. Fahamuval szigetelünk, a kaszálék fűvel erősítjük a vakolatot, a maltert, a vályogot.”

A szépítőtábort idén is Oláh Dóra vezeti, összesen 22 segítőjével. „Idén is, mint minden évben nagyon nagy hangsúlyt fektetünk az újrahasznosításra, tehát elsősorban olyan anyagokból dolgozunk, amiket donációként kapunk. Gondolok itt a sok faanyagra, cserépre, de a ruhaanyagoknak nagy része a a nagymamától, nagytatától származik. Ebből szinte az egész fesztivál dekorációját meg tudjuk oldani.”

Az építő- és szépítőtábor augusztus 16-ig tart.

Orom
malom
tábor

Most

17:18, Frissítve: 17:26

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihatással van

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.
16:04

421 hete az élen

Novak Đoković a 421. hetet kezdte meg az ATP-lista élén. A világ legjobb teniszezőjének jelenleg 10.035 pontja van, ezzel pedig tovább növelte előnyét az olasz Jannik Sinnerrel szemben.
14:16, Frissítve: 16:40

120 éves lenne a Zorka Vegyiművek

120 éve alakult meg Szabadkán a Clotild, illetve a Zorka Vegyiművek. Az egykori Jugoszlávia legnagyobb műtrágyagyára fénykorában több mint 2100 munkást alkalmazott.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.