Ugrás a tartalomra
beszédet mondanak
Pannon RTV/Hegedűs Dániel

Megnyitották ismét a magyar-szerb-román hármas határt

2018-05-26
17:19
2018-05-26
18:36
Forrás
Pannon RTV
Az átkelőt minden év május utolsó hétvégéjén megnyitják. Szombaton és vasárnap reggel kilenctől délután ötig érvényes úti okmányokkal lehet itt átlépni az országhatárokat.

Sokan kihasználják ezt, hiszen a néhány kilométerre lévő falvak év közben csak 70-80 kilométeres kerülővel közelíthetők meg. Most ez a táv 6-7 kilométerre rövidül.

tisztségviselők kezelnek

A hármashatáron május utolsó hétvégéje 1997-től ünnep. Az ideiglenes határnyitás jó alkalom arra is, hogy itt találkozzanak a Duna - Tisza - Körös - Maros Eurorégió  képviselői, valamint a szomszédos országok lakosai. Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány: „Együttműködésünk a jövőben kulcsfontosságú lesz. Felmutattuk a közös értékeinket, amelyek majd arra ösztönzik az utánunk jövőket, hogy határok nélkül éljenek. Ez lesz az európai vízió, amelyhez hamarosan Szerbia is csatlakozik.”

a hármas határ, három országzászló

Hamarosan nem kell majd mindig egy évet várniuk a helyieknek, hogy átkelhessenek a határon, ugyanis a tervek szerint kis határátlépő épül itt. Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke: „A legjobb úton vagyunk, hogy az utak készüljenek el elsősorban. S körülbelül olyan Ásotthalom mintájára kell gondolkodni, hogy az európai uniós források és a nemzeti, hazai források kiegészítésével hogy tud létrejönni egy olyan határátkelő, ami már itt nagyon fontos lenne.”

autók mennek át a határon

Az utak építése magyar és szerb oldalon öt és fél millió euróba kerül. A tervezett határátkelő a magyar határvonalon épül majd meg és az infrastruktúrát is a magyar fél építi ki.

magyar
szerb
román
hármas
határ
Igor Mirović

Most

Népszerű

nő babakocsival, kisgyerekkel

Változik a családtámogatás rendszere Vajdaságban

A tartományi kormány megszüntette a harmadik gyermek után járó támogatást Vajdaságban, mivel a 2017.december 24-e után született gyermekek után ezentúl a szerb kormány folyósítja a támogatást.

Elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV munkatársa

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV magyarkanizsai tudósítója, Aranytoll-díjas újságíró, kedves kollégánk. Tegnap töltötte be 65. életévét és vonult nyugdíjba.
Szabadkai Zsinagóga beltere

Teljes pompában a szabadkai Zsinagóga beltere

Határidőn belül, 2017. december 31-én befejezték a szabadkai Zsinagóga felújításának belső munkálatait. A három kupola helyreállítása is a megfelelő ütemben halad - mondják az illetékesek.
Budai Dániel

Meghalt a 15 éves Budai Dániel

A szabadkai fiú az egyik belgrádi gyermekkórházban töltötte utolsó perceit. Budai Dánielnek szív- és tüdőátültetésre lett volna szüksége, amiről korábban a Pannon RTV is beszámolt.