Ugrás a tartalomra
beszédet mondanak
Pannon RTV/Hegedűs Dániel

Megnyitották ismét a magyar-szerb-román hármas határt

2018-05-26
17:19
2018-05-26
18:36
Forrás
Pannon RTV
Az átkelőt minden év május utolsó hétvégéjén megnyitják. Szombaton és vasárnap reggel kilenctől délután ötig érvényes úti okmányokkal lehet itt átlépni az országhatárokat.

Sokan kihasználják ezt, hiszen a néhány kilométerre lévő falvak év közben csak 70-80 kilométeres kerülővel közelíthetők meg. Most ez a táv 6-7 kilométerre rövidül.

tisztségviselők kezelnek

A hármashatáron május utolsó hétvégéje 1997-től ünnep. Az ideiglenes határnyitás jó alkalom arra is, hogy itt találkozzanak a Duna - Tisza - Körös - Maros Eurorégió  képviselői, valamint a szomszédos országok lakosai. Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány: „Együttműködésünk a jövőben kulcsfontosságú lesz. Felmutattuk a közös értékeinket, amelyek majd arra ösztönzik az utánunk jövőket, hogy határok nélkül éljenek. Ez lesz az európai vízió, amelyhez hamarosan Szerbia is csatlakozik.”

a hármas határ, három országzászló

Hamarosan nem kell majd mindig egy évet várniuk a helyieknek, hogy átkelhessenek a határon, ugyanis a tervek szerint kis határátlépő épül itt. Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke: „A legjobb úton vagyunk, hogy az utak készüljenek el elsősorban. S körülbelül olyan Ásotthalom mintájára kell gondolkodni, hogy az európai uniós források és a nemzeti, hazai források kiegészítésével hogy tud létrejönni egy olyan határátkelő, ami már itt nagyon fontos lenne.”

autók mennek át a határon

Az utak építése magyar és szerb oldalon öt és fél millió euróba kerül. A tervezett határátkelő a magyar határvonalon épül majd meg és az infrastruktúrát is a magyar fél építi ki.

magyar
szerb
román
hármas
határ
Igor Mirović

Most

20:34, Frissítve: 20:42

Indul a Vajdaság Vizei regatta

Már május elején beteltek a helyek a jubiláris 10. Vajdaság Vizei regattára, amelyet június 22-e és július 1-je között tartanak meg.
20:15, Frissítve: 20:24

Aranyérmes a magyar férfi kardcsapat

A magyar férfi kardcsapat aranyérmet nyert az újvidéki Európa-bajnokság csütörtöki zárónapján, miután a fináléban 45-33-ra legyőzte az olasz együttest.
19:05

Đoković a bolgár Dimitrovot verte

Novak Đoković megnyerte nyolcaddöntős mérkőzését is az angliai Queensben megrendezett füves pályás tenisztornán, miután két szettben legyőzte a bolgár Grigor Dimitrovot.
16:27, Frissítve: 19:00

Döntetlent játszott Dánia és Ausztrália

1:1-es döntetlen született a Dánia-Ausztrália összecsapáson az oroszországi labdarúgó világbajnokságon. Így a C csoportot Dánia vezeti négy ponttal, míg Ausztrália harmadik egy ponttal.

Népszerű

Szabadkai Zsinagóga beltere

Teljes pompában a szabadkai Zsinagóga beltere

Határidőn belül, 2017. december 31-én befejezték a szabadkai Zsinagóga felújításának belső munkálatait. A három kupola helyreállítása is a megfelelő ütemben halad - mondják az illetékesek.