Ugrás a tartalomra

Megszentelték az új búzából készült kenyeret Palicson

2021.08.14
20:55
2021.08.14
21:12
Forrás
Pannon RTV
Palicson tartották meg a Szent István-napi központi ünnepséget a Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében. Megszentelték az új búzából készült kenyeret.

Az eseményen beszédet mondott Novák Katalin, Magyarország családokért felelős tárca nélküli minisztere és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Az ünnepség elején a hagyományos egyházak képviselői megszentelték az új búzából készült kenyeret.

Egy nyelvet beszélünk, közös a múltunk, közös a jelenünk, és azt akarjuk, hogy a jövőnk is közös legyen - hangsúlyozta beszédében Novák Katalin. Magyarország családokért felelős tárca nélküli minisztere hozzátette, ezer év elteltével is miénk a feladat, hogy megőrizzük keresztény kultúránkat. Magyarország pedig felelősséget visel a határain túl élő magyarokért - hangsúlyozta Novák.

Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter, Magyarország: „A Köldökzsinór program azt jelenti, hogy bárhol szülessen is egy magyar gyermek, a magyar állam minden évben kiegészíti a szülők félretett pénzét, így amikor felnőttként elindul a nagybetűs életbe, ezt egy olyan kezdőtőke birtokában teheti, amit a családja és az anyaországa biztosított számára. Ez a köldökzsinór üzenet, minden újszülött magyarnak. Számon tartunk, számítunk rád. Magyar bölcsődéket, óvodákat, iskolákat, templomokat építünk. Segítjük a helyi magyar vállalkozásokat, így teremtettük meg az elmúlt tíz évben a nemzetegyesítés szükséges feltételeit.”

Az elmúlt tizennégy évben a szerb többség irányába a kölcsönös elfogadáson és tiszteleten alapuló együttműködést képviseljük, nem a szembenállást - fogalmazott beszédében Pásztor István. A VMSZ elnöke kiemelte, nem kívánják elvégezni a mindenkori szerbiai ellenzék munkáját, és ezen nem is változtatnak. Pásztor szerint a nehéz idők, amiket élünk, arra figyelmeztetnek, hogy nem a szembenállás, hanem a szövetségépítés ideje van.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „A szerbiai politikai életben való részvételünk mércéje a jövőben sem az lesz, hogy megfeleljünk a rajtunk esetlegesen számonkért éppen aktuális szabadságeszményeknek. A szerbiai politikai életben való részvételünk egyetlen mércéje továbbra is az marad, hogy miképpen tudjuk a nehéz időkben megvédeni, megtartani a vajdasági magyar közösséget.”

A VMSZ elnöke a migrációs válságra is kitért. Pásztor ennek kapcsán a Királyhalom-Rábé közötti határszakasz menti falvak és kistelepülések, valamint a Szabadka és Magyarkanizsa közti teljes vidék megszállásáról beszélt. Kiemelte, mára oda jutottunk, hogy akik a migrációs válság vonatkozásában a másik oldal hangos szószólói voltak, mélyen hallgatnak arról, hogy milyen, amikor alig lehet az illegális határátlépők csoportjain keresztülvergődve a boltban kenyeret venni. Ennek a kérdésnek a kezelése a mi feladatunk - szögezte le a politikus.

A beszédek után megszegték az új búzából készült kenyeret. Ezt követően pedig az Eridanus zenekar adott koncertet.

Palics
Novák Katalin
Pásztor István
Szent István-nap
kenyér
búza

Most

20:11, Frissítve: 20:24

Az ukrán elnökkel tárgyalt a szerb államfő Tiranában

Az Ukrajna-Délkelet-Európa csúcstalálkozón Aleksandar Vučić egyebek mellett a két ország területi integritásáról, az ENSZ Alapokmányának tiszteletben tartásáról és a béke megteremtésére tett erőfeszítésekről egyeztetett Volodimir Zelenszkijjel.
19:03, Frissítve: 19:10

Kedvezmények a Forum Könyvkiadónál

A Forum Könyvkiadó Intézet felhívja a figyelmet, hogy a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat elismert alkotásait további két hétig árusítják 20%-os kedvezménnyel a weboldalukon (https://forumliber.rs/shop).
18:36, Frissítve: 18:44

Ajándék a hölgyeknek

Miközben még az előző koncert hatása alatt állunk, a Szabadkai Népszínház és a Szabadkai Szimfonikus Zenekar újabb közös eseményre készül.

Népszerű