Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Megszentelték az új búzából készült kenyeret Palicson

2021.08.14
20:55
2021.08.14
21:12
Forrás
Pannon RTV
Palicson tartották meg a Szent István-napi központi ünnepséget a Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében. Megszentelték az új búzából készült kenyeret.

Az eseményen beszédet mondott Novák Katalin, Magyarország családokért felelős tárca nélküli minisztere és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Pannon RTV

Az ünnepség elején a hagyományos egyházak képviselői megszentelték az új búzából készült kenyeret.

Pannon RTV

Egy nyelvet beszélünk, közös a múltunk, közös a jelenünk, és azt akarjuk, hogy a jövőnk is közös legyen - hangsúlyozta beszédében Novák Katalin. Magyarország családokért felelős tárca nélküli minisztere hozzátette, ezer év elteltével is miénk a feladat, hogy megőrizzük keresztény kultúránkat. Magyarország pedig felelősséget visel a határain túl élő magyarokért - hangsúlyozta Novák.

Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter, Magyarország: „A Köldökzsinór program azt jelenti, hogy bárhol szülessen is egy magyar gyermek, a magyar állam minden évben kiegészíti a szülők félretett pénzét, így amikor felnőttként elindul a nagybetűs életbe, ezt egy olyan kezdőtőke birtokában teheti, amit a családja és az anyaországa biztosított számára. Ez a köldökzsinór üzenet, minden újszülött magyarnak. Számon tartunk, számítunk rád. Magyar bölcsődéket, óvodákat, iskolákat, templomokat építünk. Segítjük a helyi magyar vállalkozásokat, így teremtettük meg az elmúlt tíz évben a nemzetegyesítés szükséges feltételeit.”

Pannon RTV

Az elmúlt tizennégy évben a szerb többség irányába a kölcsönös elfogadáson és tiszteleten alapuló együttműködést képviseljük, nem a szembenállást - fogalmazott beszédében Pásztor István. A VMSZ elnöke kiemelte, nem kívánják elvégezni a mindenkori szerbiai ellenzék munkáját, és ezen nem is változtatnak. Pásztor szerint a nehéz idők, amiket élünk, arra figyelmeztetnek, hogy nem a szembenállás, hanem a szövetségépítés ideje van.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „A szerbiai politikai életben való részvételünk mércéje a jövőben sem az lesz, hogy megfeleljünk a rajtunk esetlegesen számonkért éppen aktuális szabadságeszményeknek. A szerbiai politikai életben való részvételünk egyetlen mércéje továbbra is az marad, hogy miképpen tudjuk a nehéz időkben megvédeni, megtartani a vajdasági magyar közösséget.”

A VMSZ elnöke a migrációs válságra is kitért. Pásztor ennek kapcsán a Királyhalom-Rábé közötti határszakasz menti falvak és kistelepülések, valamint a Szabadka és Magyarkanizsa közti teljes vidék megszállásáról beszélt. Kiemelte, mára oda jutottunk, hogy akik a migrációs válság vonatkozásában a másik oldal hangos szószólói voltak, mélyen hallgatnak arról, hogy milyen, amikor alig lehet az illegális határátlépők csoportjain keresztülvergődve a boltban kenyeret venni. Ennek a kérdésnek a kezelése a mi feladatunk - szögezte le a politikus.

Pannon RTV

A beszédek után megszegték az új búzából készült kenyeret. Ezt követően pedig az Eridanus zenekar adott koncertet.

Palics
Novák Katalin
Pásztor István
Szent István-nap
kenyér
búza

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:25

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Népszerű

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Két rendszámfelismerő rendőrautó Szabadkának

Két új rendőrautóval gazdagodott a Szabadkai Rendőrigazgatóság. A két jármű rendszámfelismerő rendszerrel és kamerákkal is fel van szerelve a közlekedési rendészet igényeihez igazítva.