Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Hoffmann Artúr

Megszűnnek a várólisták a kamenicai Szív- és Érsebészeti Intézetben

2019-06-27
13:22
2019-06-27
17:41
Forrás
Pannon RTV
Évente háromezernél is több szívbetegnél végeznek el beavatkozást a kamenicai Szív- és Érsebészeti Intézetben. Az intézményben a legkorszerűbb technológiával dolgoznak.

A hatékonyabb gyógyítás érdekében 54 millió dinárból új angio-termet rendeztek be, így a betegek várólistája megszűnik – emelték ki az illetékesek az intézetben tett látogatáskor.

A kamenicai intézetben mától három teremben végeznek szívsebészeti beavatkozásokat. Az új angio-teremben a legmodernebb technológia szerint és a lehető leggyorsabb módon végzik el a szívbetegek vizsgálatát, a katéterizációt és ültetik be a stenteket. Most a várólista szinte megszűnik – mondta dr. Aleksandar Redžek, a kamenicai Szív- és Érsebészeti Klinika igazgatója.

Dr. Aleksandar Redžek, igazgató, Szív- és Érsebészeti Intézet, Kamenica: „Ma bátran mondhatom, hogy a pár évvel ezelőtti helyzethez viszonyítva, amikor megközelítőleg ezer páciens volt a várólistán, ma ez nem létezik, csak a bejelentkezéseknél, ami azt jelenti, hogy mindenki egy hónapon belül sorra kerül.”

A klinika új, egyben harmadik ilyen jellegű termének felszerelését a tartományi titkárság, a klinika és a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap finanszírozta. A biztosítással rendelkező betegek számára a beavatkozás ingyenes – mondta dr. Sanja Radojević Škodrić, a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap megbízott igazgatója.

Dr. Sanja Radojević Škodrić, megbízott igazgató, Köztársasági Egészségbiztosítási Alap: „Nemcsak ebben, hanem minden szerbiai egészségügyi intézményben biztosítottuk a beépíthető alapanyagok folyamatos ellátását. Emellett arra törekszünk, hogy ez az anyag a lehető legkorszerűbb legyen, hiszen ahogyan léteznek innovatív módok, és gyógyszerek, ugyanígy léteznek innovatív beépíthető elemek is, a következő célunk ebben az ágazatban az lesz, hogy a korszerű anyagokat biztosítsuk a beavatkozásokhoz.”

Az új angio-teremben a tervek szerint még szívbillentyű-műtéteket, illetve más szívsebészeti beavatkozásokat is végeznek majd – mondta Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár.

Zoran Gojković, tartományi egészségügyi titkár: „Három évvel ezelőtt a legsúlyosabb szívbetegek ezrei várakoztak a stent beültetésre, vagy a legegyszerűbb orvosi beavatkozásra. Most az intézetben vágás nélküli műtéteket, valamint elektrofiziológiai eljárásokat végzünk, ami három évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt.”

A titkár hozzáfűzte, jövő héten kezdődik az '56-ban épült klinika teljes körű felújítása, a munkálatok várhatóan fél évig tartanak.

Kamenica
Szív- és Érsebészeti Intézet
Dr. Aleksandar Redžek
Dr. Sanja Radojević Škodrić
Zoran Gojković

Most

14:30, Frissítve: 15:26

Marad az őszies idő

A napokban nem számíthatunk felmelegedésre. Szeles és esős napok elé nézünk. A hétvége hozhat melegfrontot akár 26 fokos csúcshőmérséklettel.
13:43, Frissítve: 14:09

Városiasodik a vadvilág

Egyre több nem háziasított állat él emberközelben - derül ki egy nemzetközi tudományos felmérés eredményéből.

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.

Indián tábor Csantavéren

Egy idős, csantavéri házaspár alakította ki az indián tábort, benne minden indián kultúrára jellemző kellékkel.