Ugrás a tartalomra

Megtartotta második oktatási közvitáját a Magyar Nemzeti Tanács

2023.11.22
13:28
2023.11.22
15:49
Forrás
Pannon RTV
A közvitán intézményvezetők, pedagógusok, tanítók, óvónők, valamint az MTTK hallgatói is részt vettek.

Megtartotta második közvitáját a Magyar Nemzeti Tanács a köz- és felsőoktatás-fejlesztési stratégiájának tervezetéről. Ez a tervezet a 2024 és 2029 közötti időszakra szól és hat célrendszert tartalmaz. A mai közvitának a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.

A közvitán intézményvezetők, pedagógusok, tanítók, óvónők, valamint az MTTK hallgatói is részt vettek. A köz- és felsőoktatás-fejlesztési stratégia tervezetének ismertetése után lehetőség volt felszólalni is. A Szabadkai Műszaki Szakfőiskola igazgatója, Fürstner Igor támogatja a tervezetet. Mint mondja, a legfontosabb, hogy vonzóvá tegyék a felsőoktatási intézményeket.

„Három irányban gondolkozunk. Az egyik az az, hogy olyan jogi formában létezzen itt a felsőoktatás, amely jövőt ad, mint lehetőséget a fiataloknak, az az első. A második dolog az, hogy itt egy olyan infrastruktúrát, illetve olyan oktatói gárdát hozzunk létre, illetve tartsunk meg, amely egy minőséges oktatásban részesíti majd a hallgatókat. És akkor ez a minőségi oktatás eredményeként ők itt sikeresen tudjanak dolgozni. A harmadik pedig az, hogy egy olyan környezetet hozzunk létre, ahol hallgatóink jól érzik magukat.”

A stratégiatervezet, amely hat célrendszert tartalmaz, a 2024 és 2029 közötti időszakra szól. A stratégiatervezet olyan tevékenységeket és intézkedéseket is előlátott, amelyek a magyar és minőséges oktatást, a digitális oktatást, a közösségépítést, a magyar identitást, a családsegítő programokat is erősítik - emelte ki Varjú Potrebity Tatjana, az MNT Végrehajtó Bizottságának oktatással megbízott tagja.

„Azt szeretnénk megakadályozni, hogy nem vándoroljanak külföldre a Tisza-mente régiókból a középiskolások, hanem itthon válasszanak felsőoktatási intézményt, ne legyen akadály az országnyelv nem tudása. Így már az óvodai programba be szeretnénk építeni a szerb nyelv korai elsajátítását. Ugyanakkor a középiskolásoknak is számos programmal rukkolunk ki, mégpedig egy egyszeri támogatást láttunk elő azoknak a középiskolásoknak, akik itthon írják be, itthon választanak továbbtanulást. Az ösztöndíjrendszert is átgondoljuk.”

Fontos, hogy az oktatás területén minden egyes vajdasági magyar fiatal számára az anyanyelven való oktatás biztosított legyen - mondta Fremond Árpád, az MNT elnöke.

„Nekünk, akik a Magyar Nemzeti Tanácsban dolgozunk és más szinten is oktatáspolitikával foglalkozunk mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ezen fiatalok megfelelő támogatásban és megfelelő körülmények között tudjanak tanulni az elkövetkezendő években. A stratégia felméri a mostani helyzetet és olyan célokat fogalmaz meg, amelyek mentén tovább tudjuk erősíteni az oktatási rendszerünket, illetve segíteni tudjuk az oktatásban dolgozók mindennapjait.”

A közvita Torontálvásárhelyen folytatódik hétfőn. Az utolsó megállója pedig november 29-én lesz az újvidéki Európa Kollégiumban. A köz- és felsőoktatás-fejlesztési stratégiájának tervezetével kapcsolatos észrevételeket november 30-ig írásban is elküldhetik az office@mnt.org.rs címre.

oktatási közvita
MTTK
Szabadka

Most

14:04, Frissítve: 14:12

Elhunyt Czakó Gábor, író

A vajdasági gyökerekkel is rendelkező, Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében.
13:11, Frissítve: 13:21

Tizenhatan vehették át diplomájukat Zentán

A kertész- és mezőgazdasági mérnök szakon végzett hallgatók diplomaosztóját a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjában tartották. Az eseménynek a Pro Scientia Naturae Alapítvány Oktatási Központja adott otthont.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.