Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Megtartották a Szűcs Imre Gyermekvers- és Prózamondó Versenyt Udvarnokon

2019-11-09
17:54
2019-11-09
18:13
Forrás
Pannon RTV
Több mint negyven vajdasági általános iskolás gyerek lépett fel ma a megmérettetésen, amelyet a költő szülőfalujában tartanak 2011 óta. Emléktáblát avattak.

Kónya Sándor verséneklő Szűcs Imre megzenésített verseit adta elő a bánáti Udvarnokon. A rendezvényen leleplezték a költő emléktábláját, a helybeli Művelődési Ház homlokzatán. Nagy Magdolna, a Jó Pajtás felelős szerkesztője elmondta: „Úgy gondoltuk, hogy ha már évente visszajárunk ebbe a helységbe, ahol nincs magyar nyelvű oktatás már elég régóta, akkor legalább hagyjuk itt a nyomunkat, az emlékünket, és hogyha a jövőben is visszajárunk, akkor legyen egy hely, ahol esetleg a koszorúnkat is elhelyezhetjük.”

A dombormű Dudás Sándor szobrászművész alkotása, az MNT támogatásával készült. Molnár Krekity Olga, a Vajdasági Versmondók Egyesületének tiszteletbeli elnöke, Ökrész Rozália, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke leplezték le. Hajnal Jenő kiemelte: „A költő emléke nem csak azért fontos nekünk mert, hogy e táj fölnevelte őt, és hű maradt ehhez a tájhoz, hiszen gyermekverseiben igazán, ha az ember erre téved, akkor érzi meg, hogy mi mindent tudott megragadni, megörökíteni az örökkévalóságnak. Másrészről pedig abban a rideg/hideg valóságban, amelyben ezek a versek születtek, mégis derűt, örömet, vidámságot tudtak hozni.”

Szűcs Imre hírlapíró, költő, műfordító, volt, aki mindhárom műfaj területén jelentősen alkotott, de emlékét a gyermekversei őrizték meg a legjobban. A róla elnevezett versmondó verseny megálmodója Pál Károly volt. Hangsúlyozta: „Nagy öröm ma itt lenni Udvarnokon, hiszen az, amit akkor megálmodtunk, sokan, helybeliek is, vidékiek is, az megvalósult és itt vannak újra a gyerekek, egész Vajdaságból egy olyan eseményen, amely hézagpótló, hiszen ilyen esemény máshol nincsen.”

A szavalóverseny részvevőit a helybeli általános iskolában Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője és Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke köszöntötték. A gyerekek négy korcsoportban, vajdasági magyar költők verseit szavalták.

Juhász Inesz, a muyslyai Szervó Mihály Általános Iskola tanulója: „Fehér Ferenc: Az én nyuszim című verset mondtam el. És nagyon tetszett nekem. És tetszik ez a verselés, majd még lehet, hogy megyek tovább több versenyre is verselni.”

Tóth Vilmos, a temerini Kókai Imre Általános Iskola tanulója: „Itt, a Szűcs Imrén már másodszorra vagyok itt. Számomra azért fontos a szavalás, mert én azt jól tudom előadni, és azt gondolom, hogy én abba nagyon jó vagyok.”

Udvarnokon az ezer lakosból mintegy négyszázan magyarok, magyar oktatás a helyi iskolában azonban már hét éve nincs. Jelenleg négy gyerek utazik a szomszédos tordai iskolába, hogy anyanyelvén tanulhasson. A szavalóverseny az egyetlen magyar jellegű rendezvény a faluban.

Udvarnok
Szűcs Imre Gyermekvers- és prózamondó Verseny
emléktáblavatás
Kónya Sándor
Hajnal Jenő
Pál Károly

Most

19:18, Frissítve: 19:25

Jótékonysági Lutheránus bál Ludason

Csaknem 200 fő részvételével tartották meg Ludason a 3. Lutheránus bált. Az eseményen a verbászi evangélikus templom renoválási munkálatainak folytatására gyűjtöttek pénzt.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.