Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Megteltek a szerbiai covid-kórházak

2021.10.14
15:50
2021.10.14
18:04
Forrás
Pannon RTV
Nem maradt üres ágy a batajnicai covid-kórházban – nyilatkozta Tatjana Adžić Vukičević, az intézmény igazgatója. A felszabadult ágyak 15 perc alatt újra foglaltak, a kórház teljesen megtelt. Szerbiában 6643 fertőzöttet kezelnek kórházban.

Nőt az egy nap alatt elhunytak száma Szerbiában, a napi újonnan beazonosított fertőzöttek száma pedig továbbra sem csökken. Az elmúlt 24 órában 54 beteg hunyt el a fertőzés szövődményeiben, ezzel összesen 8946‬-ra emelkedett a halottak száma. A 22710 elvégzett tesztből összesen 6786 lett pozitív. A kórházakban 6643 fertőzöttet kezelnek, közülük 286-an szorulnak lélegeztetőgépre. A páciensek túlnyomó többsége oltatlan.

Pannon RTV/Idei Sándor

Belgrádban egyébként eddig a lakosok mintegy 59 százaléka oltatta be magát az első vakcinával, mintegy 57 százalékuk vette fel a második dózist, illetve 15 százalékuk a harmadikat.

Járnak-kelnek a páciensek a belgrádi oltópontokon. Az emberek főleg a harmadik dózist jönnek felvenni, de növekszik az érdeklődés az első vakcinák iránt is.

Belgrádban mostanra már több mint 210 ezren a harmadik dózist is felvették. A városvezetés most egy újabb célt tűzött ki, mégpedig azt, hogy a város elérje a 70 százalékos beoltottságot. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, még körülbelül 150 ezer embernek kellene felvennie az első vakcinát.

Pannon RTV/Idei Sándor

A szerb fővárosban eddig összesen mintegy 815 ezren oltatták be magukat.

A belgrádi Nevena Đurđević tavaly decemberben ugyan átesett a fertőzésen, ám amikor a nyár folyamán ellenőriztette az antitestjeit, nagyon kevés volt belőlük. 8 hónapos terhesen úgy döntött, felveszi a védőoltást.

„Mindenekelőtt azért, mert hiszek a tudományban, és abban, hogy kizárólag a vakcinák tudnak megóvni bennünket ettől a betegségtől. Végső soron hiszek a nőgyógyászomnak, aki a terhesség kezdete óta mondja, hogy a Pfizer-vakcinák teljesen biztonságosak a terhes nők számára. Bátorítanám a terhes nőket, hogy oltsák be magukat.”

Tatjana Sikima újságíróként dolgozik a szerb fővárosban. A munkája miatt, illetve azért is, mert nemrég nagymama lett, fontosnak tartja, hogy beoltassa magát.

„A Szputnyik V harmadik dózisát vettem fel. Februárban vettem fel az első kettőt. Mivel újságíró vagyok, már az elején felajánlották, hogy oltakozhatunk, mivel a médiában dolgozunk, emberekkel, az egész szerkesztőség beoltatta magát. Még a tudósítóhálózat vezetője is, aki külföldi, felvette a Szputnyik V vakcinát itt nálunk.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A mostani járványhullámban nagyon gyorsan terjed a vírus. Dr. Dragan Stanojević, a Belgrádi Vásár területén lévő oltóhely koordinátora is arra buzdít, hogy mindenki vegye fel a vakcinát.

„Egész családok betegednek meg. Iskoláskor előtti és iskolába járó gyerekek, a szüleik, és ennek következtében az idősebbek, a harmadik generáció tagjai is megfertőződnek. Megesik, hogy még akkor is, ha oltakoztak. Nagyon könnyen érintkeznek az emberek a munkahelyen és azon kívül is. Ezért nagyon fontos, hogy akik még nem tették meg, minél előbb vegyék fel az oltást a védekezés miatt. Akiknél pedig eljött az idő, hogy újra beoltsák magukat, minél előbb vegyék fel a harmadik dózist.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Mindeközben a Belgrád mellett lévő, batajnicai covid-kórház teljesen megtelt betegekkel. Jelenleg több mint 800 fertőzöttet ápolnak. A betegek 95 százaléka nem vette fel a védőoltást, öt százalékuk pedig már megfertőződött, mielőtt felvette volna a harmadik dózist.

Tatjana Adžić Vukičević, igazgató, batajnicai covid-kórház: „Az első válasz, amit kapunk, hogy nincsenek beoltva, ez a közös nevező. Az éjjel egy 21 éves lányt kellett fogadnunk, illetve tegnap egy 26 éves Gornji Milanovac-i és egy 22 éves belgrádi fiút is fogadtunk. A legidősebb páciens 91 éves. Tehát minden korosztály jelen van, egyformán nők és férfiak is.”

Tatjana Adžić Vukičević elmondta, a kórház fele egy hét alatt telt meg új betegekkel, illetve szinte minden páciens mesterséges lélegeztetésre szorul.

Vajdaságban is egyre több a fertőzött. Továbbra is rendkívüli a járványhelyzet a tartomány területén - tájékoztat a Vajdasági Közegészségügyi Intézet. A legfrissebb adatok szerint 1782 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Vajdaságban, ebből Újvidéken 305-öt. Az illetékesek kérik a lakosságot a megelőző intézkedések betartására és a védőoltás felvételére.

oltás
vakcina
Belgrád
covid-kórház
Batajnica

Most

Népszerű