Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Megtorpant az oltakozás Szerbiában

2021.07.15
14:28
2021.07.15
18:51
Forrás
Pannon RTV
156 új koronavírusos esetet regisztráltak, és egy beteg hunyt el a covid-19 betegség következtében az elmúlt 24 órában. Kórházban 289 pácienst kezelnek koronavírus-fertőzéssel, közülük heten vannak lélegeztetőgépen.
Pannon RTV/Idei Sándor

Belgrád felnőtt lakosságának mintegy 54 százaléka kapott oltást. Az átoltottak száma a 720 ezerhez közelít. A városvezetés arra kéri a nem beoltottakat, hogy azonnal oltakozzanak, ezzel ugyanis magukat és a környezetüket is óvják a súlyos megbetegedéstől.

Pannon RTV/Idei Sándor

A stábunk által megkérdezett Belgrádban tanuló egyetemisták azt mondják, már felvették az oltást vagy tervezik az oltakozást.

Luka Đurić, Šabac: „Elsősorban a nagyszüleim miatt vettem fel az oltást. Véleményem szerint, ha mindenki minél előbb oltakozna, előbb térhetnénk vissza a régi életünkhöz. Én semmilyen mellékhatást nem tapasztaltam. Mindenkinek ajánlom, hogy oltakozzon.”

Milašinović Ivana még nem vette fel az oltást: „Azért nem oltakoztam, mert még nem tervezek külföldre utazni az egyetemi elfoglaltságok miatt. De mindenféleképp tervezem beoltatni magam.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Az egyetemisták azt is elmondták, hogy baráti köreikben sokan kételkednek a vakcinnációban és óvakodnak attól, hogy beoltassák magukat.

Nina Stakić: „Amit a barátaimnál tapasztalok az a bizonytalanság, a bizalmatlanság. Sok esetben ez politikai nézetekhez köthető, bizalmatlanság az állam és a rendszer iránt. Ez az oltakozás iránti bizalmatlanságban is tükröződik.”

Mladen Brkić: „Sok, úgymond összeesküvés elmélet kering, hogy meddőséget okoz, hogy chipeket helyeznek el bennünk és hasonlók. De én úgy gondolom ezek hülyeségek, nincsenek tudományos alapjaik és nem kell félni. Ha az orvosok megegyeztek abban, hogy oltakoznunk kell, kik vagyunk mi, hogy felülbíráljuk őket.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A 18 és 30 év közöttiek mindössze 17 és fél százaléka oltakozott eddig Szerbiában, pedig az egészségügyi szakemberek szerint nekik kéne a leginkább oltakozniuk. Az ő körükben kering ugyanis a leginkább a koronavírus és ők azok, akik a legkönnyebben átadhatják azoknak, akiknél súlyosabb szövődményeket okozhat a vírus jelenléte.

Pannon RTV/Idei Sándor

A belgrádi oltóhelyek kongnak az ürességtől. Azon kevesek is, akik oltakozni jönnek, többnyire külföldről érkeznek.

Vjekoslav Vuković Bosznia-Hercegovinából érkezett a szerb fővárosba: „A fiatalok még mindig az erős immunrendszerben bíznak. Nem tudjuk hogyan, milyen irányba alakulnak még a dolgok, lesznek-e új mutációk vagy nem. A megelőzés miatt én is beoltattam magam és remélem, hogy ezt mások is megteszik.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Tijana Mitić, az oltóhely koordinátora arra panaszkodik, hogy az oltakozók száma minimálisra csökkent. Szerinte a fiataloknak fontos lenne megérteniük, hogy nem csak magukat, hanem másokat is veszélyeztetnek azzal, ha nem oltatják be magukat.

„Átadják a fertőzést az idősebb hozzátartozóiknak. De olyan esetek is voltak, hogy a fiataloknál alakult ki súlyos klinikai kép. Leginkább a saját egészségük és a hozzátartozóik egészsége kellene, hogy motiválja őket az oltakozásra.”

Belgrádban több mint 20 oltóhelyen lehet előzetes bejelentkezés nélkül is oltakozni.

védőoltás
koronavírus
Tijana Mitić
Belgrád

Most

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.